Mainos

Britannia ja Saksa varoittivat Irakia

Britannia ja Saksa kehottivat tänään Irakia noudattamaan YK:n päätöslauselmia asetarkastuksista tai vastaamaan seurauksista. Britannian pääministeri Tony Blair ja Saksan liittokansleri Gerhard Schröder kertoivat kannastaan yhteisessä lehdistötilaisuudessa Lontoossa tänään.

Blair sanoi olevan itsestään selvää, että Irakin on noudatettava YK:n päätöksiä ja että Britannia ryhtyy kaikkiin tarpeellisiin toimiin asian varmistamiseksi. Irakin ei voida sallia valmistaa joukkotuhoaseita, koska on aina olemassa vaara, että se käyttää niitä, hän sanoi.

Schröder sanoi myös Saksan tukevan täysin YK:n päätöksiä Irakista. Irak ilmoitti lauantaina lopettavansa kaiken yhteistyön YK:n asetarkastajien kanssa siksi kunnes turvallisuusneuvosto harkitsee uudelleen Irakin vastaisten pakotteiden purkamista ja kunnes asetarkastusryhmästä on poistettu "amerikkalaiset vakoojat".

Clinton tuomitsi Irakin toimet

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton sanoo pitävänsä kaikki vaihtoehdot avoimina YK:n ja Irakin välisessä kiistassa. Irak ilmoitti lauantaina lopettavansa yhteistyön YK:n asetarkastajien kanssa.
-Se on selkeä rikkomus Saddam Husseinin sitoumuksia ja YK:n turvallisuusneuvoston päätöksiä vastaan, Clinton sanoi Baltimoressa antamassaan radiohaastattelussa eilen.

Ulkoministeri Madeleine Albright, puolustusministeri William Cohen ja maan ylin turvallisuusjohto keskustelivat myöhään sunnuntaina Irakin ja YK:n välille jälleen puhjenneesta asetarkastuskiistasta. Clintonin oli määrä tavata neuvonantajiaan asian tiimoilta tänään. Cohen varoitti eilen Irakia sanoen, että maata saattaa uhata sotilaallinen isku, ellei se suostu yhteistyöhön asetarkastajien kanssa.
(STT-Reuters-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja