Asiantuntija kertoo, miksi ex-presidentti Medvedev puhui alatyylisesti "paskiaisista" – "Sotaan epäilevästi suhtautuvia siirretään nyt syrjään"

Venäjän Dmitri Medvedevin tiistaina antamat kirosanoilla täytetyt kommentit voivat kertoa tarpeesta suojella omaa asemaansa Venäjän politiikan kentällä.

Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev nousi eilen otsikoihin, kun hän kommentoi vihaavansa ”paskiaisia ja äpäriä” jotka ”haluavat Venäjän kuolevan.”

Koventuneiden puheiden syynä voi olla Medvedevin tarve suojata omaa poliittista asemaansa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila MTV Uutisille.

– Venäjällä saattaa olla aistittavissa, että sotaan epäilevästi suhtautuvia politiikkoja siirretään nyt syrjään. Siksi Medvedev voi kokea tarvetta koventaa omaa retoriikkaansa, Lassila sanoi.

Tästä kaikesta Venäjän ja Turkin ulkoministerit keskustelivat kahdenkeskisessä tapaamisessa 5:18
Tästä kaikesta Venäjän ja Turkin ulkoministerit keskustelivat kahdenkeskisessä tapaamisessa

Medvedev on asemoinut itsensä "sotahaukaksi"

Medvedev oli asemoinut itsensä pehmeämmän ja liberaalimman linjan poliitikkona, kun hän toimi Venäjän presidenttinä 2008–2012.

Nyt Venäjän vallan ytimessä on Lassilan mukaan kasvavaa epäluottamusta niitä politiikkoja kohtaan, jotka eivät esimerkiksi kannata maan hyökkäystä Ukrainaan.

– Medvedev on asemoinut itsensä Ukrainan sodan myötä ja jo sitä ennen niin sanottuna "sotahaukkana". Hän ei halua, että hänet nähtäisiin pehmeänä.

Medvedev on myös Venäjän turvallisuusneuvoston jäsen, ja on sieltä vastuussa Lassilan mukaan suoraan presidentti Vladimir Putinille. Myös tämä asema on voinut vaikuttaa Medvedevin koventuneeseen kielenkäyttöön.

– Hän ei halua näyttäytyä Putinin silmissä presidentin aseman haastajana.

Suomessa asuva venäläinen toisinajattelija uskaltaa yhä puhua julkisesti Putinin hallintoa vastaan Kremlin tiukentuneista otteista huolimatta 7:39
Suomessa asuva venäläinen toisinajattelija uskaltaa yhä puhua julkisesti Putinin hallintoa vastaan Kremlin tiukentuneista otteista huolimatta.

"On ollut toki villimpää spekulaatiota, että Putinin seuraajapeli olisi voinut jo alkaa"

Venäjän ulkopolitiikka on radikalisoitunut ja muuttunut aggressiivisemmaksi, arvioi Lassila. Se näkyy myös politiikkojen kielenkäytössä, eikä Medvedev ole ainoa, joka on siirtynyt kovempaan retoriikkaan.

Venäjän poliittinen johto on supistunut viime vuosien aikana Lassilan mukaan presidentti Putiniin sekä hänen tiedottajaansa Dmitri Peskoviin.

Tiedustelutietojen mukaan Putin johtaa Ukrainan sotaa kädestä pitäen – Pekka Toveri:"Tykistöupseerin koulutus, ei niillä opeilla sotaa käydä" 1:37
Tiedustelutietojen mukaan Putin johtaa Ukrainan sotaa kädestä pitäen – Pekka Toveri: "Tykistöupseerin koulut, ei niillä opeilla sotaa käydä"

Putinin heikentyneestä terveydentilasta on liikkunut paljon huhuja viime aikoina. Voiko Medvedevin kaltaisten politiikkojen muutokset kieliä muustakin kuin oman selustan turvaamisesta?

– On ollut toki villimpää spekulaatiota, että Putinin seuraajapeli olisi voinut jo alkaa. Venäjällä on ollut nyt useita politiikkoja, jotka ovat asemoineet itsensä pois esimerkiksi liberaaleista kannoista, Lassila sanoo.

– Tätä on kuitenkin liian aikaista alkaa spekuloida.

Lue myös:

    Uusimmat