Boris Johnson eroaa puolueensa johdosta – "Olen pahoillani, etten onnistunut jäämään"

Boris Johnson piti tiedotustilaisuuden 6:22
Boris Johnson erosi puolueensa johdosta – jatkaa pääministerinä syksyyn saakka.

Britannian pääministeri ilmoitti tänään eroavansa tehtävästään. 

Britannian pääministeri Boris Johnson piti tiedotustilaisuuden eroamisestaan. 

Pääministeri sanoi, että on surullinen siitä, että joutuu luopumaan maailman parhaasta työnkuvasta.

– Olen pahoillani, etten onnistunut jäämään, Johnson sanoi.

Johnson sanoi, että "pääministerinä oleminen on koulutus sinänsä". Pääministeri myös kiitti Britannian kansaa sekä vaimoaan.

– Vaikka asiat näyttäisivät nyt synkiltä, tulevaisuutemme on kultainen.

Pääministeri vahvisti, että hän jatkaa pääministerinä siihen saakka, kunnes uusi pääministeri on valittu tehtävään. BBC:n mukaan Johnson jatkaa syksyyn asti.

BBC:n mukaan kisa konservatiivien uudesta johtajasta käydään tänä kesänä ja uusi pääministeri valitaan ennen lokakuussa järjestettävää konservatiivipuolueen kokousta.

Britannian ulkoministeri Liz Trussin mielestä Johnsonin eroaminen oli oikein.

– Pääministeri on tehnyt oikean päätöksen. Tarvitsemme nyt yhtenäisyyttä ja rauhallisuutta, Truss sanoi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Britannia antoi Suomelle turvatakuut Nato-prosessin ajaksi, nyt Boris Johnson on eroamassa – ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja kertoo, onko syytä huoleen 2:38
Britannia antoi Suomelle turvatakuut Nato-prosessin ajaksi, nyt Boris Johnson on eroamassa – ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja kertoo, onko syytä huoleen.

Britannian työväenpuolueen puheenjohtajan Keir Starmerin mukaan tieto pääministeri Johnsonin eroamisesta on "hyvä uutinen". Starmer kuitenkin lisäsi, että pelkkä konservatiivipuolueen johtajan vaihtaminen ei riitä. Hänen mukaansa Britannia tarvitsee "kunnollisen hallituksenvaihdoksen".

Työväenpuolue on kannatuskyselyissä konservatiivipuolueen edellä. Starmerin uskotaan tavoittelevan maahan uusia parlamenttivaaleja ja itselleen pääministerin pestiä.

Mediat kertovat Johnsonin keskustelleen kuningatar Elisabethin kanssa eronsa prosessista ja aikatauluista. Tiedottajan mukaan Johnson pitää tiedotustilaisuuden tänään.

Elinkeinoministeri vaatii korvaajaa nopeasti

Britannian elinkeinoministeri Kwasi Kwarteng sanoi Twitterissä puolueen ja koko Britannian tarvitsevan uuden johtajan nopeasti. 

– Tarvitsemme jonkun, joka voi uudelleenrakentaa luottamuksen ja korjata Britannian, Kwarteng sanoi. 

Hän korosti myös, että parlamentin on jatkettava työtään kriisistä huolimatta. 

– Parlamentin rattaiden on samalla jatkettava pyörimistä.

Erojen aalto jatkui myös tänään

Yhteensä yli viisikymmentä ihmistä on jättänyt hallinnon pääministeri Johnsonin kieltäydyttyä eroamasta virastaan.

Torstaina erosi neljäs kabinettiministeri, Pohjois-Irlannin asioista vastaava ministeri Brandon Lewis. Ilmoittaessaan erostaan Lewis kirjoitti Twitterissä, että hallitus tarvitsee "rehellisyyttä, suoraselkäisyyttä ja keskinäistä kunnioitusta", mikä hänen mukaansa tällä hetkellä puuttuu nykyhallinnosta.

