Mainos

Bill Gates piti tiukan puheen Nigerian johtajille: "Olisi helpompaa olla kohtelias, mutta tärkeämpää on kohdata faktat"

2:39

Microsoftin perustaja ja ohjelmistoarkkitehti Bill Gates on matkustanut Nigeriaan pitääkseen maassa ”tiukkoja faktoja” sisältävän julkisen puheen. Puheen tarkoituksena oli saada maa panostamaan terveydenhuoltoon ja koulutukseen, kertoo CNN.

Bill Gatesin teko oli varsin epätavallinen, mutta miljonääri uskoo maan olevan kriittisessä käännekohdassa.

– Olisi helpompaa olla kohtelias, mutta tärkeämpää on kohdata faktat, jotta voitte päästä eteenpäin, Gates puhui Nigerian maan eliitille vierailunsa aikana.

CNN kertoo, että myös maan presidentti oli kuuntelemassa Gatesin puheita.

Panostusta henkiseen pääomaan ja nuorisoon

Bill Gates kertoi CNN:n haastattelussa, että hän halusi puhua nigerialaispoliitikoille, koska toivoo heidän alkavan työskennellä maan nuorison ja henkisen pääoman hyväksi.

– Tämänhetkisen panostuksen laatu ja määrä nuorison terveyteen ja koulutukseen ei vain ole riittävä, siksi olin hyvin suora, Gates kommentoi.

Gatesin tilaaman, University of Washingtonin mallinnuksen arvio on, että jos terveyteen ja koulutukseen ei panosteta, Nigerian bruttokansantuote tulee laskemaan. 

Nigeriassa on Afrikan suurin nuori väestö, joista lähes 8 miljoonaa on tällä hetkellä työttömänä. Vuonna 2050 Nigerian väestön ennustetaan olevan Yhdysvaltoja suurempi.

Osa näki vierailun nuhteluna

Gates toivoo puheensa herättävän maassa keskustelua ja liikehdintää.

Osa näki Gatesin esiintymisen nykyisen presidentti Muhammadu Budarin nuhtelemisena, sillä Budarilla on ollut vaikeuksia saada maan talous takaisin jaloilleen ja eliminoida terroristijärjestö Boko Haramin asettaman uhan maan koillisosassa.

Paikallinen pankkiiri Moses Uchendu kertoi CNN:lle, että Gatesin sanoissa on perää.

– Kuten kerroin ystävilleni tänään, Bill Gatesin sanoissa on perää. On parempi kertoa totuus Nigerian taloudesta.

Uchendun mukaan maassa paikallisilla yrittäjillä on ongelmia perusasioiden kanssa. Hän kertoo, että esimerkiksi peruselintarvikkeita myyvän on hankala saada edes tasaisesti toimivaa sähköä liiketoiminnalleen, lainan saamisesta puhumattakaan.

Hän kertoo haastattelussa, että mikäli nigerialaiset saisivat perustarpeensa tyydytettyä, he voisivat päästä jaloilleen.

1,6 miljardia dollaria hyväntekeväisyyttä

Gates ajattelee, että Nigerian valtion on aika tehdä parempaa tulosta. Talousvaikeuksissa pyristellyt maa on nousemassa ylös taantumasta ja kääntymässä kohti vuoden 2019 presidentinvaaleja. 

Gates on aikaisemmin jo ilmoittanut maksavansa maan 76 miljoonan dollarin polio-rokoteohjelman velan. Velan maksaa Gatesin perustama hyväntekeväisyysjärjestö Bill and Melinda Gates Foundation. Järjestö aikoo myös turvata rokoteohjelman jatkumisen seuraavan 20 vuoden ajan.

Nigeria on yhä yksi maailman korruptoituneimmista maista ja yksi maailman vaarallisimmista maista synnyttää.

Gates kertoo, että hän on matkustanut Nigeriaan yli kymmenen vuoden ajan. Hänen hyväntekeväisyysjärjestönsä tukee erilaisia ohjelmia maassa 1,6 miljardin dollarin edestä. Hyväntekeväisyysjärjestön raha on enimmäkseen hänen omaansa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja