Tällainen oli norjalaismiljardöörin vaimon katoamiseen liittyvä uhkauskirje – karmeita puheita tappovideosta ja kummallisia ohjeita kryptovaluutoista

Uutuuskirja avaa Norjassa liki kolme vuotta sitten kadonneen Anne-Elisabeth Hagenin tapausta ennennäkemättömällä tavalla. Kirjassa on julkaistu esimerkiksi naisesta lunnasrahoja vaatineen tahon uhkailukirje lähes kokonaisuudessaan. 

Kahden norjalaisen rikostoimittajan kirja Lunnaat ruotii norjalaismiljardööri Tom Hagenin vaimon, Anne-Elisabeth Hagenin katoamista kaiken tapauksesta tähän mennessä selvinneen valossa. Vaikka katoamisen ympäriltä tiedetään paljon, tapaus on kuitenkin edelleen samalla suuri mysteeri, sillä Hagenin ruumista ei ole löydetty, eikä varmuutta ole siitä, mitä hänelle todellisuudessa tapahtui. 

Norjan poliisi epäilee, että Anne-Elisabeth Hagenin miehellä, miljonääri Tom Hagenilla, olisi jotain tekemistä asian kanssa, ja että hän olisi vastuussa naisen kuolemasta. Tutkinta on kuitenkin vielä kesken. 

Tom Hagen on kertonut löytäneensä vaimonsa katoamispäivänä pariskunnan yhteisestä kodista uhkauskirjeen, jossa vaadittiin lunnasrahoja Anne-Elisabethin vapauttamisesta. 

Kirje on julkaistu norjalaistoimittajien kirjassa lähes kokonaisuudessaan. Siitä on kirjoittajien mukaan jätetty pois teknisiä yksityiskohtia ja yksittäisiä nimiä, jotta poliisitutkinta ei vaarantuisi. Niillä ei kuitenkaan ole kirjoittajien mukaan kirjeen sisällön kannalta merkitystä.

– Meillä on vaimosi Anne Elisabeth. Jos haluat vielä nähdä hänet, luet ja seuraat ohjeita täydellisesti, kirje alkaa.

"Otamme riskin ja tapamme Anne Elisabethin"

Kirje uhkaa, että Tom Hagenin vaimo kuolee, mikäli hän ottaa yhteyttä viranomaisiin tai mediaan. Kirjeessä myös kerrotaan, että sen kirjoittaja tai kirjoittajat ovat tarkkailleet pariskuntaa ja tämän perhettä pidempään.

– Me otamme riskin ja tapamme Anne Elisabethin, hävitämme ruumiin ja katoamme.

Kirjeessä kerrottiin myös miljoonien euron lunnasvaatimuksesta ja viitattiin Tom Hagenin suureen omaisuuteen.

– Hinta on €9 miljoonaa euroa eikä siitä tingitä. Kai Anne Elisabethin arvo on 4% sinun rahoistasi? kirjeessä kysytään.

Tarkkoja ohjeita

Kirjeessä myös annettiin yksityiskohtaisia ohjeita siihen, miten Hagenin olisi tullut maksaa lunnasrahat.

Kirjeessä rahoja vaadittiin kryptovaluutta Moneron muodossa. Kirjeessä kerrottiin, miten ja mistä kyseistä virtuaalivaluuttaa voisi hankkia.

–Jos exchange (virtuaalivaluuta kauppapaikka) kysyy, miksi haluat sijoittaa Moneroon, vastaa että uskot yksityisen kryptovaluutan olevan tulevaisuutta, kirjeessä ohjeistetaan mahdollisten hankaluuksien varalta.

Kirje on useamman sivun mittainen. Lunnasrahojen hankkimisen lisäksi kirjeessä ohjeistetaan Hagenia siitä, miten tämän tulisi viestiä lunnaita vaativan tahon kanssa.

Erikoinen viestikanava

Kirjeen mukaan viestien välittämiseen tulisi käyttää virtuaalivaluutta Bitcoinia. Viestiminen tapahtuisi siten, että Hagen lähettäisi tiettyyn bitcoin-lompakkoon tarkalleen ennalta määritellyn, pienen määrän bitcoinia, joka sitten tulkittaisiin vastaanottajan päässä ennalta sovitun koodiston mukaisesti.

–Lähetä "summa x" antaaksesi "viestin y", kirjeessä selitetään periaatetta.

Kirjeessä annetaan useampia vaihtoehtoja viesteiksi. Esim erään tietyn Bitcoin-summan lähettäminen olisi tarkoittanut "vahvistan, että haluan maksaa (lunnaat)".  Toinen olisi viestinyt, että "minulla on ongelma. Tarvitsen enemmän aikaa".

Ennalta sovittuja viestejä on lueteltu kirjeessä useita, sekä Hagenille välitettäväksi, että siltä varalta, että lunnaita vaativa taho haluaisi välittää viestejä Hagenille.

Kirjeessä myös uhattiin, että naisen surmasta kuvattaisiin ja julkaistaisiin video, mikäli Hagen ei maksaisi lunnasrahoja.

– Me lataamme kohta websivulle videon hänen viimeisistä hetkistään. Joku varmasti löytää ja näyttää sinulle, kirjassa kerrotaan kirjeen uhanneen.

Tutkinta on jatkunut hiljaisuudessa

Anne-Elisabeth Hagen, 69, katosi pariskunnan yhteisestä kodista Norjan Lørenskogista 31. päivä lokakuuta vuonna 2018. Hänestä ei ole kuultu sen jälkeen mitään. Poliisi epäili ensin, että nainen siepattiin. Sittemmin alettiin epäillä, että nainen on kuollut ja että surmaaja on aviomies Tom Hagen.

Hagen pidätettiin vaimonsa murhasta epäiltynä huhtikuussa 2020, kun katoamisesta oli jo ennättänyt vierähtää tovi. Mies kuitenkin vapautettiin pian tutkintavankeudesta näytön puuttuessa.

Poliisi myös pidätti samoihin aikoihin Oslossa 30-vuotiaan miehen, johon on norjalaislehdissä viitattu "kryptomiehenä". Myös häntä on epäilty naisen surmaamisesta tai osallisuudesta tekoon.

Norjalaislehti VG:n mukaan ”kryptomies” oli tavannut Tom Hagenin kanssa useampaan otteeseen ennen Anne-Elisabethin katoamista. Miesten mukaan tapaamiset liittyivät kryptovaluuttasijoituksiin.

Kumpikin miehistä on kiistänyt syyllisyytensä rikokseen.  

Tapauksen poliisitutkinta on edelleen kesken, ja poliisi on norjalaismedian perusteella ollut viime aikoina vaitonainen tutkimusten edistymisestä ja tapauksen suhteen muutenkin. Murha ei kuitenkaan vanhene rikoksena Norjassakaan, joten tapausta voidaan pitää poliisissa auki, kunnes asia ratkeaa.

Norjalaisten rikostoimittajien Magnus Braatenin ja Kenneth Fossheimin kirjan suomenkielisen version Lunnaat julkaisija on Gummerus. Alkuperäisen Lørenskogmysteriet-kirjan kustantaja on norjalainen Gyldendal.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja