Nuorilla tavattu koronaviruksen piilevää oiretta – jos kärsit "covid-varpaista", on se lääkärin mukaan kuitenkin hyvä uutinen taudista toipumisen kannalta

Lääkärit raportoivat uudesta mahdollisesta koronatartunnan merkistä, joka voi ilmeitä varpaissa 0:54
Video: Yhdysvalloissa koronatartunta on yhdistetty kylmänkyhmyihin. Katso videolta, miltä kyhmy saattaa näyttää.

Lääkärit eri Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa ovat hämmästyneet iho-oireiden lisääntymisestä. Syylliseksi on epäilty koronavirusta.

Espanjassa, Italiassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa lääkärit ovat alkaneet epäillä, että koronavirus saattaa aiheuttaa osalla potilaista iho-oireita. Koronan epäillään aiheuttaneen joillekin potilaille eksanteemaa (epätarkka punoittava ihottuma vartaloon), nokkosihottumaa ja kylmänkyhmyksi kutsuttavaa iho-oiretta, jota voi esiintyä sormissa tai varpaissa.

Kylmänkyhmyksi kutsutaan tyypillisesti sormissa tai varpaissa esiintyvää iho-oiretta, jossa iholle ilmestyy punainen tai sinertävä läiskä. Läiskä saattaa aristaa, kutittaa tai kihelmöidä. 

Raportoitu ympäri maailman

Kansainvälistä kirjallisuutta tarkkaavaisesti seuraava ihotautilääkäri Nicolas Kluger kertoo MTV Uutisille, että iho-oireita on huomattu etenkin nuoremmalla väestöllä. Muutama tapaus on myös saanut positiivisen COVID-19-tuloksen. Silti on vielä liian aikaista sanoa varmasti, minkälainen yhteys koronalla on ihosairauksiin.

– Vielä ei olla täysin varmoja siitä, että se johtuu covidista. Asiasta tarvitaan lisää tutkimusta. Opimme kuitenkin koko ajan lisää koronasta.

Kylmänkyhmyjen ilmestyminen on hämmentänyt eteläeurooppalaisia ihotautilääkäreitä, sillä yleensä kyseinen ihotauti ilmenee aikoina, kun on kylmää ja kosteaa. Ajankohta on siis epätyypillinen.

– Yhdysvalloissa kylmänkyhmyjä on alettu kutsua jopa covid-varpaiksi. Näitä on tavattu erityisesti nuorilla potilailla ja yksityisellä vastaanotolla. 

Kylmänkyhmyjä, tai covid-varpaita, on raportoitu Euroopassa ja Yhdysvalloissa, mutta ei esimerkiksi koronaepidemian alkupisteessä Kiinassa. Vielä ei tiedetä, miksi.

– Kylmänkyhmyistä ei ole kerrottu Suomessakaan. Toisaalta meillä on vähemmän koronatapauksia kuin vaikka Ranskassa. On myös mahdollista, ettei niitä ole osattu yhdistää koronatartuntaan.

Hyvä merkki?

Klugerin lääkäriystävä hänen kotimaassaan Ranskassa on nähnyt kylmänkyhmyn saaneita potilaita. Ranskalaiskollegan näppituntuma on, että ikävältä näyttävä kylmänkyhmy varpaassa tai sormessa saattaa kuitenkin olla hyvä signaali.

– Hän on yhdistänyt sen lievään tautiin. Kylmänkyhmy aiheutuu interferonin sytokiinin lisääntymisestä. Niillä koronapotilailla, joilla on vakava tauti, interferonin taso olisi ollut matala. 

Lue myös:

    Uusimmat