Mainos

Britannia valmistautuu Bushin vierailuun tiukoin turvatoimin

Britannian poliisi valmistautuu ennennäkemättömään turvallisuusoperaatioon odottaessaan Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin saapumista valtiovierailulle. Yllättävän moni britti toivottaa Bushin tervetulleeksi maahan.

Tunnelma valtiovierailun alla oli jännittynyt Times-sanomalehden paljastettua, että viranomaisten huostassa oleva algerialainen terroristiepäilty on kertonut al-Qaida-verkoston jäsenten suunnittelevan iskua Britanniassa. Epäillyn mukaan hyökkäyksen uhka on ajankohtainen, mutta se ei liity suoraan Bushin vierailuun.

Bush on - kenties hieman yllättäen - ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka tekee valtiovierailun Britanniaan. Hänen on määrä neuvotella pääministeri Tony Blairin kanssa Irakin tulevaisuudesta ja Lähi-idän konfliktista.

Poliisit ja protestoijat liikkeellä

Lontoon poliisi kolminkertaistaa miehityksensä Bushin vierailun ajaksi. Noin 14 000 poliisia partioi suurkaupungissa neljän päivän ajan. Monet lontoolaiset ovat närkästyneitä viranomaisten toimenpiteistä, etenkin mahdollisesta matkapuhelinverkkojen sulkemisesta.

Guardian-sanomalehden tekemän kyselyn mukaan britit kuitenkin suhtautuvat Bushin tuloon odotettua myönteisemmin. Erityisen suopeita ovat työväenpuolueen kannattajat, joista 51 prosenttia hyväksyi valtiovierailun - yllättävä luku tilanteessa, jossa Irakin sodan vastustus on repinyt vasemmiston rivejä.

Sodanvastaiset ryhmät kertoivat saaneensa poliisilta luvan osoittaa mieltään Lontoon keskustassa. Lehdistön arvioiden mukaan jopa 100 000 ihmistä saattaa osallistua marsseille huomenna.

(MTV3-STT-AFP)

Britannian pääministeri Tony Blair haluaa maan jatkavan Yhdysvaltojen rinnalla terrorismin vastaisessa taistelussa.

(Huomenta Suomi 18.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.