ISW: Venäläiskenraalin potkut merkki "syövyttävän käytöksen" leviämisestä – "Saattaa aiheuttaa kriittisiä ongelmia"

Venäläisten sotabloggaajien reaktiot arvostetuksi luonnehditun kenraali Ivan Popovin räväkkään ulostuloon ovat olleet huomattavan ärtyneitä, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Hyökkäyssotaan sinällään positiivisesti suhtautuvien sotabloggaajien mielestä Popovin kengitys osoittaa, että Venäjän armeija pyrkii hiljentämään kriittiset näkemykset, ISW katsoo.

Sotabloggaajilla on osin oma lehmä ojassa asian suhteen. Monet heistä ovat kritisoineet Venäjän tapaa käydä sotaa hyvin kärkkäästi, johon Kreml ei ole aina suhtautunut järin innostuneesti.

Useat sotabloggaajat kuvailevat Popovia älykkääksi ja päteväksi komentajaksi, joka laajasti nautti sotilaidensa tuesta. Huomioitavaa on, etteivät sotabloggaajat juuri esittäneet vastaväitteitä Popovin valituslistaan.

Popovin mukaan hän ilmaisi kaikki ongelmat "erittäin suorasti ja äärimmäisen karusti". Kenraalin kommenteista uutisoi muun muassa yhdysvaltalaismedia CNN.

Ukrainan erikoisjoukkojen vahvistamaton video: Raakaa lähitaistelua venäläisten juoksuhaudassa 1:57
Ukrainan erikoisjoukkojen julkaisema video: Sotilaat rynnäköivät venäläisten juoksuhautaan ja käyvät raakaa lähitaistelua. Videota ei suositella herkille, eikä sen aitoutta ole vahvistettu.

Girkin: Yksi tappio ja omat marssivat Moskovaan

ISW:n mukaan Popov oli kunnioitettu komentaja, joka oli edennyt armeijassa samalla tavalla kuin sotilaspiirejä johtamaan päätyneet upseerit ennen häntä.

– ISW:llä ei ole mitään syytä epäillä venäläisbloggareiden luonnehdintoja, joiden mukaan Popov oli tehokas ja kunnioitettu komentaja, ajatushautomo kirjoittaa.

Osa venäläiskommentaattoreista käytti Popovin potkuja syynä jälleen kerran haukkua pääesikunnan komentajaa Valeri Gerasimovia, joka virallisesti myös johtaa Ukrainassa sotivia venäläisjoukkoja.

Venäjän sodanjohto ei koskaan kuuntele valituksia, sotabloggaajat väittävät. Wagner-mieliset sotakommentaattorit mieluusti yhdistivät Popovin ja Wagner-komentaja Jevgeni Prigozhinin, joka ennen kapinaansa kuukausien ajan kritisoi Gerasimovia ja puolustusministeri Sergei Shoigua.

Ajatushautomon mukaan jotkut sotabloggarit olivat huolissaan siitä, että korkea-arvoisten venäläiskomentajien julkinen kritiikki Wagnerin kapinan jälkeen saattaa synnyttää toimintamallin, jossa venäläisjoukot protestoivat asein.

Entinen venäläisupseeri Igor Girkin piti Popovin ulostuloa skandaalina ja hyvin vaarallisena ennakkotapauksena, melkeinpä mellakkana.

– Vain uusi iso sotilaallinen tappio erottaa meidät siitä, että vakinainen armeija tekee "leiri Moskovassa" -marssin, Girkin kirjoittaa.

Ukraina väittää venäläisen panssarivaunun ajaneen Venäjän omiin miinoihin 0:59
Ukraina väittää venäläisen panssarivaunun ajavan videolla Venäjän omiin miinoihin. Heinäkuun 4. päivä julkaistun videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Popov: Kritiikki johti potkuihin

Venäläiskenraali Ivan Popov väittää saaneensa potkut sen jälkeen, kun hän syytti Venäjän puolustusministeriötä joukkojensa pettämisestä.

Kenraali Popov johti Etelä-Ukrainassa Venäjän 58. armeijaa, joka on taistellut Ukrainan vastahyökkäystä vastaan Zaporizhzhjan alueella, Etelä-Ukrainassa.

– Kuten monet rykmenttiemme komentajat ovat sanoneet, Ukrainan armeija ei pysty murtamaan linjojamme, mutta korkea-arvoisimmat komentajamme iskivät meitä selkään, Popov sanoi ääniviestissä CNN:n mukaan.

– He petturimaisesti ja halveksuttavasti katkaisevat armeijan pään kaikkein vaikeimmalla ja tiukimmalla hetkellä.

Viestipalvelu Telegramissa julkaistussa ääniviestissä Popov sanoo kritisoineensa puolustusministeriölle erityisesti joukkojensa kykyä käydä tykistötaistelua.

