Espoo Bluesilla menee tänä(kin) vuonna kovaa. Puolivälierissä oleva miesten liigajoukkue vie suurimman huomion, mutta taustalla tulee häikäisevää tulosta.
Bluesin A-nuoret voittivat tiistaina Suomen mestaruuden. B-juniorit ovat SM-finaaleissa Jokereiden kanssa, otteluvoitot ovat 1-1. C-nuoret aloittavat SM-finaalit Kärppiä vastaan. Naiset pelaavat finaaleissa JYPiä vastaan. Yksi Suomen mestaruuksista on jo taskussa, mahdollisuuksia on vielä neljään. Kuulostaa uskomattomalta. Vaan sitä se ei ole.
Bluesin A-, B- ja C-juniorit olivat kaikki viime vuonna finaaleissa häviävinä osapuolina. Blues on valittu viiden edellisen kauden jälkeen neljä kertaa Suomen parhaaksi seuraksi. Juniorimylly jauhaa vahvasti. Miten tämä on mahdollista?
– Yksi juttu on ilman muuta olosuhteet. Se on muuttunut radikaalisti, jos ajattelee kymmenen vuotta sitten. Nyt meillä on yhdeksän rataa käytössä, sanoo Blues Juniorsin valmennuspäällikkö Mika Marttila.
– Sitten on pelaajamassa, me olemme suurin seura Suomessa, meillä on yli 2 000 jääkiekon harrastajaa. Massan laki sanelee osittain. Lisäksi meillä on valmennuksessa paljon kavereita, jotka ovat käyneet pitkän valmentajapolun meillä. Meillä on koulutusjärjestelmä seuran sisällä ja hyvä miksaus valmentajia, on kokeneita entisiä pelaajia ja koulutettuja liikunnan ammattilaisia, Marttila sanoo.
A-nuoret SM-kultaan johdattanut Tero Lehterä kuuluu entisiin espoolaisiin pelaajiin. Hän oli voittamassa Kiekko-Espoossa A-junioreiden SM-kultaa kaudella 1989-90 ja kahta vuotta myöhemmin hän oli nostamassa Kiekko-Espoon edustusjoukkuetta SM-liigaan. Lehterä sanoo, että iso osa jatkuvaa menestystä on Marttila, joka on tehnyt jo vuosien ajan töitä espoolaisen juniorikiekon eteen.
– Pelaajamateriaalia on paljon, mutta täällä on luotu joskus 10-15 vuotta sitten strategia ja sitä on lähdetty suunnitelmallisesti kehittämään. Mika Marttila on isossa keskiössä, hän uhraa aikaa ja energiaa todella paljon, että hommat pelittää. Hän on aktiivisesti kentällä mukana ja auttaa taustalla valmentajia. Sitä kautta meillä on parempia valmentajia ja pystymme kehittämään pelaajia, Lehterä kehuu.
Lehterä on kiitollinen myös siitä, että Espoon kaupunki on kaupunginjohtajasta lähtien tukemassa urheilun ilosanomaa. Hänen mielestään menestyksen salaisuus on yhteistyössä.
– Junioritasolla valmentajien kanssakäymistä on paljon: keskustelemista, kehittämistä ja ideoiden esilletuomista, Lehterä sanoo.
Entisiä pelaajia palannut juniorivalmennukseen
Lehterän lisäksi esimerkiksi Juha Ylönen, Juha Ikonen, Teemu Sillanpää ja Timo Hirvonen ovat entisiä pelaajia, jotka ovat omien uriensa jälkeen päätyneet joko lastensa siivellä tai jotain muuta kautta takaisin Espooseen juniorivalmentajiksi. Se on iso apu, vaikka tavoitteena ei olisikaan valmentajan ura. Samalla Espooseen on syntynyt pysyvästi oma kiekkoperhe.
– Sieltä löytyy hyviä tipsejä nuorille ja heillä on se perspektiivi kuinka vakavasta ja leikkimielisestä asiasta on milloinkin kyse. Vaikka huipulla on totista, niin kyllä sielläkin ovat ne pikkupojat hiekkalaatikolla, Lehterä sanoo.
Valtava pelaajamassa sekä imu muualta mahdollistavat monen joukkueen pyörittämisen. Blues on ainut seura, jolla on B-nuorissa kaksi joukkuetta SM-sarjassa. C:ssä ykkösjoukkue on finaalissa ja akatemiajoukkue oli SM-sarjan kuudes. A:ssakin akatemiajoukkue oli nousta SM-sarjaan. Pohja on leveä.
– Kyse on polusta. Kaikki eivät ole valmiita huippukiekkoilijaksi. On eri reittejä, akatemiajoukkueen kautta voi päästä ykköseen. Meidän liigajoukkueeseenkin on noussut monia pelaajia sen "toisen" polun kautta. Nuoret voivat kehittyä fyysisesti tai henkisesti eri tahtiin. Meillä on mahdollisuus tarjota tietynlainen rauha, kaikki saavat rauhassa kehittyä, Marttila sanoo.
Laaja pelaajamassa tarjoaa Bluesille myös mahdollisuuden pitkäjänteiseen työhön. B-nuorissa ei tarvitse heittää kymmentä pelaajaa ulos ja etsiä muualta parempia tilalle. Marttilan mukaan se ei kantaisi pitkälle.
– Ei ole tavoite saada kaikista pelaajista liigapelaajia. Meillä on myös harrasteputki kiekkokoulusta A-junioreihin saakka. Siitäkin tulee positiivinen fiilis lajiin, sillä hauskaahan sen pitää olla. Jos se on pelkkää puurtamista, dropouteja tulee iso määrä, Marttila muistuttaa.
Junioreista pitkä tie SM-liigaan
Marttila ja Lehterä myöntävät molemmat, että kuilu A-junioreiden SM-sarjan ja miesten SM-liigan välillä on suuri. Marttilan mielestä nuorten lupausten pitäisi malttaa pelata hyvässä roolissa A-nuorissa sen 2-3 kautta, mitä voi.
– Monella pelaajalla on aika kiire. He pelaavat vuoden A:ssa ja sitten pitäisi jo päästä miesten peleihin. Aika harva 18-vuotias on valmis henkisesti ja fyysisesti pelaamaan miesten pelejä ja kestämään sitä 60 pelin prässiä, Marttila toteaa.
Lehterä on ollut Bluesin B-nuorissa kaksi kautta valmentajana ja ensimmäinen kausi A:ssa päättyi eilen mestaruuteen. Hän sanoo, että yhteistyö Bluesin liigaseuran kanssa on vähäistä. Hän kokee, että liigaorganisaation ja junioreiden välillä on jännitteitä. Yhteistyössä olisi parannettavaa.
– Varmasti jotain voisi parantaa. Vaikka meillä on hyvä juttu tällä hetkellä, tätäkin voisi parantaa, Lehterä sanoo.
Valmentajien ajatukset vaihtuvat kuitenkin myös Lehterän ja liigajoukkueen päävalmentajan Jyrki Ahon välillä.
– Minulla on äärimmäisen hyvä välit Ahon Jyrkiin. Olemme puhuneet paljon keskenämme ja Jykä on kunnioittanut minua, Lehterä sanoo.
Marttila oli tiistaina Matinkylän jäähallissa hyvillään, kun A-nuoret juhlivat mestaruuttaan. Pitkä työ sai kruununsa.
– Mestarijoukkueessa on valtaosa pelaajia, jotka ovat käyneet tämän Espoon pelaajapolun ja se tuntuu oikeasti hyvältä, että he saavuttivat A:ssa sen kirkkaimman. Osallahan junnu-ura päättyy tähän, Marttila sanoo.
B:n finaalisarja Blues-Jokerit jatkuu torstaina 1-1-tilanteesta ja C:n finaalisarja alkaa lauantaina.
Bluesilta uusi askel juniorikiekossa – "Valtava lisäarvo"