Boris Johnson sai luottamuksen puolueeltaan – jatkaa pääministerinä

Britannian pääministeri Boris Johnson sai luottamuksen puolueeltaan.

Konservatiivipuolueen parlamentin alahuoneen kansanedustajat äänestivät tänään pääministeri Boris Johnsonin luottamuksesta: 211 puolesta ja 148 vastaan. Johnson jatkaa siis pääministerinä. 

Johnsonin saatua yli puolet äänistä, hän pysyy puolueen johtajana ja hän saa vuoden mittaisen koskemattomuuden uusista luottamusäänestyksistä.

Keskeinen syy epäluottamuksen esitykselle oli se, että koronarajoituksia rikottiin juhlissa, jotka pidettiin pääministeri Johnsonin virka-asunnolla. Työväenpuolue näyttäisi niin ikään olevan haastamassa vakavasti konservatiivit kannatuksessa.

Britannian ulkoministeri Liz Trussin avustaja John Lamont erosi tehtävästään. Syyksi Lamont ilmoitti, että Truss äänesti Johnsonin puolesta, kun taas Lamont itse äänesti pääministeriä vastaan.

Kyseessä oli niukka voitto

Johson kuvaili voittaneensa konservatiivipuolueensa epäluottamusäänestyksen vakuuttavasti. Voitto oli niukka, sillä yli 40 prosenttia hänen oman puolueensa päättäjistä äänesti Johnsonia vastaan.

BBC:n mukaan Johnson kertoi olevansa tyytyväinen, että puolue voi alkaa käsitellä puolueen sisäisten kamppailujen sijaan aiheita, jotka koskettavat kansaa. Johnson myös kiisti, että hänen johtajuutensa olisi aiempaa vaikeampaa, vaikka hänen äänestyksensä tulos oli huonompi kuin edeltäjänsä Theresa Mayn.

May jätti tehtävänsä niukan voittonsa jälkeen. 

Ensimmäinen pääministeri, jonka todettu rikkoneen lakia

Pääministeri on aikaisemmin kertonut, ettei hänellä ole aikeita itse erota partygatena tunnetun kohun vuoksi. Tapaus on nostanut kovaa arvostelua Johnsonia kohtaan.

Poliisi on antanut tapauksen tutkinnan seurauksena sakkoja yli 80 ihmiselle, myös pääministerille.

Johnson kirjoitti maanantaina parlamenttinsa jäsenille puolustaen saavutuksiaan virassa, mainiten muun muassa koronapandemiaa vastaan taistelemisen, Ukrainan tukemisen Venäjän hyökkäyssodassa sekä brexitin läpiviemisen.

– Tänä iltana meillä on mahdollisuus lopettaa viikkoja kestänyt mediaspekulaatio ja viedä maa eteenpäin, yhtenäisenä puolueena, Johnson kirjoitti maanantaina ennen äänestystä.

Lue myös:

    Uusimmat