Mainos

Bush säästää Lewis Libbyn vankilalta

Presidentti Bushin mukaan Lewis Libby väärästä valasta saama 30 kuukauden vankilarangaistus on kohtuuton. Sen sijaan hän saa kaksi vuotta ehdonalaista ja 250 000 dollaria sakkoa.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on muuttanut oikeuden vastustamisesta ja väärästä valasta tuomitun Lewis "Scooter" Libbyn tuomion. Varapresidentti Dick Cheneyn entinen neuvonantaja tuomittiin kesäkuussa 30 kuukaudeksi vankilaan.

Bushin mukaan Libbyn tuomio on kohtuuton. Libby välttää 30 kuukauden vankilarangaistuksen, mutta tuomiosta jää voimaan 250 000 dollarin sakko ja kaksi vuotta ehdonalaista.

- Kunnioitan valamiehistön päätöstä. Mielestäni herra Libbyn saama vankilatuomio on kuitenkin liiallinen ja muutan siksi hänen tuomiotaan 30 kuukauden vankeusrangaistuksen osalta, Bush perustelee.

Bushin päätös syntyi konservatiivipuolueen voimakkaan painostuksen jälkeen. Suora armahdus olisi kuitenkin suututtanut vasemmiston, joten Bush päätyi kompromissiin. Televisioyhtiö CNN:n tuoreen gallupin mukaan 72 prosenttia Yhdysvaltain kansalaisista vastusti Libbyn armahtamista.

Bushin mukaan tapaus on tahrinut Libbyn maineen lopullisesti, ja jäljelle jäänyt rangaistus on edelleen kova.

- Kriitikkojen mukaan rangaistus ei ole suhteutettu rikoksen vakavuuteen. Herra Libby oli kuitenkin ensikertalainen, ja hänellä oli takanaan vuosien esimerkillinen työ yhteiskunnan hyväksi. Tuomion kovuus perustui osittain syytöksiin, joita ei kuitenkaan koskaan esitetty valamiehistölle, Bush sanoo.

Demokraatit tuomitsivat Bushin Libby-päätöksen

Yhdysvaltain demokraatit arvostelevat Bushin päätöstä säästää Lewis Libby vankilalta.

Edustajainhuoneen puhemies, demokraatti Nancy Pelosi moittii presidenttiä kansan luottamuksen pettämisestä. Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Hillary Clinton syyttää Bushia puolestaan asettumisesta lain yläpuolelle.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.