Michelle McNamara auttoi ratkaisemaan 30 vuotta kauhua levittäneen sarjamurhaajan tapauksen – kuoli itse juuri ennen kuin 13 ihmistä tappanut "Yövaanija" saatiin kiinni

1:29
Sarjamurhaaja Joseph James DeAngelo murhasi Jenniferin isän ja äitipuolen. Videolla Jennifer kertoo, kuinka seurasi oikeudenkäyntiä tiiviisti: ”Haluan hänen tietävän, että emme unohda”

Karmiva rikosten sarja koetteli Pohjois-Kalifornian aluetta vuosikaudet. Sinnikkään toimittajan, Michelle McNamaran, blogi, lehtikirjoitukset ja kirja nimeltä "Katoan yön pimeyteen" pitivät yllä kiinnostusta selvittämättömiin rikoksiin ja tämä auttoi myös viranomaisia.

McNamara kuoli vain 46-vuotiaana – osittain työnsä aiheuttaman ahdistuksen vuoksi. Hän kuoli juuri ennen kuin rikosten tekijä saatiin kiinni. 

Sarjaraiskaaja- ja murhaaja Joseph James DeAngelo vaikutti selvinneen hirvittävistä teoistaan kuin koira veräjästä. Hän teki yhteensä kolmetoista murhaa, yli viisikymmentä raiskausta ja satoja murtoja vuosina 1974–1986.

Toimittaja kuvaili rikoksia yksityiskohtaisesti

Michelle McNamara teki tutkimustyötä hyvin antaumuksellisesti ja hankki paljon tietoa jokaisesta tapauksesta. Hän kuvaili kirjassaan rikoksia hyytävän tarkasti.

Keith ja Patty makasivat sängyllä vatsallaan. Käsivarret olivat vääntyneet omituisiin asentoihin, kämmenet ylöspäin. He näyttivät sanan konkreettisimmassa merkityksessä rikkinäisiltä. Jos ei olisi oltu sisätiloissa, heidän olisi voinut luulla pudonneen jostakin korkealta – niin paljon verta heidän alleen oli levinnyt, McNamara kirjoittaa.

DeAngelo oli teoissaan harkitun sadistinen, eikä McNamara unohtanut henkiin jääneiden uhrien kertomuksia DeAngelon tekemistä raiskauksista kertoessaan.

Murtauduttuaan uhrinsa kotiin ja raiskattuaan tämän, DeAngelo jäi usein uhrin huoneeseen piileskelemään antaen näiden ymmärtää, että hän olisi poistunut.

– Juuri kun heidän jännittyneet lihaksensa alkoivat rentoutua ja sormet hapuilla siteitä, hän pelästytti heidät odottamattomalla äänellä tai liikkeellä.

Tekijä oli vapaalla jalalla 30 vuotta

Tapaukset olivat selvittämättä yli kolmekymmentä vuotta ja tämä oli omiaan piinaamaan niin henkiin jääneitä uhreja, kuin heidän omaisiaankin. Kaupungeissa ja kylissä, joissa nämä järkyttävät teot tapahtuivat, oltiin jatkuvasti varuillaan.

McNamara piti rikosten sarjasta blogia ja kirjoitti aiheesta eri lehtiin. Hän ei suostunut antamaan periksi.

– Sinä olit yhtä kuin menetelmäsi. Aidan kumahdus. Auki pakotetun verannan ovesta käyvä veto. Terä kaulan tyvessä, McNamara esittää kirjassaan murhaajalle osoitettuja sanoja.

– Pian koittaa päivä, jona kuulet auton ajavan tien sivuun kotisi edessä. Enää ei ole auki jätettyä sivuporttia. Ajat, jolloin pystyit loikkimaan aitojen yli, ovat jääneet taakse jo kauan sitten. Hivuttaudu arastellen lähemmäs itsepintaisesti soivaa ovikelloa. Sellainen on sinun loppusi, hän jatkaa.

Antaumuksellinen työ osasyynä toimittajan kuolemaan

Tekijä jäi lopulta kiinni nykyaikaisien DNA-tutkimusmenetelmien ja lukuisien yleisövihjeiden avulla.

McNamara ei koskaan ehtinyt nähdä uutisointia DeAngelon pidätyksestä, sillä hän kuoli vain 46-vuoden iässä osittain työhönsä liittyvien syiden takia: hän oli niin ahdistunut selvittämättömien rikoksien vuoksi ja työskenteli niiden parissa niin sinnikkäästi, että tarvitsi lopulta mielialalääkityksen.

Tällaiset lääkkeet yhdistettynä diagnosoimattomaan sydänsairauteen johtivat lopulta siihen, että McNamara menehtyi nukkuessaan 25.4. 2016.

Murhista ja raiskauksista epäilty 72-vuotias Vietnamin sodan veteraani Joseph James DeAngelo, entinen poliisi, pidätettiin lopulta 24. huhtikuuta 2018. Pidätys tapahtui noin kaksi kuukautta sen jälkeen, kun McNamaran kirjoittama kirja julkaistiin.

Paikalliset seriffit eivät suoraan myöntäneet, että kirjassa olisi ollut tapauksen ratkaisemiseen johtanutta tietoa. Sen he kuitenkin totesivat, että McNamara auttoi omalta osaltaan kiinnostusta säilymään tapausten yllä.

Lähde: Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja