Mainos

Botnian Uruguayn-sellutehtaan vastustajat taas tiukkana

Sellutehtaan vastustajat suunnittelevat sulkevansa kaikki Argentiinan ja Uruguayn väliset rajanylityspaikat. Kansalaisjärjestö puolestaan vetoaa Suomen oikeusasiamieheen sellutehdaskiistassa. Kauppa- ja teollisuusministeriön mukaan Metsä-Botnia on toiminut OECD:n sääntöjen mukaan.

Argentiinalaiset ympäristöaktivistit valmistautuivat keskiviikko-iltana Suomen aikaa tukkimaan tiesuluin kaikki Argentiinan ja Uruguayn väliset rajanylityspaikat. Kuuden tunnin pituiseksi kaavaillut tiesulut ovat vastalause Uruguayn Fray Bentosiin rakennettavalle Metsä-Botnian sellutehtaalle.

Rajanylityspaikoille johtavilla silloilla ja teillä pelättään täydellistä kaaosta, sillä sellutehtaan vastustajien toimet ajoitetaan maiden turistiliikenteen vilkkaimmaksi päiväksi.

Argentiinalaisten kesälomat alkavat helmikuun ensimmäisenä päivänä, ja kymmenet tuhannet argentiinalaiset suunnistavat illan suussa matkansa kohti Uruguayta.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kun kolme argentiinalaista rajakaupunkia - Gualeguaychu, Colon ja Concordia - päättivät sulkea rajanylityspaikat samanaikaisesti.

Sellutehtaan vastustajien lentolehtisessä arvostelun kärki kohdistui Suomeen ja Botniaan.

Kansalaisjärjestö vetoaa oikeusasiamieheen

Argentiinalainen kansalaisjärjestö CEDHA on jättänyt valituksen eduskunnan oikeusasiamiehelle Suomen hallituksen toimista Metsä-Botnian sellutehdasta koskevassa kiistassa.

Järjestö vaatii oikeusasiamiestä tutkimaan Suomen hallituksen toimien laillisuuden sekä nostamaan asian eduskunnan käsiteltäväksi.

CEDHA (Centro de Derecehos Humanos y Ambiente) syyttää kirjeessään Suomea laittomuuksista. Tulilinjalla on erityisesti kauppa- ja teollisuusministeriön joulukuussa antama lausunto, jonka mukaan Metsä-Botnia on toiminut kiistellyssä hankkeessa teollisuusmaiden järjestön OECD:n sääntöjen mukaisesti.

CEDHA väittää, että Metsä-Botnian sellutehdas rikkoo Argentiinan ja Uruguayn välistä rajasopimusta sekä kansainvälistä lakia. Argentiina ja Uruguay ovat joutuneet kiistan vuoksi diplomaattiseen selkkaukseen. Osapuolet ovat vieneet asian kansainvälisen tuomioistuimen käsiteltäväksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.