Mainos

Blairia grillataan Irakin-sodasta

Britannian entinen pääministeri Tony Blair joutuu tänään kuultavaksi Irakin sodasta. Vuonna 2003 alkanut Irakin sota ei ole brittien suosiossa, ja nyt entinen pääministeri joutuu selvittämään julkisesti, millä perusteilla hän vei maansa sotaan, jossa on tähän mennessä kuollut 179 brittisotilasta.

Sodan alkuaikoina operaatiota perusteltiin tiedustelutiedolla, jonka mukaan Irakissa on joukkotuhoaseita, mutta niitä ei koskaan löytynyt.

Britannia ja Yhdysvallat pitivät sotaan lähdön perusteluna nimenomaan Irakin joukkotuhoaseita. Maat hyökkäsivät Irakiin YK:n päätöslauselmia uhmaten. Nykytiedon valossa sota vaikuttaa laittomalta, koska joukkotuhoaseita ei koskaan löytynyt. Se herätti kysymyksen sotaretken todellisesta syystä.

Britannian työväenpuolueen menestynein pääministeri on Tony Blair, mutta epäonnistuminen Irakin operaation kanssa vaikutti hänen päätökseensä väistyä johdosta kesken kauden kesäkuussa 2007.

Entinen pääministeri ei ole koskaan onnistunut hälventämään epäluuloja, joiden mukaan hän ja Yhdysvaltain presidentti George Bush olivat päättäneet syrjäyttää Saddam Husseinin keinolla millä hyvänsä - ja tiedusteluaineistoa oli peukaloitu pyrkimysten tueksi.

Sodan alkuaikojen virkamiehet ja ministerit ovat kertoneet kuulemisissa, että joukkotuhoaseisiin viittaava tiedusteluaineisto oli parhaimmillaankin hajanaista.

(MTV3-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja