Mainos

Brittivakooja löydettiin mädäntyneenä urheilukassista, kuolinsyy yhä mysteeri – oliko kyseessä peitelty murha vai pieleen mennyt seksileikki?

Gareth Williams löydettiin elokuussa 2010 menehtyneenä urheilulaukkuun. Selvittämättä jäänyt kuolema on antanut kasvualustan lukuisille salaliittoteorioille. Brittilehti Telegraph on tutkinut uudelleen johtavia teorioita.

Poliisi löysi elokuussa 2010 Gareth Williamsin, 31, alastoman ruumiin, joka oli lukittu ilmatiiviiseen urheilukassiin hänen asuntonsa kylpyhuoneeseen Lontoossa. Williams oli ehtinyt olla kuolleena ainakin kahden viikon ajan. Ruumis oli jo mädäntymistilassa, joten ruumiinavauksessa kuolinsyytä ei pystytty enää selvittämään.

Tieto siitä, että Williams työskenteli Yhdistyneen kuningaskunnan ulkomaan tiedustelupalvelu M16:lle salaisena agenttina, synnytti lukemattomia salaliittoteorioita siitä, kuinka hän olisi kuollut.

Teoriat vaihtelivat valtion tilaamasta murhasta pieleen menneeseen seksileikkiin.

Huolimatta tiedusteluista ja kahdesta pitkästä poliisitutkimuksesta, siitä ei edelleenkään ole varmuutta, mitä miehelle todella tapahtui. Poliisin mukaan asunto oli hyvin siisti ja "putsattu", joten sieltä oli hankala ottaa sormenjälkiä tai DNA-näytteitä.

Nyt, melkein kymmenen vuotta kuolintapauksesta, brittilehti Telegraph on tutkinut uudelleen johtavia teorioita ja puhunut useille asiantuntijalähteille arvioidakseen, selviääkö totuus koskaan.

Tappoiko hänet venäläinen agentti tai rikollisliiga?

Yhden teorian mukaan Williams joutui venäläisen agentin tappamaksi. Telegraphin haastatteleman asiantuntijan mukaan murhassa motiivina olisi todennäköisesti ollut pelotella muita sillä, että ”tämä voi tapahtua myös sinulle”.

Lehden haastattelema entinen tiedusteluvirkailija Philip Ingram ei kuitenkaan ole vakuuttunut siitä, että mies olisi murhattu vieraan vallan toimesta, sillä Williamsin rooli tiedustelutoiminnassa oli suhteellisen vähäinen.

Yhden teorian mukaan Williams on tiedustelutoiminnassaan saanut järjestäytyneen rikollisliigan vihat päällensä. Voisiko se selittää epäselvät olosuhteet?

– Järjestäytyneet rikollisryhmät ovat yleensä melko suoraviivaisia menetelmissä, mutta joillakin alueilla on myös perinne käyttää symboliikkaa viestinsä välittämiseen. Ehkä laukku oli osa sitä, Ingram sanoo.

Toisen teorian mukaan murhaajien tarkoitus oli kuljettaa Williamsin ruumis pois asunnosta. He ovat kuitenkin keskeyttäneet suunnitelmansa viime hetkellä.

– Oletettavasti laukku oli olennainen osa murhaa. Ehkä se oli yksinkertainen tapa saada hänen ruumiinsa pois näkyvistä? Nämä ovat lähtökohtia, joiden kanssa tutkijat olisivat kamppailleet, Scotland Yardin entinen terrorismitutkija David Videcette arvelee.

Pieleen mennyt seksileikki?

Yhden teorian mukaan mies on itse pakkautunut matkalaukkuun saadakseen seksuaalista tyydytystä, ja menehtynyt hapenpuutteeseen. Siitä ei kuitenkaan ole näyttöä, että hän olisi nauttinut suljetussa tilassa olemisesta.

Teoriaa pieleen menneestä seksileikistä Telegraphin mukaan tukee se, että hänen selaimensa sivuhistoriasta löytyi lukuisia vierailuja bondage-sivustoilla. Hänen tuttavansa oli myös aiemmin löytänyt miehen sidottuna sänkyynsä, joten hän todennäköisesti nautti sidontaleikeistä.

Poliisi löysi hänen asunnostaan myös 24 500 euron edestä naisten vaatteita ja meikkejä. Poliisin tietojen mukaan Williams ei ollut kenenkään kanssa suhteessa kuolinhetkellään.

Asunnossa ei ollut merkkejä murtautumisesta tai tunkeutumisesta, joten Williams on kuolinhetkellään ollut todennäköisesti yksin.

Peitelläänkö murhan todisteita?

Tutkinnassa poliisi päätyi lopputulokseen, että Williams on vahingossa tappanut itsensä menemällä laukkuun.

Williamsin läheiset eivät usko poliisin päätelmiä laukkuun menehtymisestä vahingossa. Heidän mukaansa jonkun ulkopuolisen on täytynyt lukita Williams laukkuun ja todisteita peitellään.

Yhden teorian mukaan Williams olisi harjoittelut kotonaan työhönsä liittyvää tehtävää suorittaessaan. Koska harjoitus on epäonnistunut, tiedustelupalvelu pyrkii peittämään jäljet.

Telegraphin mukaan tiedustelulähde on välittömästi tyrmännyt tällaiset puheet.

– En voi ajatella harjoitusta, joka vaatisi sinua pääsemään ilmatiiviiseen laukkuun. Harjoitteluharjoituksissa on aina olemassa protokollat koulutuksessa olevien henkilöiden turvallisuuden suojelemiseksi. Et suorita itse harjoittelua omassa kodissasi, se ei toimi niin, nimettömänä pysyvä tiedustelulähde sanoo.

Teoriaa murhan peittelystä tukee se, että asunnosta oli siistitty sormenjäljet ja DNA-näytteet. Entä jos tiedustelupalvelu on murhan taustalla ja on hävittänyt kaikki tarvittavat todisteet?

Telegraphin haastattelema asiantuntija ei usko väitteisiin, että murhaa peiteltäisiin.

– Tämän hypoteesin ympärillä on varmasti joitain vastaamattomia kysymyksiä, mutta yleensä yksinkertaisimmat teoriat ovat yleensä todennäköisimpiä. Huolimatta siitä, mitä näemme elokuvissa ja televisiossa, tosiasia on, että tiedustelupalveluilla ei ole valtaa peittää rikoksia, kuten murhia, Ingram sanoo.

Todisteita kuitenkin on niukasti. Mahdollisesti koskaan ei selviä, mitä Williamsille todella tapahtui.

– Totuuden tietää ainoastaan se, joka sulki laukun, Videcette sanoo Telegraphille.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja