ISW: Huhumylly komentajien joukkopotkuista leviää Venäjällä – Putinilta kuultiin laskelmoitu viesti

Miinojen potkimista ja Kremlin uhmaamista – tällaisia ovat Venäjän sotabloggaajat 4:15
Katso myös: Miinojen potkimista ja Kremlin uhmaamista – tällaisia ovat Venäjän sotabloggarit

Huhut komentaja, kenraalieversti Rustam Muradovin erottamisesta leviävät venäläisten sotabloggaajien keskuudessa Venäjällä, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Sotabloggaajat väittävät, että Venäjän sotilasviranomaiset erottivat Rustam Muradovin tehtävästään itäisten joukkojen ryhmän komentajana. Ajatushautomo ei kuitenkaan vahvista väitettä erottamisesta.

Muradov on lokakuusta 2022 saakka toiminut komentajana useissa epäonnistuneissa hyökkäysoperaatioissa. Tämän vuoksi Muradov sai joidenkin sotabloggaajien keskuudessa huonon maineen, sillä hänen linjaustensa nähtiin aiheuttaneen tappiot.

Eräs tunnettu sotabloggaaja väitti myös ajatushautomon mukaan, että sotilasviranomaiset harkitsevat myös läntisen sotilaspiirin komentajan kenraalieversti Jevgeni Nikiforovin erottamista, jonka joukot toimivat Kupjansk-Svatove-Kreminna-linjalla Itä-Ukrainassa.

Sotabloggaajien huhumyllyt viesti epäonnistumisista?

Vaikka ISW ei vahvista huhuja Muradovin ja Nikiforovin erottamisista, on ajatushautomon mukaan silti merkillepantavaa, että venäläiset sotabloggaajat keskustelevat komentajien erottamisista. Ajatushautomon mukaan tämä osoittaa, että komentajat eivät ole onnistuneet operaatioalueillaan saavuttamaan haluttuja voittoja.

Sotabloggaajien reaktiot eivät kuitenkaan ole aina johdonmukaisia. Monet sotabloggaajat ovat esimerkiksi johdonmukaisesti ylistäneet venäläiskomentaja, kenraali Sergei Surovikinia, huolimatta siitä, että hänen komennossaan ollut Hersonin alue kärsi Surovikinin alla suuria tappioita.

Taktisten ydinaseiden sijoitus viesti länsimaille

Ajatushautomon mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin antama ilmoitus 25. maaliskuuta taktisten ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle oli suunnattu ja laskelmoitu viesti länsimaille.

ISW:n mukaan se, että venäläisen uutismedian ja sotabloggaajien keskuudessa vain vahvistettiin Putinin antaman haastatteluun eri kohtia ja paisuteltiin Venäjän puolustusteollisuuden kykyä, vahvistaa tämän.

Venäjä lähettää Wagnerin palkkasotilaita Avdijivkan hyökkäysoperaation tueksi

Ajatushautomon mukaan Venäjä on todennäköisesti lähettänyt lisää kokeneempia palkkasotilaita Wagner-ryhmän tueksi Avdijivkan hyökkäysoperaation tueksi.

Ajatushautomo kertoo, että venäläisjoukot ovat viime aikoina saavuttaneet joitakin taktisia onnistumisia alueella, ja lisäjoukkojen lähettämisellä halutaan varmistaa kyseiset saavutukset.

Kokeneempien lisäjoukkojen tarkoituksena on tukea tappioista kärsineitä niin sanotun Donetskin kansantasavallan joukkoja. Operaation tavoitteena on vallata koko Avdijivkan alue.

Korjaus klo 08.56: Surovikin oli Venäjän Ukrainan sotilasoperaation komentaja, ei koko asevoimien.

Korjaus klo 09.18: Surovikinin komennon alla Herson ei kaatunut, vaan kärsi suuria tappioita.

Lue myös:

    Uusimmat