Brittilääkäri neuvoo, kuinka koronaoireista kärsivän olo helpottuu – ohjevideota katsottu miljoonia kertoja

Brittilääkärin vinkkivideota on katsottu jo miljoonia kertoja.

Brittilääkäri lontoolaisesta Queen'sin sairaalasta kertoo hitiksi nousseella videolla tekniikan, jonka pitäisi auttaa covid-19-taudista kärsiviä hengittämään helpommin. Kikkaa ovat kehuneet muun muassa Harry Potter -kirjoistaan tuttu J.K. Rowling sekä CNN:ltä tuttu juontaja Chris Cuomo, kertoo Today-sivusto.

The Times nimesi videolla esiintyvän lääkärin Sarfaraz Munshiksi. Munshi demonstroi YouTube-videolla harjoituksen, jota on viikossa katsottu jo yli 3,3, miljoonaa kertaa. Mies kertoo The Timesille, ettei videon ollut tarkoitus päätyä julkiseksi, mutta hän on iloinen, jos se auttaa jotakuta. Alun perin videon oli tarkoitus olla avuksi Munshin äidille.

Lääkäri kehottaa videolla aloittamaan tekniikan harjoittelun heti koronavirustartunnan jälkeen tai jopa ennen kuin oireilu alkaa. 

Ohjeet:

  • Vedä syvään henkeä.
  • Pidätä hengitystä lopussa viiden sekunnin ajan, hengitä sitten ulos.
  • Tee näin viisi kertaa eli viisi hengitystä yhteensä.
  • Hengitä syvään kuudennen kerran, mutta lopussa yskäise voimakkaasti muistaen peittää suusi samalla.
  • Kuusi hengitystä ja yskä ovat yksi kierros. Toista kierros kahdesti.

Tämän jälkeen Munshi ohjeistaa videolla potilaita, että heidän tulisi maata vatsallaan sängyllä hengittäen normaalia syvempään 10 minuutin ajan. Selällään makaaminen tukkii Munshin mukaan pienempiä hengitysteitä, mikä ei tee hyvää taudin aikana.

Toimii muissakin kuin koronatapauksissa

Tekniikasta Munshi kiitteli johtavaa ylihoitajaa Sue Elliottia. Myös muut asiantuntijat kehuvat tekniikkaa. Johtava ylilääkäri Albert Rizzo Amerikan keuhkoyhdistyksestä muistuttaa Today-sivustolla kuitenkin, että se sopii avuksi myös muihin tauteihin covid-19:n lisäksi. Rizzon mukaan tekniikan tarkoitus on saada keuhkot laajenemaan niin, että mahdollinen lima irtoaa yskittäväksi. Syvään hengittäminen avaa hengitysteitä, loppuharjoituksen yskäisy puolestaan irrottaa limaa.

Rizzo suosittelee tekniikkaa koronavirusoireista jo kärsiville. Todennäköisesti harjoite kannattaa toistaa useita kertoja päivässä. Rizzo myös suosittelee toistamaan harjoituksen istualtaan, sillä se voi aiheuttaa huimausta joillekin, kuten Munshille kävi videolla.

Kirjailija Rowling kertoi Twitterissä kokeilleensa tekniikkaa kärsiessään tyypillisistä covid-19-taudin oireista, ja totesi tekniikan helpottaneen hänen oloaan. Myös koronavirusdiagnoosin saanut televisiojuontaja Chris Cuomo kertoi harjoittaneensa tekniikkaa viidesti päivässä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Today, The Times

Lue myös:

    Uusimmat