Zelenskyi: Venäläisten osallistuminen olympialaisiin olisi terrorismin hyväksymistä – MTV seurasi sotaa 29. tammikuuta

10:20
Puolustusvoimain komentaja Kivinen: Venäjää ei pidä aliarvioida sotilaallisesti – aseita riittää varastoissa ja virheistä on otettu oppia

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 29.1.2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


 • Ukraina: Venäjä tehnyt jo yli 66 500 sota- ja hyökkäysrikosta Ukrainassa

 • ISW: Venäjä valmistautuu uuteen laajamittaiseen hyökkäykseen
 • Puola lähettämässä Ukrainaan Leopardien lisäksi 60 panssarivaunua
 • EU ehdottaa Valko-Venäjälle uusia talouspakotteita
 • Saksa vahvisti lähettävänsä Leopard-tankkeja Ukrainaan ja antoi muille maille luvan  tehdä samoin
 • GUR: Kevät ja alkukesä ovat ratkaisevat sodan kannalta
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.40: Zelenskyi: Venäläisten pääsy olympialaisiin olisi terrorismin hyväksymistä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi otti kantaa sunnuntai-iltana puheisiin siitä, että kansainvälinen olympiakomitea olisi hyväksymässä venäläiset vuoden 2024 olympialaisiin. 

– Yritykset saada venäläiset olympialaisiin kertovat maailmalle, että hyväksymme terrorismin, Zelenskyi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. 

Zelenskyi kertoi lähettäneensä kirjeen Ranskan presidentille Emmanuel Macronille varmistaakseen, että hän on samoilla linjoilla siitä, ettei Venäjän anneta edistää sotapropagandaansa urheilun kautta. 

Zelenskyi kertoi myös Ukrainan lisääntyneestä aseavun tarpeesta. 

– Tilanne on todella paha. Bahmut, Vuhledar ja muitakin alueita Donetskissa ovat Venäjän jatkuvien iskujen alla. Venäjä yrittää väsyttää joukkomme. Tarvitsemme siis nopeammin aseita, Zelenskyi vetosi. 

21.58: Ukrainan alueesta noin neljäsosa miinoitettua

Ukrainan alueesta noin neljäsosa on eri laskelmien mukaan miinoitettua. Venäläisjoukot ovat ennen vetäytymistään virittäneet maastoon lukemattomia miinoja vahingoittamaan erityisesti siviilejä.

Vajavaisella kalustolla ylitöitä painavia miinanraivaajia on saanut surmansa, mutta pahimmassa vaarassa ovat tavalliset kansalaiset – vielä pitkään. Venäläisten säästelemättä kylvämien miinojen löytämiseen nyt takaisin vallatuilta alueilta menisi jo tämänhetkisillä räjähdemäärillä vähintään vuosikymmen.

MTV:n toimittaja Niko Nurminen haastatteli Kiovan alueella Ukrainan pelastustoimen DSNS:n erikoistehtävien päällikköä Oleksandr Ostapovia. Ostapovin ryhmät vastaavat räjähteiden ja miinojen vaarattomaksi tekemisestä Kiovan alueella.

Lue lisää alla olevasta linkistä.

17.54: Ukrainalaisia panssarivaunumiehistöjä saapui Britanniaan harjoittelemaan

Britannian puolustusministeriö kertoo Twitterissä, että ukrainalaisia panssarivaunumiehistöjä saapui Britanniaan harjoittelemaan.

Britannia ilmoitti aiemmin tässä kuussa toimittavansa Ukrainaan Challenger 2 -panssarivaunuja.

16.04: Wagner väittää edenneensä Bahmutin pohjoispuolella, Ukraina kiistää

Venäjän joukoissa taistelevat Wagner-palkkasotilasyhtiön taistelijat väittävät vallanneensa Blahodatnen kylän Itä-Ukrainassa. Asiasta kertoi Wagnerin omistaja Jevgeni Prigozhin lehdistöpalvelunsa kautta.

Ukrainan armeija kiistää tiedon ja sanoo torjuneensa venäläisten hyökkäyksen. Venäjän puolustusministeriö ei ole kommentoinut asiaa.

Kylä sijaitsee Bahmutin kaupungin pohjoispuolella. Kaupungin hallinnasta on taisteltu verisesti jo kuukausien ajan.

Aiemmin tässä kuussa venäläisjoukot saivat haltuunsa Soledarin kaivoskaupungin lähellä Bahmutia. Valtaus oli Venäjän joukkojen ensimmäinen edistysaskel kuukausien tappioiden ja vetäytymisten jälkeen.

