Mainos

Claudia, 35, ei koskaan saapunut työpaikalleen – miten vasemmalla kädellä tupakkaa polttanut mies liittyy naisen katoamiseen: "Hänen elämässä on tiettyjä asioita, jotka pysyvät mysteerinä"

0:38
Brittiläinen Claudia Lawrence, 35, katosi kymmenen vuotta sitten - katoaminen on edelleen mysteeri.

Kymmenen vuotta sitten Claudia Lawrence, 35, puhui puhelimessa vanhempiensa kanssa. Se oli viimeinen kerta, kun kukaan näki häntä tai puhui hänen kanssaan. 

Claudian ruumista ei ole koskaan löydetty eikä rikospaikkakaan ole tiedossa.

Tapauksen johdosta on ollut pidätettynä useita viisikymppisiä miehiä, mutta heitä ei ole koskaan vangittu.

Vuonna 2015 uutisoitiin Ison-Britannian poliisien avaavan tutkinnan uudestaan. Tuolloin epäiltiin, että kaksoismurhasta tuomittu Christopher Halliwell voisi olla syyllinen Claudian katoamiseen.

Claudialla ei ollut sosiaalisessa mediassa yhtään tiliä, ei tietokonetta eikä internettiä puhelimessaan. Nämä tutkimuslinjat olisivat voineet auttaa katoamisen selvittämistä, mutta nyt niitä ei ollut.

Viranomaiset odottavat edelleen läpimurtoa. Lawrencen isän tiedottaja sanoo, että joku jossain tietää jotain, mutta sitä jotain pidetään salassa.

– Joskus tuntuu kuin Claudia olisi kadonnut eilen, joskus taas tuntuu kuin siitä olisi jo yli kymmenen vuotta, Claudian isä Peter Lawrence sanoo Sky Newsille.

– Kaikki tapahtui niin äkkiä. Hän oli todella läheinen meidän kanssamme, joten hänen katoamisensa tuntui todella pahalta.

Hän sanoo nyt, että on erittäin vaikeaa uskoa, että Claudia olisi yhä elossa. Claudian äiti puolestaan uskoo, että tytär on siepattu.

Claudian viimeinen kontakti

Claudia nähtiin viimeisen kerran Yorkin kaupungissa 19. maaliskuuta vuonna 2009 noin kello kolmen aikaan iltapäivällä. Hän oli kävelemässä takaisin kotiinsa.

Hän puhui vanhempiensa kanssa puhelimessa, ja kaikki näytti olevan kunnossa. Claudia lähetti tekstiviestin ystävälleen puoli yhdeksältä illalla.

Hän ei saapunut töihin Yorkin yliopistoon seuraavana aamuna kuudelta alkavaan vuoroonsa kokkina. Normaalisti hän käveli useamman minuutin mittaisen matkan kotoaan töihin.

Poliisit saivat potentiaalisen vihjeen vasemmalla kädellä tupakkaa polttaneesta miehestä, joka nähtiin tummahiuksisen naisen seurassa katoamispäivän aamuna, hieman ennen kello kuutta Claudian työreitin varrella. Miestä ei koskaan tavoitettu.

Pyöräilijä sanoo nähneensä keski-ikäisen miehen seisomassa Claudian talon edessä katoamisaamuna noin kello 6.45 ja 6.55.

Claudian puhelinta eikä hänen siniharmaata Karrimor-reppua, jossa hän kantoi kokkivarusteitaan, ikinä löydetty.

Poliisin mukaan Claudia lähti normaalisti töihin katoamispäivän aamuna, sillä hänen sänkynsä oli pedattu ja hän oli syönyt aamiaisen sekä pessyt hampaansa. Poliisi uskoo, että Claudian puhelin sammutettiin tarkoituksella kello 12.10.

Claudia ei saapunut sovittuun tapaamiseen ystävänsä kanssa, ja hänen asianajaja-isä ilmoitti naisen kadonneeksi seuraavana päivänä, 23. maaliskuuta 2009.

Parisuhteet olivat monimutkaisia

Useat kymmenet viranomaiset etsivät Claudiaa ja hänen isänsä puhui medialle sanoen tyttärensä katoamisen olevan kuin eläisi painajaisessa.

Poliisi ei sulje pois ajatusta, että nainen on siepattu. Etsintöihin osallistui noin viranomaista. 

Kesäkuun toisena päivänä vuonna 2009 viranomaiset kertoivat Crimewatch-ohjelmassa Claudian parisuhteiden olleen monimutkaisia ja yhä mysteeri heille.

– Uskomme, että Claudian elämässä on tiettyjä asioita, jotka pysyvät mysteerinä, poliisitarkastaja Ray Galloway sanoi ohjelmassa.

– On selvää, että osa hänen parisuhteistaan oli mutkikkaita, eikä hänen perheensä ollut tietoinen niistä, hän lisää.

Claudian sisko, vanhemmat ja paras ystävä tulivat niin ikään kameroiden eteen.

– En vain voi uskoa, että hän on ollut viime aikoina parisuhteessa, josta emme tienneet, sillä näimme häntä niin usein, Peter Lawrence sanoi.

29. heinäkuuta 2010 poliisi pienensi etsintöjä ja sanoi vähentävänsä katoamista tutkivien viranomaisten määrää. Pohjois-Yorkshiren poliisin apulaispäällikkö sanoi, että päätös on tehty useita kuukausia kestäneen tarkemman ja yksityiskohtaisemman tarkastelun jälkeen.

