Kuka on Boris Johnsonin seuraaja? Tässä kaikki, mitä tapahtuu seuraavaksi brittien valtapolitiikassa

Boris Johnson piti tiedotustilaisuuden 6:22
Katso Boris Johnsonin pitämä tiedotustilaisuus, jossa hän kertoi eroavansa konservatiivipuolueen johdosta

Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti eroavansa maan konservatiivipuolueen johtajan paikalta. Tämä tarkoittaa käytännössä, että myös maan pääministeri vaihtuu.

Tässä vaiheessa ei ole vielä varmuutta, missä aikataulussa Iso-Britannian seuraava pääministeri valitaan.

On mahdollista, että Johnson jatkaa niin sanotun virkamiesministeriön pääministerinä, kunnes uusi konservatiivijohtaja on valittu, kirjoittaa The Guardian. Näin toimi myös edellinen konservatiivipuolueen johtaja ja pääministeri Theresa May, kun hän erosi virastaan kesällä 2019.

 Guardianin arvion mukaan Johnson saattaa myös jättää tehtävänsä heti kokonaan. Silloin hän toimisi kuin vuonna 2016 pääministerin virasta eronnut David Cameron, joka oli myös konservatiivipuolueen johtaja.

Jos Johnson lopettaa tehtävänsä heti kokonaan, tulisi maan johtajaksi väliaikainen pääministeri. Se voisi olla Guardianin mukaan esimerkiksi maan nykyinen varapääministeri Dominic Raab tai entinen pääministeri May.

Väliaikaisen pääministerin tulisi olla Guardianin mukaan henkilö, joka ei pyri maan seuraavaksi johtajaksi. Se voisi tarkoittaa, että Raab ei ryhtyisi väliaikaisen pääministerin tehtäviin.

Tulossa on valtataistelu useiden ehdokkaiden välillä

Iso-Britannian konservatiivipuolueen on joka tapauksessa valittava uusi johtaja, josta tulee samalla maan varapääministeri. Valintaprosessin kestosta ei ole tässä vaiheessa varmuutta, mutta Johnson on ilmoittanut haluavansa jatkaa pääministerinä syksyyn saakka.

Uudeksi puoluejohtajaksi voi ilmoittautua kuka tahansa konservatiivipuolueen kansanedustajista.

Tämän jälkeen puolueen kansanedustajat äänestävät ehdokkaiden välillä niin pitkään, kunnes jäljellä on kaksi suosituinta ehdokasta. Sen jälkeen kaikki puolueen jäsenet äänestävät näiden suosituimpien ehdokkaiden välillä.

Johnsonilla ei ole ollut puolueen sisällä tähän mennessä selkeää haastajaa. Suomen Lontoon-suurlähettiläs Jukka Siukosaari kommentoi MTV Uutisille, että tulossa on usean ehdokkaan kilpailu.

– En lähde spekuloimaan nimillä. Hallituksen sisällä tietyt ministerit ovat puolueen sisäisissä mittauksissa aika korkealla, Siukosaari sanoo.

Britannian yleisradio BBC nosti esille yksitoista mahdollista seuraajaa Johnsonille. Heidän joukossaan ovat esimerkiksi entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak, nykyinen ulkoministeri Liz Truss sekä kansanedustajaJeremy Hunt, joka oli hävinnyt Johnsonille edellisissä konservatiivipuolueen johtajavaaleissa.

Todennäköisin seuraava konservatiivijohtaja on tällä hetkellä kauppaministeri Penny Mordaunt, arvioi The Guardian. Lehden todennäköisyysarviot ovat kuitenkin muuttuneet muutamassa päivässä paljon. Jeremy Hunt oli maanantaina vielä todennäköisin Johnsonin seuraaja, kun tänään hän oli pudonnut listauksessa kahdeksanneksi.

Lue myös:

    Uusimmat