Jopa vain kaksi päivää aiemmin nimitetty talousministeri Nadhim Zahawi vaati Twitterissä julkaisemassa lausunnossaan Johnsonia eroamaan.

– Pääministeri, tämä ei ole kestävää ja vain pahenee sinun, Konservatiivipuolueen sekä, mikä tärkeintä, koko maan kannalta. Sinun täytyy nyt tehdä oikein ja lähteä nyt, Zahawi kirjoitti.

Entisen pääministerin David Cameronin politiikkajohtajana toiminut Camilla Cavendish arvioi BBC:lle, ettei maalla ole tällä hetkellä toimivaa hallitusta.

Hänen mukaansa keskiviikkoillasta lähtien ei enää ole riittävästi väkeä pitämään hallitusta käynnissä. Komiteoissa ei esimerkiksi ole tätä nykyä riittävästi ihmisiä lakien läpi saamiseksi.

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 69 prosenttia briteistä uskoi, että Johnsonin on erottava. Kyselyyn vastasi yli 3 000 brittiä.

Johnson erotti asunto- ja kuntaministerinsä

Johnson kävi myös viime hetkillä vastaiskuun erottamalla tärkeän liittolaisensa, asunto- ja kuntaministeri Michael Goven.

Useiden medioiden mukaan Gove oli aiemmin keskiviikkona Johnsonin kabinetista ensimmäinen, joka oli vaatinut pääministeriä jättämään tehtävänsä paitsi konservatiivipuolueen myös koko maan edun vuoksi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Onko Boris Johnsonin poliittinen ura tässä? Näin vastaa Suomen Lontoon-suurlähettiläs 0:50
Onko Boris Johnsonin poliittinen ura tässä? Näin vastaa Suomen Lontoon-suurlähettiläs.

Erojen vyöryn laukaisi tiistaina valtiovarainministeri Rishi Sunakin ja terveysministeri Sajid Javidin ilmoitukset, joiden mukaan he jättävät ministerintehtävänsä epäluottamuksesta pääministeri Johnsoniin.

Epäluottamusta oman puolueen jäseniltä

Epäluottamusta on aiheuttanut se, miten pääministeri Johnson on hoitanut puolueensa johtohahmona toimineen parlamenttiedustajan Chris Pincherin häirintäsyytökset.

Pincheriä syytetään useasta lähentelytapauksesta. Hän on sanonut aikovansa hakea ammattiapua, mutta kiistää häntä kohtaan esitettyjä vanhempia syytöksiä.

Johnson kertoi tiistai-iltana tienneensä vuonna 2019 Pincheristä ja tämän käytökseen liittyvistä valituksista. Tapaus oli Johnsonin mukaan kuitenkin ratkaistu. Johnson sanoi tehneensä "pahan virheen", kun hän ei tehnyt mitään kuulemansa suhteen.

Ministerien eroamiset ovat kuitenkin vain viimeisin suo, jossa Johnson tarpoo.

Kesäkuussa pääministeri joutui konservatiivipuolueensa epäluottamusäänestykseen, jonka hän kuitenkin voitti äänin 211–148.

Voitto oli niukka, sillä yli 40 prosenttia Johnsonin oman puolueen päättäjistä äänesti häntä vastaan. Hän kuitenkin piti äänestyksen myötä paikkansa puolueensa puheenjohtajana sekä pääministerinä.

Epäluottamusäänestykseen Johnsonin vei kohu, joka syntyi koronarajoituksista huolimatta järjestetyistä juhlista.

Britanniassa ja maailmalla puhuttaneessa juhlintakohussa ryvettyneen pääministerin mielestä epäluottamusäänestyksen päätös olisi ollut hyvä hetki jättää taakse hänen johtajuuteensa liittyneet nahistelut konservatiivipuolueen sisällä.

Brittipääministeri Boris Johnsonin kujanjuoksu jatkuu – näin tulenkatkuinen pääministerikausi on sujunut 6:29
Brittipääministeri Boris Johnsonin kausi on ollut vaihderikas.

Lue myös:

    Uusimmat