12.02: Pentagonia kehotetaan lähettämään hävittäjiä Ukrainaan

Yhdysvaltain armeijan viranomaisten kerrotaan kehottavan Pentagonia toimittamaan F-16-hävittäjiä Ukrainaan, jotta maa pystyisi paremmin puolustautumaan Venäjää vastaan. Asiasta uutisoi The Guardian

– En usko, että vastustamme, Yhdysvaltain puolustusministeriön korkea-arvoinen ja nimettömänä pysyttelevä virkamies kommentoi Politcolle

Samainen nimetön lähde sanoo, ettei lopullista päätöstä hävittäjien toimittamisesta Ukrainaan ole vielä tehty. Virkamiehen mukaan Ukraina ei ole toistaiseksi julkisesti ilmoittanut, että hävittäjien saaminen olisi maalle prioriteetti numero yksi. Hän myös lisäsi Politicon haastattelussa, että Yhdysvallat pyrkii toimittamaan Ukrainaan aseita, joita maa pitää kiireisimpänä taisteluja ajatellen.

Ukraina on pyytänyt F-16-hävittäjiä Yhdysvalloilta, ja maa on viime päivinä ilmoittanut uudemman keraan halustaan vastaanottaa moderneja hävittäjiä, myös Euroopan maista.

Toistaiseksi kuitenkin tykistön, panssarivaunujen ja ilmapuolustusjärjestelmien toimittamista on pidetty kiireellisimpinä Ukrainan puolustuksen vahvistamiseksi ja Ukrainan alueiden valtaamiseksi takaisin Venäjältä.

Nyt, kun päätökset ilmatorjuntajärjestelmien sekä panssarivaunujen toimituksista on tehty, Ukrainassa ollaan optimistisia myös hävittäjien toimituksen suhteen. 

Eräs nimetön lähde on sanonut, että Yhdysvalloilta voi mennä viikkoja ennen kuin varsinaisia päätöksiä hävittäjien osalta voidaan tehdä. 

Valkoisen talon tiedottaja ei ole kommentoinut asiaa, mutta muistuttaa jo aiemmin sanotusta: Yhdysvallat käy Ukrainan ja liittolaistensa kanssa "erittäin huolellista" keskustelua.

06.14: Ukraina: Venäjä tehnyt jo yli 66 500 sota- ja hyökkäysrikosta Ukrainassa

Ukrainan valtionsyyttäjän virasto kertoo, että Venäjä on tehnyt jo yli 66 500 sotarikosta tai hyökkäysrikosta helmikuun 24. aloittamansa hyökkäyssodan jälkeen. Tarkaksi lukumääräksi kerrotaan yhteensä 66 743 sotarikosta ja hyökkäysrikosta.

Asiasta kertoo The Kyiv Independent.

Hyökkäysrikos määritellään teoksi, jossa valtio käyttää aseellista voimaa toisen valtion itsenäisyyttä, riippumattomuutta ja alueellista koskemattomuutta vastaan.

Tammikuussa Euroopan parlamentti kannatti erityisen kansainvälisen tuomioistuimen perustamista tuomitsemaan Venäjän Ukrainassa tekemiä sotarikoksia.

video

Katso video: MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen Ukrainassa – Venäjä on jatkanut laajoja ohjus- ja lennokkihyökkäyksiään Ukrainaan kuluneen vuorokauden ajan

Lauantain (28.1.) sotatapahtumia:

20.09: Venäjä väittää Ukrainan iskeneen sairaalaan Luhanskin alueella

Venäjä syyttää Ukrainaa "tarkoituksellisesta iskusta" sairaalaan itäisessä Ukrainassa Novoaidarin kylässä. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters

Venäjän puolustusministeriön mukaan HIMARS-rakettijärjestelmällä tehty isku vaati 14 kuolonuhria ja 24 haavoittunutta. 

Venäjän mukaan iskussa on kyse sotarikoksesta. Iskun tekijää ei ole pystytty Reutersin mukaan varmistamaan.

Venäjä on syyttänyt Ukrainaa sotarikoksista aloittamansa hyökkäyssodan alusta saakka ja iskenyt itse ukrainalaisiin siviilikohteisiin toistuvasti. 

18.24: The Guardian: Lähteiden mukaan Ukrainalla vaikeuksia pitää Bahmut itsellään

Venäjän kuukausia jatkunut Bahmutin valloitus alkaa tuottaa tulosta, kertoo brittilehti The Guardian nimettömiin lähteisiinsä vedoten. 

Lähteiden mukaan Venäjän joukot tuhoavat tällä hetkellä "kaiken mahdollisen, millä ukrainalaiset voisivat suojata kaupunkia". Ukrainan joukoilla kerrotaan olevan pulaa kalustosta Donetskin alueella, mikä voi The Guardianin mukaan olla ratkaisevassa roolissa Venäjän hyödyksi Bahmutin taisteluissa. 

Ukrainan mukaan Venäjä on lauantaina iskenyt 40 siviilikohteeseen Bahmutin alueella.

Voit lukea lisää lauantain sotatapahtumista täältä

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja