Zelenskyi: Venäjän ohjusiskussa Harkovaan kuollut ihmisiä – MTV seurasi sotaa

Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon 0:43
Video: Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 21. lokakuuta 2023. Sunnuntain seurannan löydät täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä on aloittanut uuden hyökkäyksen lähellä Avdijivkan kaupunkia 

  • Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua – kyseessä 19. apupaketti

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Sunnuntain seurannan löydät täältä.

LAUANTAI 21.10.2023 

23.45: Zelenskyi: Venäjän ohjusiskussa Harkovaan kuollut ihmisiä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä on tehnyt ohjusiskun Harkovassa sijaitsevaan postinjakelukeskukseen. Zelenskyin mukaan iskussa on menehtynyt ihmisiä.

Alueen kuvernöörin mukaan iskussa on menehtynyt kuusi ihmistä ja loukkaantunut 14 ihmistä.

17.12: Zelenskyi keskustellut Erdoganin kanssa rauhansuunnitelmasta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on keskustellut puhelimitse Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Zelenskyin mukaan kaksikko keskusteli Ukrainan rauhansuunnitelmasta, ruokaturvallisuudesta ja Lähi-Idän tilanteesta. 

14.12: Saksalta 200 miljoonaa euroa lisää Ukrainan jälleenrakennukseen

Saksa lupaa 200 miljoonaa euroa lisää Ukrainalle tukeakseen maan koulutuksen, terveydenhuoltojärjestelmän ja juomavesihuollon kunnostamista sekä kaupunkien jälleenrakentamista. Asiasta kertoo muun muassa Guardian saksalaisen DPA-uutistoimiston tietoihin viitaten.

Tuen Ukrainalle lupasi Saksan taloudellisen yhteistyön ja kehityksen ministeriön valtiosihteeri Jochen Flasbarth. Kiovassa vieraillessaan hän korosti Ukrainan talouden avainsektoreiden, kuten maatalouden, tukemisen tärkeyttä.

Aiemmin tässä kuussa Saksa julkisti noin miljardin euron tukipaketin Ukrainalle.

12.28: Ukrainan Euroopasta saama tuki tulee muuttumaan ja se vaatii valtioilta toimia

Ukrainan sodan jatkuessa asetuki vaatii Euroopan mailta toimia, arvioi esimerkiksi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen. Euroopassa ei oltu varauduttu pitkäkestoiseen tavanomaiseen sodankäyntiin.

– Ukrainaa tukevien Nato- ja EU-jäsenmaiden ammusvarastojen pohjat tulevat väistämättä jossain kohtaa vastaan, eikä asetuotantoa ole mitoitettu pitkäkestoiseen sotaan, hän sanoo.

Monet maat ovat antaneet Ukrainalle vanhentumassa olevaa aseistusta varastoistaan. Esimerkiksi Slovakia on ollut erittäin huomattava tukija, mutta maan pitkälti kommunistihallinnon ajalta periytyvät asevarastot alkavat olla suurilta osin käytetty. Sama koskee monia muitakin maita. 

Kun vanhat varastot on tyhjennetty, tuen jatkamiseksi pitkäjänteisesti on lisättävä aseteollisuuden tuotantomääriä. Se ei ole nopeaa, ja vaatii hallituksilta kykyä ja halua sitoutua aseteollisuuden kohentamiseen pitkäaikaisesti.

11.32: Bloomberg: EU alkaa valmistella uutta pakotepakettia – voi sisältää kiellon venäläisille timanteille

Euroopan unioni aloittaa lähipäivinä jäsenmaiden kanssa neuvottelut uudesta pakotepaketista Venäjälle, kertoo uutistoimisto Bloomberg lähteidensä tietoihin perustuen.

Uusi pakotepaketti olisi EU:n kahdestoista sen jälkeen, kun Venäjä viime vuoden helmikuussa aloitti laajan hyökkäyssodan Ukrainassa.

Bloombergin lähteiden mukaan paketti voisi sisältää muun muassa venäläisiä timantteja koskevan kiellon sekä lisätoimia, joilla vaikeutetaan Venäjän mahdollisuuksia kiertää pakotteita.

