Mainos

Bush: Konekiistassa edistystä

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush näkee edistystä diplomaattisissa ponnisteluissa lentokiistan ratkaisemiseksi, kertoi Valkoisen talon tiedottaja Ari Fleischer.

Kiinan ja Yhdysvaltain kone törmäsivät Hainanissa viime sunnuntaina.


-Presidentti uskoo, että me edistymme, Fleischer sanoi. Usko perustuu hänen mukaansa "diplomaattisten keskustelujen sävyyn". Fleischer kertoi, että pitkälliset ja tiiviit diplomaattiset kosketukset ovat käynnissä maiden välillä. Kysymykseen, edistytäänkö nimenomaan kohti lentäjien vapauttamista Fleischer sanoi.

-Se on neuvottelujen tarkoitus - miehistöön vapauttaminen. Ja koneen palauttaminen. Myös ulkoministeri Colin Powell piti neuvottelujen kulkua rohkaisevana.

Diplomaatit tapasivat lentäjiä


Kiinan ja Yhdysvaltain välillä käydyt diplomaattiset neuvottelut alkoivat vihdoin tuottaa tuloksia, kun amerikkalaiset diplomaatit pääsivät toisen kerran tapaamaan amerikkalaisen tiedustelukoneen pidätettynä olevaa 24-jäsenistä miehistöä Hainanin saarella. Yhdysvaltain sotilasasiamies sanoi tapaamisen jälkeen, että miehistön mielialat ovat korkealla. Kaikkia 24:ää säilytetään samassa paikassa, sotilastukikohdan alueella sijaitsevassa majatalossa. Yhdysvallat ei kuitenkaan antanut tarkempia tietoja tapaamisesta.

Kiina lupasi, että amerikkalaiset voivat käydä tapaamassa miehistöä myös lauantaina. Kiina vastasi perjantaina Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin torstaina esittämiin pahoitteluihin samalla tavalla kuin päivää aiemmin Yhdysvaltain ulkoministerille Colin Powellille. Kiinan ulkoministeriön edustajan mukaan pahoittelu oli askel oikeaan suuntaan, mutta Kiina odottaa Yhdysvalloilta edelleen virallista anteeksipyyntöä sunnuntaina sattuneen koneturman johdosta, ennen kuin se suostuu palauttamaan amerikkalaismiehistön.

Kiina pysyy tiukkana

-Kiinan kanta on selvä: Yhdysvaltain on otettava täysi vastuu ja pyydettävä anteeksi Kiinan kansalta. Sen on ryhdyttävä vilpittömiin ja tehokkaisiin toimiin, jotta vastaava tapahtuma estettäisiin tulevaisuudessa, sanoi Kiinan ulkoministeriön tiedottaja. Amerikkalaisen tiedustelukoneen lentäjät tekivät hätälaskun eteläkiinalaiselle Hainanin saarelle sunnuntaina amerikkalaiskoneen törmättyä kiinalaiseen sotilaskoneeseen.

Diplomaatit pääsivät tapaamaan lentäjiä ensimmäisen kerran tiistaina. Lentäjien joukossa on 21 miestä ja kolme naista. Kiinalaislentäjä on edelleen kateissa laajoista etsinnöistä huolimatta. Kiinan presidentti Jiang Zemin on aiemmin sanonut, että kummankin osapuolen tulisi asettaa etusijalle Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteet ja löytää ratkaisu selkkaukseen.

Taiwanin pääministeri Chang Chun-hsiung sanoi perjantaina odottavansa rauhanomaista loppua Yhdysvaltain ja Kiinan väliseen pattitilanteeseen. Pääministerin mielestä episodin ei pidä antaa haitata Taiwanin etuja. Taiwan on yrittänyt välttää kiistassa kannanottamista kummankaan osapuolen puolesta. le/td/-jv18:26

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.