Bushin vierailu Britanniassa kerää kritiikkiä

Presidentti George W. Bush saapuu huomenna Britanniaan viralliselle vierailulle, jossa näytteillepano on mahtava. Presidentti tapaa brittihallituksen edustajien lisäksi kuningatar Elisabet II:n ja yöpyy Buckinghamin palatsissa. Bush onkin vakuuttanut odottavansa innokkaasti vierailua.

Pääministeri Tony Blair on puolestaan julistanut, ettei vierailu olisi voinut osua parempaan ajankohtaan. Brittilehti Guardianin haastattelemien viranomaisten kommentit ovat perin toisen sävyisiä kummassakin maassa.

-Siitä miehestä on tullut meille alituinen riesa, kertoi lehti erään korkean brittiviranomaisen huomauttaneen Bushin vierailusta.

Yhtään sen iloisempia eivät olleet amerikkalaisviranomaiset, joiden kantaa Guardian oli kysellyt. Eräs amerikkalainen oli sanonut "koko matkan olevan helvetistä". Amerikkalaisviranomaisten painajaisena ovat ennen muuta mielenosoitukset, joita Lontoossa ollaan järjestämässä vierailua vastaan. Bushin kuva ei juuri kirkastu kotimaassa - jossa on jo alkanut vuoden 2004 presidentinvaalien kampanjointi - jos mielenosoituksista tulee pääaihe lehtien ja television vierailu-uutisissa.

Bush vakuutti ennen vierailua, että mielenosoitukset eivät huoleta häntä.

- Mukavaa tulla vapaaseen maahan, jossa ihmiset saavat osoittaa mieltään, hän kertoi toimittajille.

Jo etukäteen on pidetty huolta siitä, että Bush ja Blair eivät osu ainakaan samaan kuvaan tai uutisfilmiin mielenosoittajien kanssa. Bushin ohjelmassa ei esimerkiksi ole valtiovierailuihin Britanniassa yleensä kuuluvaa ajoa hevosten vetämissä vaunuissa yhdessä kuningattaren kanssa. Bush ei myöskään puhu parlamentissa.

Amerikkalaisten mielissä saattaa olla edelleenkin äskettäinen PR-katastrofi Australian parlamentissa, missä Bush joutui kahteenkin otteeseen keskeyttämään puheensa välihuutotulvan vuoksi.

Satoja amerikkalaisagentteja suojaamassa Bushia

Bushin vierailua turvaamaan on komennettu 5000 poliisia Lontoossa. Heidän lisäkseen paikalla on presidentin turvallisuudesta vastaavan Yhdysvaltain salaisen palvelun (Secret Service) miehiä ja naisia - vahvistamattomien arvioiden mukaan peräti 700.

Saattaa olla, että amerikkalaiset eivät ole varmoja brittipoliisien halukkuudesta heittäytyä Bushia kohti ammutun luodin tielle. Salaisen palvelun agentit ovat tähän virallisesti sitoutuneet.

Yhdysvalloilla ja Britannialla on pitkään ollut erityissuhde, joka tuli esiin erityisesti Blairin tukiessa varauksitta Yhdysvaltain sotaa Irakissa. Kovin tasapainoiseksi tätä erityissuhdetta ei voi sanoa.

- Yhdysvalloilla on lukuisia erityissuhteita. Britannialla ei näytä olevan sellaista kenenkään muun kanssa, arvioi Julie Smith, joka on tutkija brittiläisessä Kuninkaallisessa kansainvälisten asioiden tutkimuskeskuksessa (RIIA).

Irakin sota on varmastikin yksi keskeisiä aiheita Bushin ja Blairin tapaamisessa. Heidän uskotaan keskustelevan myös muun muassa Yhdysvaltain määräämistä terästulleista, jotka ovat herättäneet närää muualla maailmassa, sekä EU:n yhteisistä puolustushankkeista, joihin Yhdysvallat suhtautuu hyvin epäluuloisesti.

Britit pitävät Bushia uhkana rauhalle

Niin Bushin kuin Blairinkin suosio mielipidekyselyissä on pudonnut Irakin sodan takia. Eikä briteillä ole kovin korkeaa käsitystä amerikkalaisvieraastaan. Sunday Times -lehden kyselyn mukaan 60 prosenttia briteistä pitää Bushia uhkana maailmanrauhalle ja 37 prosenttia arvelee hänen olevan "tyhmä".

Bush itse ei ole muuttanut mieltään. Hän olisi sanojensa mukaan valmis aloittamaan uudelleen sodan maailman turvallisuuden varmistamiseksi.

Bush muisteli Sun-lehden haastattelussa vuoden 2001 syyskuun 11. päivän vaikutuksia ja vaikutelmia. Hän kertoi käynnistään World Trade Centerin raunioilla pian iskun jälkeen.

- Muistan usvan samoin kuin kuoleman ja tuhon hajun. Silloin tein päätökseni. Me olimme sodassa ja voittaisimme sen. Samaa päättäväisyyttä tunnen tänäkin päivänä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA-Guardian)

Lue myös:

    Uusimmat