Britannian uusi pääministeri nousee valtaan tänään – asiantuntijat: Valitaan kumpi tahansa, yksi asia on varma

8:13
Brexit-pääministeri Boris Johnson lähtee – mikä muuttuu Britanniassa?

Useissa skandaaleissa ryvettynyt konservatiivipuolueen puheenjohtaja ja pian entinen pääministeri Boris Johnson jättää tehtävänsä.

Valitaan Britannian pääministeriksi kuka tahansa, Britannia-asiantuntijat Uutisaamussa lupaavat, että ongelmat ovat varma perintö.

Skandaalit, Brexit ja oliko muuta?

Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutin johtaja Jaakko Nousiainen kuvailee, että britit alkavat olla väsyneitä koko skandaaliryöpytykseen ja haluaisivat jo päästä asiassa eteenpäin. 

– Turhautuneisuutta ehkä päällimmäisenä suurella osalla kansasta.

Boris Johnson nousi valtaan innokkaana EU-kriitikkona ja johdatti britit Brexitiin. Maa on edelleen jakautunut kahtia sen suhteen, oliko Brexit lopulta hyvä, vai huono asia. Nousiainen pohtii, tullaanko Johnsonia ylipäätään muistamaan skandaalien ja Brexitin lisäksi muusta.

– Tuntuu kyllä siltä, että Boriksen aika meni pitkälti hänen persoonansa ympärillä pyörimisessä ja näissä henkilökohtaisissa törttöilyissä. Pohjois-Irlannin tilanne pahentui ja kärjistyi hänen aikanaan.

Britit peloissaan talvesta

Tehtävään valitaan joko tämänhetkinen ulkoministeri Liz Truss tai entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak. Mielipidemittauksia johtaa tällä hetkellä Truss.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Truss on luvannut verohelpotuksia, mistä häntä on myös kovasti kritisoitu. Täällähän on inflaatio varmaan Euroopan korkeimmasta päästä tällä hetkellä. Energiakriisi on päällä ja talvi tulossa, kansa on vähän kauhuissaan, Nousiainen kommentoi.

"Hän on vuoren juurella"

Lontoon entinen suurlähettiläs Pertti Salolainen sanoo, että valitaan tehtävään lopulta kumpi tahansa, tuore pääministeri tulee kohtaamaan monia haasteita. Vaikka kansa ja ministerit saivat Johnsonista tarpeekseen, Johnson ei vie Britannian ongelmia Downing Streetiltä mennessään.

– Mikäli Truss valitaan, niin hänen edessään vuoren korkuinen ongelmavyyhti. Alkaen taloudesta ja sitten inflaatiosta. Ei tule olemaan helppoa. Hän on ihan vuoren juurella. Sitten on Pohjois-Irlanti, siellähän pahimmillaan voivat uudet levottomuudet leimahtaa. Sitten, onko Skotlannissa edelleen näitä itsenäisyyshankkeita.

Ukrainan tuki jatkunee

Nousiainen ja Salolainen eivät kumpikaan usko, että uusi pääministeri tulee tuomaan merkittäviä muutoksia Britannian politiikkaan esimerkiksi Ukrainan tukemisen tai EU:n kannalta.

Britannian uuden pääministerin nimi julkistetaan tänään iltapäivällä 13.30 Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja