Britannian pääministerin Liz Trussin asema horjuu – kansansuosio on pohjalukemissa

Liz Truss on 17. pääministeri kuningatar Elisabetin valtakaudella – näin Britannian valtaapitävien tapaaminen sujui 1:01
Liz Truss tapasi kuningatar Elisabetin syyskuun alussa tultuaan juuri valituksi pääministeriksi. Katso yltä, miten tapaaminen sujui.

Britannian poliittinen ja taloudellinen kriisi horjuttaa vakavasti pääministeri Liz Trussin asemaa vain runsas kuukausi sen jälkeen, kun hän aloitti tehtävässään.

Liz Truss on joutunut pyytämään anteeksi sekasortoon johtaneiden talousuudistussuunnitelmiensa toteutustapaa. Uusi valtiovarainministeri Jeremy Hunt perui ensi töikseen valtaosan Trussin hallitusohjelman alkuperäisistä veronalennusaikeista.

Valtiovarainministeri Hunt teki, mitä tämän piti tehdä, arvioi Suomen Pankin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen.

– Moni tärkeistä asioista toteutui. Täysin epärealistisia veronalennussuunnitelmia otettiin takaisin tai peruttiin kokonaan.

Korhonen kiinnittää huomiota markkinoiden reaktioon Trussin budjettiesitystä kohtaan, joka muun muassa horjutti maan valuuttaa puntaa.

– Me emme ole aivan vähään aikaan nähneetkään kehittyneessä teollisuusmaassa, puhumattakaan G7-maasta, näin nopeaa ja voimakasta reaktiota vaikkapa korko- ja valuuttamarkkinoilla.

G7-maihin kuuluvat Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska ja Saksa sekä Yhdysvallat.

Suosio mataa pohjalla

Trussin suosio on mielipidemittauksissa alhaalla ja on viime aikoina pudonnut jyrkästi. Ainoastaan joka kymmenennen britin mielipide pääministeristä on myönteinen, ilmenee tutkimus- ja analytiikkayhtiö YouGovin tiistaina julkistamista tiedoista.

Maanantaina ja tiistaina pääministerin talousohjelman U-käännöstä luonnehdittiin brittimediassa purevasti.

Esimerkiksi Guardianissa operaatiota kuvattiin yhdeksi modernin ajan politiikan historian hämmästyttävimmäksi. Osassa medioita pohdittiin, kuka maata oikein johtaa, pää- vai valtiovarainministeri.

Aina ärhäkkä Sun-lehti kutsui Trussia haamupääministeriksi ja kirjoitti, että Truss takertuu valtaan samalla kun epätoivoinen konservatiivipuolue ei tiedä, miten Trussista päästäisiin eroon ja kuka hänet korvaisi.

Pääministerin omasta puolueestakin on kuultu kriittisiä puheenvuoroja, joista osassa on vaadittu julkisesti pääministerin eroa.

Oppositiojohtaja, työväenpuolueen Keir Starmer on ilmoittanut maan olevan pääministerin itsensä aiheuttamassa talouskriisissä, jonka hinnan maksavat tavalliset työtätekevät britit. Oppositio luonnehtiikin hallituksen poukkoilevaa toimintaa muun muassa irvokkaaksi kaaokseksi.

Britannia maksaa yhä EU-eron seurauksista

Trussin kujanjuoksu on pidemmän kehityksen tulos. Maa äänesti kesällä 2016 EU-jäsenyydestä. Sen seurauksena Britannia on eronnut Euroopan unionista ja joutunut EU:n sisämarkkinoiden ulkopuolelle, jonka hintaa maksetaan koko ajan. Trussin veropolitiikka on osa sarjaa, jossa maan johtajat tarjoavat helppoja ratkaisuja erittäin vaikeisiin kysymyksiin.

Suomen Pankin Korhonen arvioi, että nyt on päädytty jo vuoden 2016 brexit-äänestyksestä alkaneeseen ja Britannian EU-eroon johtaneen prosessin huipentumaan.

–  On populistisesti kerrottu, miten monimutkaisia asioita ratkaistaan yksinkertaisilla tempuilla. Brexit-valheet ovat ehkä viimeistään paljastuneet siksi, mitä ne olivat, eli huijaukseksi ja sumutukseksi.

Olipa Britannian johdossa kuka tahansa tai mikä tahansa puolue, EU-eron jäljiltä maa on väistämättä ulkokehällä.

–  Niin kauan kuin Britannia on Euroopan sisämarkkinoiden ulkopuolella, Britannian tuottajat ja yritykset ovat alakynnessä monessa suhteessa sisämarkkinoilla oleviin tuottajiin verrattuna. Jonkinnäköinen ratkaisu siihen taloudelliseen integraatioon EU:n kanssa olisi hyvä löytää.

Lue myös:

    Uusimmat