Brax: Ikärajan laskulla ei poliittista vallankumousta

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) on sitä mieltä, että äänestysikärajan laskeminen 16 ikävuoteen vuoden 2016 kunnallisvaaleihin ei aiheuta poliittista vallankumousta.

- Nyt puhutaan koko maassa 120 000 uudesta äänestäjästä. Ei sillä vielä vallankumousta aiheuteta. Tämä tarkoittaisi korkeintaan sitä, että valtuustoihin pääsisi enemmän 18–25 -vuotiaita, ja nuorten ääni kuuluisi päätöksenteossa hieman paremmin.

Brax perusteli kantansa Huomenta Suomen lähetyksessä. Hän korosti sitä, että äänestysikärajaa lasketaan ainoastaan kunnallisvaalien kohdalla. Valtakunnallisissa vaaleissa ikäraja pysyisi ennallaan. Brax sanoo, että nuoret voisivat ottaa kantaa itseään lähellä oleviin asioihin kuntavaaleissa äänestämällä, kuten esimerkiksi koulutukseen.

- Kunta päättää jatkossa entistä rajummin siitä panostetaanko teihin vai nuorten palveluihin. Nuoret ovat olleet huolissaan esimerkiksi isovanhempiensa hoidosta; tällaisiin asioihin nuoret voisivat ottaa kuntatasolla kantaa, Brax kertoo.

Brax käänsi takkiaan

Brax toivoo, että mahdollisuus vaikuttaa kuntatason päätöksentekoon johtaisi nuorten kohdalla mielenkiintoon myös valtakunnallisiin asioihin ja politiikkaan. Hän ei kuitenkaan tahdo paluuta ylipolitisoituneelle 70-luvulle, jossa kouluneuvostot väittelivät puoluekannoista verissä päin.

- Vastareaktio 70-luvun poliittisuudelle on mennyt liian pitkälle. Nyt on kyse siitä, ketkä tätä maata tulevaisuudessa haluavat kehittää.

Kun työryhmä aloitti selvitystyönsä koskien äänestysikärajan laskua, oli ministeri Brax ikärajan laskemista vastaan. Ministerin mielipide on kuitenkin muuttunut selvitystyön edetessä.

- Kyllä perustelut ovat kokeilun puolella.

Lue myös:

    Uusimmat