6.05: Valkoinen talo on pyytänyt kongressilta kymmenien miljardien tukipakettia Ukrainalle

Valkoinen talo pyysi perjantaina kongressia hyväksymään yhteensä yli 100 miljardin dollarin suuruisen hätäapupaketin Israelille ja Ukrainalle sekä Yhdysvaltain eteläiselle rajalle. Aiheesta uutisoi muun muassa The Guardian-lehti

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin pyyntöön sisältyy 61,4 miljardia dollaria Ukrainalle, josta 44,4 miljardia dollaria on tarkoitettu puolustusvarusteiden hankkimiseen maalle. 

14.48: YK:n tutkintalautakunta löysi lisätodisteita Venäjän joukkojen sotarikoksista 

Yhdistyneiden kansakuntien Ukrainaa käsittelevä tutkintalautakunta ilmoitti perjantaina löytäneensä lisää todisteita siitä, että Venäjän joukot ovat syyllistyneet Ukrainassa "umpimähkäisiin hyökkäyksiin" ja sotarikoksiin, kuten raiskauksiin ja lasten karkottamiseen Venäjälle. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters. 

– Komissio on löytänyt uusia todisteita siitä, että Venäjän viranomaiset ovat syyllistyneet kansainvälisten ihmisoikeuksien ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksiin,  se totesi YK:n yleiskokoukselle toimittamassaan raportissa.

Raportissa mainitaan Reutersin mukaan hyökkäykset muun muassa Umanin ja Hersonin kaupungeissa.

– Komissio on viime aikoina dokumentoinut hyökkäyksiä, jotka kohdistuvat siviilikohteisiin, kuten asuinrakennuksiin, rautatieasemaan, kauppoihin ja siviilikäyttöön tarkoitettuun varastoon, mikä on johtanut lukuisiin uhreihin.

Venäjä on jyrkästi kiistänyt syyllistyneensä julmuuksiin tai kohdistuneensa siviileihin Ukrainassa.

Komissio sanoi dokumentoineensa raiskaustapauksia, joissa on käytetty "voimakeinoja tai psykologista pakottamista".  (Reuters)

13.01: Media: Ukrainalle korvamerkittyjä ammuksia lähetetään Israelille

Yhdysvallat suunnittelee lähettävänsä Israelilla kymmeniä tuhansia 155 millin tykistöammuksia, jotka oli alun perin tarkoitus toimittaa Ukrainalle. 

Näin väittävät kolme israelilaisviranomaista yhdysvaltalaismedia Axiosille. Tietoja ei ole vahvistettu.

12.10: Brittitiedustelu: Venäjä saattoi menettää jopa 14 kopteria ATACMS-iskussa

Britannian puolustusministeriö arvioi useiden Venäjän helikoptereiden ja ilmapuolustuksen todennäköisesti vahingoittuneen Luhanskin ja Berdjanskin lentokentille tehdyissä iskuissa Ukrainassa tiistaina. Ministeriö kertoo asiasta tiedustelukatsauksessaan.

Ministeriö painottaa, että vahinkojen laajuutta ei ole vahvistettu. Se kuitenkin pitää luultavana, että Berdjanskissa on tuhoutunut yhdeksän ja Luhanskissa viisi Venäjän sotilashelikopteria.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi tiistaina maan jo käyttäneen Yhdysvaltojen toimittamia pitkän kantaman ATACMS-tykistöohjuksia. Valkoinen talo vahvisti myöhemmin samana päivänä, että ATACMS-ohjuksia on hiljattain toimitettu Ukrainalle.

CNN uutisoi tuolloin, että sen lähteiden mukaan Ukraina olisi käyttänyt ohjuksia iskeäkseen Luhanskin ja Berdjanskin lentokentille. Ukraina kertoi aiemmin iskeneensä kyseisille kentille muttei kertonut iskuissa käytetyistä aseista.

