Britannian pöydällä on tulikuuma peruna: "Kuinka myötämielinen Johnson on lähtemään?" Pääministerillä vielä eräs mullistava ässä hihassaan

Tutkija Britannian hallituskriisistä:"Mitään valmista prosessia ei ole" 2:49
Tutkija Britannian hallituskriisistä: "Mitään valmista prosessia ei ole"

Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti tänään eroavansa pääministerin sekä puolueen puheenjohtajan paikalta. 

Johnsonin eron taustalla on luottamuksen romahtaminen oman konservatiivipuolueen sisällä. Siihen taas johtivat useat skandaalit, muun muassa koronarajoituksiin ja häirintään syyllistyneen edustajan suojelu, sanoo väitöskirjatutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta. 

Ronkainen kertoo, että kamelinselän katkaisi se, kun Johnson oli nostanut konservatiivikansanedustaja Chris Pincherin tärkeään asemaan puolueessa ja hän jäi kiinni seksuaalisista ahdisteluista.

– Britanniassa on tällainen sääntö, että jos jää kiinni valehtelusta, niin se johtaa eroon. Boris Johnson jäi aika monta kertaa kiinni valehtelusta.

"Yhtä valovoimaista seuraajaa ei ole näkyvissä"

Ronkainen uskoo, ettei seuraava pääministeri ja puolueen puheenjohtaja löydykään niin helposti.

– Vaikka Johnson on kulkenut skandaalista skandaaliin, hän toi vuonna 2019 konservatiiveille historiallisen vaalivoiton. Yhtä valovoimaista seuraajaa ei ole näkyvissä. Johnsonin kunniaksi on sanottava, että hän oli erittäin kova kampanjoimaan.

Samanlaista "kovaa kampanjoijaa" ei konservatiivipuolueella Ronkaisen mukaan ole.

Ronkaisen mukaan pöydällä on nyt suuri kysymysmerkki sen suhteen, että Johnson ilmoitti halustaan jatkaa pääministerinä siihen asti, kunnes hänen jatkajansa valitaan, mutta samaan aikaan puolueen luottamus Johnsonia kohtaan on lähes täysi nolla.

Viime kuussa lähes 150 konservatiivipuolueen kansanedustajaa äänesti Johnsonia vastaan tämän luottamusäänestyksessä. 

Timo Miettinen avaa pääministeri Boris Johnsonin eroa 2:53
Akatemiatutkija Timo Miettinen avaa pääministeri Boris Johnsonin eroa

Jo kolmas kesken kauden lähtevä pääministeri

Boris Johnson on jo kolmas kesken kauden tehtävänsä jättävä pääministeri.

– Johnsonin lähtö paljastaa konservatiivipuolueen sisällä olevan jakolinjan pysyvyyden, toteaa akatemiatutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. 

Miettisen mukaan seuraavalla pääministerillä on suuri tehtävä kuroa jakolinja umpeen.

- Sillä, tuleeko seuraava pääministeri konservatiiveista vai työväenpuolueesta, on merkitystä sekä Brexitille että Britannian EU-politiikalle.

– Tullaanko hänet kampeamaan jo ensi viikolla? Kuka sitten olisi niin kutsuttu virkaa tekevä pääministeri? Katsotaan, kuinka myötämielinen Johnson on ylipäätään lähtemään. Hänellähän on vielä se kortti, että hän voi kaataa parlamentin halutessaan.

Ronkainen lisää, että tilanne on vaikea, sillä mitään valmista ja selkeää prosessia tällaista tilannetta varten ei ole.

Ronkainen sanoo, että konservatiivit haluavat kuitenkin pöydälle kaksi nimeä ennen kuin parlamentti jää kesätauolle. Nämä kaksi kandidaattia aloittavat virallisen kilpailun pääministeriydestä.

– Elo-syyskuussa tapahtuu puolestaan äänestys 180 000 puoluejäsenen kesken.

Lue myös:

    Uusimmat