Hän vaati, että tutkimus pidetään avoinna ja sitä selvitetään jatkuvasti, jos uusia johtolankoja löytyy.

Tunnistamaton sormenjälki autossa

28. lokakuuta 2013 poliisit suorittivat uuden rikosteknisen tutkinnan Claudian asunnossa. Aloitettiin yksityiskohtainen tutkinta, jonka jälkeen poliisi lupasi ilmoittaa asiasta kokonaisuudessaan.

Viranomaiset käyttivät uusia tekniikoita aiemmin piilotettujen todisteiden löytämiseksi sekä jo tarkastellun aineiston tutkimiseksi. Mitään todisteita verestä tai kamppailusta ei kuitenkaan löytynyt, eikä mitään rikospaikkaa tapahtuneelle ole koskaan tunnistettu.

19. maaliskuuta 2014 poliisi osallistuu jälleen Crimewatch-ohjelmaan ja paljastaa löytäneensä tuntemattomat sormenjäljet Claudian asunnosta.

– DNA:ta on myös löydetty ja miehen polttama tupakka Claudian autosta.

Viranomaiset sanovat, että DNA saattaa liittyä vasenkätiseen tupakoijaan, joka nähtiin tummatukkaisen naisen kanssa Claudian katoamisaamuna.

Poliisilla ei kuitenkaan edelleenkään ole pääepäiltyä. He kuitenkin julkaisivat videon miehestä, jonka he halusivat löytää. Mies kertoi vuonna 2009 tunteneensa Claudian, sillä he työskentelivät yhdessä.

13. toukokuuta 59-vuotias mies pidätettiin epäiltynä murhasta. Hänet vapautettiin syyttömänä kuusi kuukautta myöhemmin.

Oudosti käyttäytyvä mies asunnon lähellä

Tasan kuusi vuotta katoamisen jälkeen poliisi kertoi miehestä, joka oli käyttäytynyt oudosti lähellä Claudian kotia katoamista edeltävä iltana. Kuvat miehestä tallentuivat valvontakameraan tuntia ennen kuin Claudia soitti vanhemmilleen.

23. maaliskuuta 2015 toinen 50 vuotta täyttänyt mies pidätettiin epäiltynä murhasta. Syytteitä ei kuitenkaan nostettu ja hän vapautui jo seuraavana päivänä.

Huhtikuun 22. päivänä kolme paikallista yli 50-vuotiasta miestä pidätettiin, mutta heidät vapautettiin takuita vastaan. Poliisi vahvisti pidätykset ja sanoi niiden liittyneen 23. maaliskuuta tehtyyn kiinniottoon.

Nämä neljä miestä vapautuivat takuita vastaan, viranomaisten valmistellessa todisteita nostaakseen syytteet heitä vastaan. Todisteet lähetettiin analysoitaviksi joulukuussa.

"Tutkintaa ei lopeteta koskaan"

Huhtikuussa 2016 syytteitä miehiä vastaan ei nostettu, koska todisteita ei ollut riittävästi. 

Claudian perhe sanoi olevansa pettynyt tilanteeseen. Tutkinta palasi lähtöruutuun, mutta poliisi lupasi jälleen, ettei tutkintaa lopeteta koskaan.

– Olen edelleen sitä mieltä, että tämä tutkinta saataisiin päätökseen, jos ihmiset puhuisivat meille totta, etsivä Dai Malyn sanoo.

– Tekijöiden pitäisi tuntea myötätuntoa Claudian perhettä kohtaan, heidän pitäisi hävetä itseään, hän jatkaa.

17. tammikuuta 2017 poliisi sanoi, että tutkintaa jatketaan vain jos uusia todisteita löytyy. 

Peter Lawrencen tiedottaja sanoi Sky Newsille odottavansa sitä, että joku kerää rohkeutensa ja kertoo, mitä tietää Claudian katoamisesta.

Läpimurto tutkinnassa

8. marraskuuta 2018, neljä vuotta tunnistamattoman Claudian autossa olleen tupakan DNA:n löytämisen jälkeen, poliisi sanoi tehneensä vihdoin läpimurron. Poliisi matkusti ympäri Isoa-Britanniaa yrittäen saada DNA:n kaikilta, jotka sopivat profiiliin.

Syytökset, joiden mukaan Christopher Halliwell, joka murhasi Becky Goddenin ja Sian O'Callaghanin, murhasi myös Claudia Lawrencen, ovat poliisin mukaan perättömiä. Heidän mukaansa Halliwell ei linkity mitenkään Claudian tapaukseen.

Poliisi, joka sai Halliwellin kiinni kaksoismurhasta, sanoi Sunday Expressille vuonna 2016, että murhaajan isä asui parin korttelin päässä kadusta, jolla Claudia katosi.

– Se sopisi hänen käyttäytymismalliinsa, hän ryösti naisia, jotka kävelivät yksin myöhään illalla tai aikaisin aamulla, sanoo Steve Fulcher poliisista.

15. maaliskuuta 2019, muutama päivä ennen katoamisen kymmenenvuotispäivää, Peter Lawrence sanoi, että hänen on erittäin vaikeaa uskoa tyttärensä olevan elossa.

– Pahinta on koko ajan ollut tietämättömyys, se ettei tiedä mitä omalle lapselle tapahtui, hän sanoo.

Claudian äiti sai viime vuonna OBE:n eli Britannian kunniaritarikunnan tunnustuksen työstään "Claudian lain" parissa, joka mahdollistaa kadonneiden ihmisten läheisten käsitellä menetystään.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja