Mainos

Bush ei tarvinne kongressin lupaa Irak-iskuihin

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin lakimiehet ovat päätyneet siihen lopputulokseen, että Bush ei tarvitse mahdollisille Irak-iskuille Yhdysvaltain kongressin hyväksyntää, viranomaiset kertoivat tänään Suomen aikaa.

Osa Bushin lakimiehistä on kuitenkin sitä mieltä, että vaikka lupaa ei lain mukaan välttämättä tarvita, se olisi kuitenkin toivottavaa hankkia muun muassa kansan tuen varmistamiseksi. Juristien mukaan Bush voisi päättää iskuista yksinkin, koska hän on perustuslain mukaan asevoimien ylipäällikkö.

Lisäksi kantaa tukevat vuonna 1991 ja viime syksynä tehdyt kongressin päätökset, jonka mukaan hallitus saattoi päättää voimatoimista Persianlahden sodassa ja "terroritekoihin syyllistyneitä vastaan". Presidentin edustajan mukaan Bush aikoo joka tapauksessa kysyä kongressin kantaa kaikkiin mahdollisiin Irakin vastaisiin toimiin.

Yhdysvallat on syyttänyt Irakia mm. joukkotuhoaseiden valmistamisesta ja uhannut syrjäyttää maan johtajan Saddam Husseinin.

New York Times -lehti kirjoitti, että mikäli Yhdysvallat iskisi Irakiin, Irak pyrkisi sitomaan hyökkäävät joukot pitkälliseen kaupunkisotaan. Lehti lainasi uutisessaan lähteitä Yhdysvaltain puolustusministeriössä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.