Britannia ottaa EU-puheenjohtajuuden huomenna

Britannian pääministeri Tony Blair haluaisi siirtää rahoja maataloudesta tutkimukseen ja koulutukseen. Britannian jälkeen puheenjohtajuus siirtyy tammikuussa Itävallalle ja sieltä edelleen ensi vuoden heinäkuussa Suomelle.

Britannia ottaa huomenna EU:n kiertävän puheenjohtajuuden Luxemburgilta haastavassa poliittisessa tilanteessa. Kuuden seuraavan kuukauden aikana pääministeri Tony Blair joutuu erityisesti selvittelemään EU-perustuslain kaatumisen aiheuttamaa hämmennystä. Lisäksi hän yrittää ratkoa kiistaa unionin lähivuosien rahoituksesta.

Blairilla on etukäteen vahva visio siitä, mihin suuntaan hän haluaisi EU:ta viedä. Puhuessaan viime viikolla EU-parlamentissa hän korosti erityisesti Euroopan kilpailukyvyn parantamista ja talouden rakenteiden uudistamista.

Hän haluaisi myös ajaa alas maataloustukia, jotka tällä hetkellä haukkaavat yli 40 prosenttia unionin budjetista. Säästyneet rahat hän suuntaisi tutkimukseen ja koulutukseen.

Blairin asemaa vahvistaa se, että Britanniassa vallitsee käytännössä täystyöllisyys ja talouskasvu on vakaata. Hänen todelliset mahdollisuutensa EU:n uudistamiseen ovat kuitenkin vähäiset, sillä monet vanhat jäsenmaat vastustavat tukien menetyksiä ja talouden ylenmääräistä vapauttamista.

Brittejä ei juuri kiinnosta

Blairin tehtävää vaikeuttaa myös, että hän joutuu taiteilemaan yhtä aikaa sekä EU-areenalla että kotimaansa politiikassa. Sky-televisiokanavan viimeviikkoisen kyselyn mukaan vain 11 prosenttia briteistä katsoo maansa hyötyneen unionin jäsenyydestä.

Koska suuri osa kansalaisista suhtautuu unioniin kielteisesti, on Blairin varottava vaikuttamasta puheenjohtajuutensa aikana liian EU-myönteiseltä tai kunnianhimoiselta. Oppositiossa olevat EU-kriittiset konservatiivit seuraavat erityisen tarkoin hallituksen liikkeitä.

Sisäpoliittisten rajoitteiden vuoksi Britannian ei uskota virittelevän puheenjohtajakaudellaan täysin uusia EU-lakihankkeita. Pikemminkin sen odotetaan vaativan Brysselistä tulevan sääntelyn vähentämistä. Tämä voi heikentää Britannian uskottavuutta niissä Ranskan ja Saksan kaltaisissa jäsenmaissa, joissa EU:n jatkuvaa syventämistä on perinteisesti pidetty tärkeänä.

Saksa ja Ranska suhtautuvat muutenkin puheenjohtajuuteen erittäin epäluuloisesti, sillä ne pelkäävät Blairin pyrkivän kutistamaan poliittisen unionin vain suureksi sisämarkkina-alueeksi.

Britannian jälkeen puheenjohtajuus siirtyy tammikuussa Itävallalle ja sieltä edelleen ensi vuoden heinäkuussa Suomelle.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 30.06.2005)

Lue myös:

    Uusimmat