Venäjän lähi-ilmatuki on Britannian puolustusministeriön mukaan ollut riippuvainen erityisesti helikoptereista. Jos menetykset vahvistetaan, niillä on todennäköisesti vaikutusta Venäjän kyvykkyyteen sekä puolustautua että hyökätä alueella. Ministeriö arvelee koptereiden korvaamisen olevan vaikeaa, koska Venäjän sotilastarvikkeiden tuotanto on kuormittunut.

Lisäksi ministeriö uskoo mahdollisten menetysten lisäävän Venäjän lentäjiin, lentokoneisiin ja koptereihin kohdistuvaa painetta, sillä ne jo nyt lähes varmasti kärsivät taisteluväsymyksestä ja kunnossapidon ongelmista. Tiedustelukatsauksen mukaan isku saattaa pakottaa Venäjän jälleen siirtämään toimintojaan kauemmas etulinjasta, mikä lisää logistiikkaketjujen rasitusta.

Ukraina pyysi pitkän kantaman ATACMS-tykistöohjuksia useaan otteeseen. Yhdysvallat oli pitkään haluton antamaan maalle aseita, joilla voisi hyökätä syvälle Venäjän puolelle.

9.57: Lennokki näyttää Venäjän raketinheittimien tuhon – suomalaisupseeri: "Ei mene kategoriaan parhaat käytänteet"

Liike paljastaa, mutta antaa myös suojaa, suomalaisupseeri toteaa.

Ukrainan armeijan 43. tykistöprikaati on julkaissut videon, jonka se väittää olevan kuvattu Koillis-Ukrainan Kupjanskin lähettyvillä. Videon kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Videolla näkyy, miten väitetysti Venäjän armeijan BM-21 Grad -raketinheitinjärjestelmä tulittaa tuntemattomaan kohteeseen, jonka jälkeen se lähtee ajamaan.

BM-21 Gradin tulitoimintaa seuraa lennokki, joka lähtee seuraamaan raketinheitintä. Ajomatka päättyy metsän reunalle, johon parkkeeraa pian myös toinen raketinheitinjärjestelmä. Syykin on selvä: Kyse on ilmeisesti raketinheittimien ammusvarikosta.

Ukrainan tykistöprikaatin julkaisemalla videolla väitetään, että raketinheittimiä ja ammusvarikkoa vastaan ammutaan Yhdysvaltain antaman HIMARS-raketinheittimen ohjus. 

Lopputulos vaikuttaa videon perusteella siltä, että ammusvarikko räjähtää, minkä lisäksi raketinheittimet vaurioituvat tai tuhoutuvat. Tiedossa ei ole, mikä on paikalla olleiden sotilaiden kohtalo.

– Liike paljastaa, mutta antaa myös suojaa. Videon kaltaisessa avoimessa maastossa tiivis ryhmitys BM-21-raketinheittimien latausasemassa ei mene kategoriaan "parhaat käytänteet", kommentoi videota yleisesikuntaupseerikurssilainen Lauri Torniainen viestipalvelu X:ssä.

– Seuraukset ilmenevät videolla, hän päättää.

Ukraina julkaisi videon: Himars tulittaa Venäjän raketinheittimiä ja ammusvarastoa Kupjanskissa 1:53
Ukraina julkaisi videon: Himars tulittaa Venäjän raketinheittimiä ja ammusvarastoa Kupjanskissa. Videon kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

9.53: Putinin panssarinyrkillä katastrofaalinen päivä – Ukrainalta rajuja väitteitä

Ukrainan väitteitä Venäjän kärsimistä tappioista ei ole vahvistettu.

Ukraina listaa Venäjän menettäneen eilen torstaina muun muassa 1 380 sotilasta, 55 taistelupanssarivaunua, 120 panssariajoneuvoa ja 29 tykkiä.

Ukrainan väittämät Venäjän kärsimistä tappioista ovat olleet raskaasti koholla viimeisen vajaan parin viikon ajan. Erityisesti miehistöä ja panssarikalustoa koskevat tappiot ovat olleet poikkeuksellisia, siinä määrin kuin lukuihin voi luottaa.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös:

    Uusimmat