– Vastatykistöstä on pulaa, samoin tykistötiedusteluasemista. Vihollisen tykistö on aiheuttanut massoittain kuolemia ja haavoittumisia.

Viesti on tavallaan sama, jota Ukrainan sodanjohto on välittänyt lännelle. Ukrainan versiossa tosin Venäjällä on tykistöylivoima ja kyky ampua merkittävästi enemmän epäsuoraa tulta kuin Ukrainalla.

Aiheuttaako Wagnerin juhannuskapina muutoksia Venäjän sotilasjohdossa, Pekka Toveri? 8:00
Aiheuttaako Wagnerin juhannuskapina muutoksia Venäjän sotilasjohdossa, Pekka Toveri?

"Minulla ei ole oikeutta valehdella"

Popovin ääniviestin julkaisi entinen Venäjän eteläisen sotilaspiirin apulaiskomentaja Andrey Gurulev, joka on tätä nykyä Venäjän parlamentin jäsen. Hän on aiemmin kritisoinut Venäjän puolustusministeriön tapaa käydä sotaa.

– Nostin esille myös muita ongelmia ja ilmaisin ne kaikki erittäin suorasti ja äärimmäisen karusti, Popov sanoo ääniviestillä. 

– Minulla ei ollut oikeutta valehdella (puolustusministeriölle), kävin läpi kaikki armeijaa vaivaavat taistelu- ja huolto-ongelmat, hän jatkaa.

Popovin mukaan puolustusministeri Shoigu "allekirjoitti käskyn ja hankkiutui minusta eroon". Kapinoineen Wagner-komentaja Prigozhinin tapaan Popov sanoo syyttäneensä Shoigua petoksesta.

Venäläislähteet ovat aiemmin väittäneet, että yleisesikunnan päällikkö Gerasimov antoi Popoville potkut sen jälkeen, kun tämä sanoi, että hänen Ukrainan vastahyökkäysten kohteena olleet joukkonsa tarvitsevat lepoa.

Popov on CNN:n mukaan yksi korkea-arvoisimmista venäläiskenraaleista, jotka ovat osallistuneet Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa.

CNN:n mukaan venäläisviranomainen tuomitsi Popovin ääniviestin julkaisun "julkiseksi showksi".

Venäjän Ukrainan operaatiota käsittelevässä työryhmässä Duumassa työskentelevä Andrei Turchak puolestaan totesi, ettei Popovin viestiä tarkoitettu julkiseksi, vaan hän jakoi sen yksityisessä ryhmächatissa, jossa on 58. armeijan komentajia ja sotilaita.

– Se, että (viestin julkaissut) Gurulev jotenkin sai sen käsiinsä ja teki siitä poliittisen näytöksen, on hänen omallatunnollaan, Turchak kommentoi CNN:n mukaan.

Popov oli hyvin todennäköisesti tietoinen, että hänen ääniviestinsä vuodetaan eteenpäin, kirjoittaa ajatushautomo ISW.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jossa väitetään Ukrainan Leopard 2 -panssarivaunun tuhoutuneen Zaporizhzhian alueella 0:50
Tuhoutunutta, vaurioitunutta ja hylättyä Ukrainan panssarikalustoa Zaporizhzhjan alueella. Yhdysvaltalaismedia Washington Post sanoo vahvistaneensa Venäjän puolustusministeriön julkaiseman videon aitouden. Video on julkaistu kesäkuussa 2023.

ISW: Popov yritti vedota suoraan Putiniin

Ajatushautomo ISW arvioi, että Popov todennäköisesti pyrki vetoamaan suoraan presidentti Vladimir Putiniin. Yleisesikunnan päällikkö Gerasimov saattoi yrittää suojella Putinia suoralta kritiikiltä ja antoi Popoville kenkää ennen kuin tämä ehti vedota Kremliin, ISW kirjoittaa.

Popovin tavoitteena oli todennäköisesti työntää Gerasimov sivuun Venäjän Ukrainan operaation johdosta, ISW katsoo. Viime aikoina on huhuttu, että Gerasimov olisi korvattu kenraalieversti Mikhail Teplinskillä, mutta tätä väitettä ei ole vahvistettu.

Popovin yritys vedota suoraan Putiniin ja hänen niskoittelunsa Gerasimovia vastaan viittaa ISW:n mukaan "syövyttävään käytökseen", joka on levinnyt Ukrainassa taistelevien venäläisjoukkojen ja -komentajien keskuudessa.

– Venäläiskomentajat saattavat yhä enemmän ottaa joukkojensa hyvinvoinnin omiin käsiinsä, ISW kirjoittaa.

– Venäjän kasvavissa määrin hauras komentoketju saattaa aiheuttaa kriittisiä ongelmia tulevaisuudessa. Kenttäkomentajien tuki armeijan johtoa kohtaan voi kasvaa yhä ontommaksi, ajatushautomo jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat