Boston Bruinsin suomalaispelaaja odottaa omaa vuoroaan NHL-kuplassa – vapaa-ajalla riittää tekemistä: "Olen vähän erilainen kiekkoilija"

3:36
Videolla Uutisaamun Tulosruudun NHL-välähdys.

Puolustaja Urho Vaakanainen kuuluu Boston Bruinsin varamiehistöön, joka harjoittelee ja viettää päivänsä Toronton NHL-kuplassa. Millaista rajattu elämä on? 

Ei tarvitse tehdä ruokaa, ei siivota eikä täyttää tiskikonetta. Sänky pedataan puolestasi.

Joka puolella on kiehtovia aktiviteetteja: pokeripöytiä, golfsimulaattoreita, pingispöytiä, elokuvateatteri ja niin edelleen. Ulos saa mennä heittelemään vaikka amerikkalaista jalkapalloa. Alakerrassa on tenniskentät ja jääkiekon laukaisualustat. 

Kuulostaa aika monen poikamiehen (ja myös muiden miesten) unelmalta.

Boston Bruinsin Urho Vaakanainen on yksi niistä NHL-kiekkoilijoista, jotka viettävät viikkokausia tällaisessa "paratiisissa". Hän ei pelaa Bruinsin pelejä ainakaan toistaiseksi, mutta harjoittelee ja pitää itsensä vireessä siltä varalta, että hänen palveluksiaan tarvitaan. 

NHL on luonut Edmontoniin ja Torontoon niin sanotun kuplan, josta NHL-pelaajat eivät saa poistua. Heidät testataan koronaviruksen varalta päivittäin. 

NHL:n pelaajayhdistys asetti isot ehdot kauden jatkumiselle. Jos kausi aiotaan pelata loppuun, pelaajien olot on saatava mahdollisimman mukaviksi. 

Silti, kupla ei ole oma koti. 

Vaakanainen vastaa puhelimeen Toronton hotellihuoneesta, joka on tullut hänelle kovin tutuksi näinä pitkinä päivinä. Olisitko mieluummin kotona kuin kuplassa?

Hän miettii pitkään. 

– Todella paha kysymys. En osaa sanoa. 

Epätavallinen jääkiekkoilija

Vaakanainen kuuluu niin sanottuun "black aces" -ryhmään, joka koostuu lähinnä Bruinsin farmijoukkue Providence Bruinsin pelaajista. Ryhmässä on viisi kenttäpelaajaa ja yksi maalivahti. Välillä mustien ässien kanssa jäällä on mukana NHL-ryhmän pelaajia, jotka eivät ole kokoonopanossa. 

Toisinaan mustia ässiä otetaan mukaan ykkösmiehistön jäille. 

Välipäivänä harjoitukset on yleensä puolenpäivän aikaan. Sen jälkeen joukkue siirtyy hallilta takaisin hotellille syömään. Loppupäivän jokainen tekee mitä huvittaa. 

– Hyvin on mennyt. Treeniä, chillausta ja pleikkaria. Kirjoja ei ole tullut luettua, vaikka yksi on mukana. Olen enemmän podcastmiehiä. 

Pelaajien liikkumista rajoitettiin kuplan aukeamisen jälkeen, mutta sittemmin piiri on laajentunut. Monet pelaajat ovat intoilleet varsinkin mahdollisuudesta pelata tennistä ja golfia. 

– Minä en pelaa kumpaakaan, joten olen siinä mielessä erilainen jääkiekkoilija, Vaakanainen naurahtaa. 

Joukkueet on sijoitettu omiin kerroksiin, joten pelaajat eivät juurikaan tapaa "vihollisia". Jokaiselle joukkueelle on oma aikaikkuna, jolloin pitää käydä tekemässä koronavirustesti. 

– Kaikki on hyvin järjestetty, Vaakanainen kehuu. 

Vaakanainen sanoo katsoneensa televisiosta paljon jääkiekkopelejä, joita tulee kahdelle paikkakunnalle rajaamisen takia pitkin päivää. Paikan päällä hän on seurannut vain oman joukkueen otteluita. 

Pelin katsominen lähes tyhjässä hallissa tuntuu oudolta.  

– Hyvä tunnelma peleissä silti on. Odotin, että kiekot olisivat pomppineet vähän enemmän ja polttaneet lavassa, mutta pelit ovat olleet hyvätasoisia. 

Ja mikä parasta, oman joukkueen taso on nousussa. Bruins aloitti hitaasti sijoituspeleissä, mutta pääsi vauhtiin Carolina Hurricanesia vastaan varsinaisten pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. 

Bruinsilla on NHL-ryhmässä kahdeksan puolustajaa. Ilman loukkaantumisia Vaakanaista tuskin peleissä nähdään. 

– Ihan ensimmäisenä en ole nokkimisjärjestyksessä. Varmaan 2–3 loukkaantumista pitäisi tulla, että pääsisin pelaamaan. 

Maailman parhaat johtajat

Vaakanainen pelaa Pohjois-Amerikassa toista kauttaan. Pääosin hän on pelannut AHL:ssa, ja NHL:ssä tilille on tullut seitsemän ottelua. 

– Hyviä kokemuksia olen saanut. Ensimmäisellä kaudella loukkaannuin, kun minut nostettiin ylös, mikä oli harmittavaa. Organisaatio ja jengi ovat loistavia. 

Bruinsilla on vahva veteraanien ydinrunko, jota vetävät Zdeno Chara, Patrice Bergeron ja Brad Marchand. Miten he ottavat vastaan nuoren suomalaisen?

– Tosi hyvin. He ovat kohteliaita ja helposti lähestyttäviä ihmisiä. Jos puhutaan johtajuudesta, he ovat ihan kärkikastia maailmassa. 

Jos Vaakanainen seuraa pudotuspelit loppuun katsomosta ja Bruins voittaa mestaruuden, hän ei saa virallisesti mestaruutta tililleen. 

Se tuskin häntä hirveästi nyppii. Harva ihminen maailmassa saa kokea vastaavanlaista kuin nämä kupla-asukit. 

– Onhan tämä aika ainutlaatuinen juttu. En usko, että vastaavaa tulee enää elämässä vastaan. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja