Mainos

Bosnian suurlähetystöjen suhteet katkolla

Saksa on ensimmäisenä maana katkaissut kosketuksensa Bosnia-Hertsegovinan suurlähetystöön. Asiasta ilmoitti tänään Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel, joka totesi, että Saksan kärsivällisyys on lopussa.

Kinkel viittasi kansainvälisen Bosnia-avustustyön johtajan Carlos Westendorpin suositukseen. Westendorp suositti eilen, ettei Bosnian ulkomaihin lähettämiä suurlähettiläitä pidä tunnustaa, koska keskushallitus ei ole pystynyt sopimaan maan diplomaattiedustajista. Bosnian kaikki nykyiset suurlähettiläät ovat sisällissodan aikaisen muslimijohtoisen hallituksen nimittämiä.

Bosnian keskushallitus koostuu muslimeista, kroaateista ja serbeistä. Länsi on uhannut rangaista Bosnian keskushallitusta, ellei se pääse yksimielisyyteen määräaikaan mennessä kolmesta laista, joista yksi koskee juuri diplomaattiedustajia. Naton toukokuussa Sintrassa Portugalissa asettama määräaika kului umpeen perjantaina.

Westendorp, ruotsalaisen Carl Bildtin seuraaja, sanoi kuitenkin pidentäneensä määräajan maanantaihin, koska neuvotteluissa kahdesta muusta laista on edistytty hyvin. Lait koskevat passeja ja kansalaisuutta.

Saksan ulkoministeri Kinkel viittasi kuitenkin vain perjantain määräaikaan selostaessaan päätöstään. Kinkelin mukaan kaikki kansainvälisen yhteisön ponnistelut ovat enemmän tai vähemmän turhia, elleivät Bosnian johtajat ole valmiit pyrkimään yhdessä kestävään rauhaan.

Diplomaatteja koskeva kiista on kuitenkin vain yksi Saksan ulkoministeriötä selvästi tuskastuttaneista Bosnia-harmeista. Viime viikolla Kinkel vaati Bosnian serbejä lopettamaan hyökkäykset kansainvälisiä järjestöjä vastaan. Kinkel totesi, että serbien hallitsema osa Bosniaa joutuu yhä enemmän eristyksiin, koska sotarikoksista tuomittu entinen serbipresidentti Radovan Karadzic on edelleen vapaalla jalalla ja johtaa maata kulissien takana.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.