Mainos

Brasiliaan maansuru lentoturman vuoksi

Sao Paolossa tapahtuneessa lentokoneonnettomuudessa kuoli noin 200 ihmistä. Maan vilkkaimman lentokentän turvallisuutta on moitittu useasti.

Brasiliassa yli 200 ihmistä on kuollut maan historian pahimmassa lento-onnettomuudessa Sao Paolossa. Edellisestä vakavasta lento-onnettomuudesta on vain vajaa vuosi, ja viranomaisia arvostellaan nyt ankarasti lentoliikenteen kehnosta turvallisuudesta.

Brasilialaisen TAM-yhtiön matkustajakoneen 186 matkustajaa ja miehistön jäsenet menehtyivät tulipätsissä, kun Airbus320 -kone roihahti liekkeihin epäonnistuneen laskun jälkeen Congonhasin lentokentällä, joka on maan vilkkain. Kone oli saapumassa Sao Paoloon Porto Alegresta maan eteläosasta.

Turman syystä ei ole varmuutta. Koneen musta laatikko on lähetetty tutkittavaksi Yhdysvaltoihin.

Maassa kuoli ainakin 16

Kone luisui laskeuduttuaan kovassa sateessa ulos kiitoradan päästä, syöksyi poikki vilkkaan tien ja törmäsi lentokenttärakennukseen syttyen tuleen. Myös polttoainevarasto syttyi tuleen. Tulipalon sammuttaminen kesti seitsemän tuntia.

Palo- ja lääkintämiehet arvioivat, että turmassa kuoli maassa ainakin 16 ihmistä. Ihmisiä sai silminnäkijöiden mukaan surmansa tiellä autoihinsa ja lentokenttärakennuksessa, josta työntekijöitä hyppi pakoon ikkunoista. Tulipalon keskeltä pelastettiin 14 ihmistä, mutta heistä kolme kuoli myöhemmin sairaalassa.

Kuvernööri Jose Serra sanoi, ettei kukaan koneessa olleista voinut selvitä tuhannen asteen kuumuudessa roihunneesta palosta.

Silminnäkijä arvioi lentäjän yrittäneen ohjata turmakoneen takaisin ilmaan kun lasku näytti epäonnistuvan.

- Kone kiihdytti saapuessaan kiitoradan päähän ja yritti ilmaan välttääkseen tien, mutta se törmäsi rakennukseen, kertoi myyntimies Junior Matos uutistoimisto AFP:lle.

Turmakenttää on pidetty riskialttiina

Congonhasin lentokenttää on arvosteltu aiemminkin siitä, että sen kiitoradat ovat lyhyet ja sateella liukkaat - "kuin saippuaa", sanoi TAM-yhtiön lentäjä nimettömänä uutistoimisto UPI:lle.

Ilmailuasiantuntija Gianfranco Betting syytti valtiollista lentokenttäyhtiötä "joukkomurhasta" - hänen mukaansa Congonhasin kentän kiitorata oli otettu käyttöön korjaustöiden jälkeen, vaikkei sen viemäröinti ollut kunnossa. Päivää aiemmin toinen matkustajakone oli joutunut laskussa luisuun samalla kiitoradalla missä turma tapahtui.

Helmikuussa alioikeus kielsi eräiden suurten matkustajakonetyyppien laskeutumisen kentälle, mutta ylempi oikeusaste kumosi kiellon.

Nyt maan oikeusministeriö lupasi selvittää perusteellisesti onnettomuuden syyn. Presidentti Luiz Inacio Lula da Silva julisti onnettomuuden takia Brasiliaan kolmipäiväisen maansurun.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

 • Katso Netti-tv:stä Teppo Havon raportti aiheesta
 • (Seitsemän Uutiset 18.07.2007)
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.