Bush: Terrorismi uhkaa yhä

Yhdysvaltain presidentti George Bushin mukaan amerikkalaisia kohtaan on yhä olemassa suuri uhka. Bushin mukaan terroristien jäljiltä on löydetty muun muassa piirustuksia Yhdysvaltain ydinvoimaloista ja muista herkistä iskukohteista. Bush uskookin, että mahdollisesti kymmeniä tuhansia terroristeja on koulutettu leireillä Afganistanissa, ja he ovat valmiina hyökkäämään Yhdysvaltoja vastaan.

Bush piti varhain aamulla Suomen aikaa vuotuisen liittovaltion tilaa käsittelevän puheensa. Hän korosti terrorismin vastaisen sodan voittamista, maan sisäisen turvallisuuden vahvistamista ja talouden piristämistä.
Bush puhui myös syyskuun iskujen merkityksestä vapauden historiassa. Bush sanoi, että Yhdysvallat on joutunut historialliseen tilanteeseen, jossa sen ja myös muiden maiden on otettava kantaa terrorismiin ja toimittava sen mukaan.

Presidentti hyökkäsi puheessaan kovin sanoin myös Irakia vastaan. Bushin mukaan terrorismin vastainen sota on Afganistanin myötä vasta alkanut. Amerikkalaiset eivät Bushin mukaan salli Irakin kaltaisten maiden tukea terroristeja ja kehittää joukkotuhoaseita.

Iran, Irak ja Pohjois-Korea torjuvat Bushin syytökset

Iran, Irak ja Pohjois-Korea torjuivat tänään tuoreeltaan presidentti George W. Bushin syytökset terrorismista. Iranin ulkoministeri Kamal Kharazi sanoi Bushin sekaantuvan Iranin sisäisiin asioihin.

Irakissa taas syytettiin Yhdysvaltoja itseään valtioterrorismin harjoittamisesta. Pohjois-Korea sanoi, että Yhdysvallat pyrkii näin oikeuttamaan hyökkäyksellistä politiikkaansa Pohjois-Koreaa kohtaan. Myös Islamilainen jihad -järjestö vastasi Bushin syytöksiin, jotka presidentti esitti vuotuisessa kansakunnan tila -puheessaan. Jihadin mukaan Yhdysvallat itse "harjoittaa terrorismia joka päivä kautta maailman murhaten, tuhoten ja ryöstäen".

Presidentti Bush mainitsi puheessaan nimeltä Iranin, Irakin ja Pohjois-Korean. Nämä "pahan akseliin" kuuluvat maat havittelevat Bushin mukaan joukkotuhoaseita ja ovat vakava uhka Yhdysvalloille ja maailmalle. Bush arveli, että nuo maat voisivat luovuttaa joukkotuhoaseita terroristeille.

Bush antoi selkeästi ymmärtää, että nämä kolme maata saattavat joutua maaleiksi Yhdysvaltojen sodassa terrorismia vastaan. Bush mainitsi myös Hamasin, Hizbollahin, Islamilaisen jihadin ja Jaish-i-Mohammedin "terroristisen alamaailman" järjestöinä.

Iran luonnehti Bushin syytöksiä puuttumiseksi sisäisiin asioihin ja vaati Yhdysvaltoja esittämään todisteita. Ulkoministeri Kamal Kharazi arveli, ettei maailma enää hyväksy Yhdysvaltain hegemoniaa. Iranin ulkoministeri arveli, että Bush pyrkii kääntämään maailman huomion Lähi-idän tapahtumista ja valmistamaan amerikkalaista mielipidettä Yhdysvaltain tuen jatkamiselle Israelille sen sortaessa palestiinalaisia. Iranin entinen presidentti Akbar Hashemi Rafsanjani sanoi, että Iranissa rakenteilla olevaa ydinvoimalaa käytetään ainoastaan siviilitarkoituksiin.

Irak: Phe osoitti vihamielisyyttä

Irakin parlamentin kansainvälisen komitean puheenjohtaja Salem al-Qubaissi sanoi Bushin puheen osoittavan, että Yhdysvallat suhtautuu vihamielisesti arabeihin ja muslimeihin. Hänen mukaansa Yhdysvallat ja Israel ovat maailman ainoat valtioterrorismia harjoittavat maat. -Pikku-Bushin syytökset Irakia kohtaan ovat perusteettomia, sanoi al-Qubaissi. Hänen mielestään Bush valmistelee maaperää hyökkäykselle Irakiin. Uhkaukset eivät kuitenkaan pelota al-Qubaissin mukaan irakilaisia, sillä Irakin kansa on hyvin valmistautunut Yhdysvaltain hyökkäykseen.

Bush on varoittanut irakilaisia seurauksista, jos Irak ei päästä YK:n asetarkastajia maahan. Asetarkastajien on määrä varmistaa, että Irak on hävittänyt joukkotuhoaseensa. Al-Qubaissi sanoi Irakin ilmoittaneen, että ettei sillä enää ole joukkotuhoaseita eikä kykyä kehittää niitä.

Pohjois-Korea sanoi Bushin puheen tarkoituksena olleen pyrkiä oikeuttamaan sotilaallinen läsnäolonsa Etelä-Koreassa ja jatkamaan hyökkäyksellistä politiikkaansa Pohjois-Koreaa vastaan.

(MTV3-STT-AFP)

(Huomenta Suomi 30.01.2002)

Lue myös:

    Uusimmat