Britanniassa on vain yksi uskottava pääministeriehdokas, mutta pystyykö hän päihittämään nahistuvan salaatin?

Britannian pääministerikaaokseen haetaan kansaa lepyttävää ratkaisua 9:44
Katso Salolaisen ja Jokelan haastattelu videolta.

Tällä hetkellä Britannian pääministerikilvassa on mukana käytännössä vain yksi potentiaalinen ehdokas, sanoo entinen Suomen Lontoon-suurlähettiläs Pertti Salolainen.

Viime viikolla Britannian pääministerin tehtävästä eronneen Liz Trussin seuraaja saattaa ratketa jo tänään. Truss toimi Britannian pääministerinä vain puolitoista kuukautta. Ennen Trussin pyrähdystä pääministerinä toiminut Boris Johnson ilmoitti sunnuntai-iltana, ettei hän aio asettua ehdolle spekulaatioista huolimatta.

Ehdolla on tämän myötä tällä hetkellä ainoastaan kaksi konservatiiviedustajaa. Parlamentin alahuoneen johtaja Penny Mordaunt on entistä valtiovarainministeriä Rishi Sunakia merkittävästi jäljessä kannatuksessa.

– Ihme täytyy tapahtua, jos hän saa yli 100 tukijaa iltapäivään mennessä, Salolainen pohtii Uutisaamun haastattelussa.

Jos Sunak ylittää ainoana ehdokkaana vaaditun sadan konservatiivikansanedustajan tuen rajan, uuden pääministerin nimi selviää jo tänään. BBC:n laskujen mukaan sunnuntai-iltana Sunakilla oli takanaan 146 tukijaa ja Mordauntilla 24.

Sunakilla "toinen kierros"

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela ei usko ministerikisaan osallistuvan enää muita ehdokkaita. Hän näkee, että Sunak on monella tapaa luonnollinen valinta Britannian uudeksi pääministeriksi. Britanniassa talouspoliittiset päätökset ovat merkittävässä roolissa lähitulevaisuudessa.

– Hän sanoi hyvin yksikantaan, että hän ei tule omaa talouspolitiikkaansa muuttamaan sen takia, että hänestä tulisi pääministeri. Epäilisin, että tämä tuo nyt hänelle nostetta tässä toisessa kierroksessa, kun Truss on joutunut oman talouslinjansa kanssa vaikeuksiin.

Ironista on, että juuri Sunak varoitti Trussia hänen valitsemastaan talouspolitiikan linjasta.

– Nyt tämä Sunakin varovaisempi linja veronalennusten suhteen on se, mitä Britannia tarvitsee.

Salaatti päihitti Trussin – miten käy seuraavalle pääministerille?

Truss säilyi Johnsonin kohueron jälkeen asemassaan Britannian pääministerinä ennätyksellisen lyhyen ajan. Maan mediat mässäilivät urakalla Trussin vaikeuksilla alusta saakka.

Muun muassa Daily Star -lehti seurasi Trussin alamäkeä ivallisella tavalla. Viraaliksi noussut seuranta Trussin taistelusta aikaa vastaan verrattuna nahistumista vastaan taistelevaan salaattiin oli otsikoissa myös Suomessa.

Taistelu päättyi Trussin kannalta ikävästi. Jokela ennakoi parempaa menestystä Sunakille. Haasteita on kuitenkin edessä.

– Arvioisin, että hän saa uutta nostetta puolueen sisällä, mutta ei välttämättä kovin laajasti yhteiskunnassa, koska konservatiivipuolueet ovat nyt niin monen sisäpoliittisen myrskyn silmässä ollut.

Koko Britanniaa tällä hetkellä ravistelevat useat kriisit.

– Keskeinen tehtävä on talouden vakauttaminen – tässä varmasti Sunak on henkilö paikallaan.

Lue myös:

    Uusimmat