Mainos

Berlusconi uhreille: Kuvitelkaa olevanne telttaretkellä

Italian pääministeri Silvio Berlusconi on rauhoitellut italialaisia omaan persoonalliseen tapaansa.

Pääministeri kehottaa maanjäristyksen vuoksi hätämajoitettuja kansalaisia kuvittelemaan olevansa telttaretkellä.

- Majoitus on luonnollisesti väliaikaista, joten teltoissa asuvien kannattaa ajatella olevansa viikonlopun telttaretkellä, Berlusconi laukoi saksalaisen televisiokanavan N-TV:n haastattelussa.

- Heillä on hätämajoituksessa kaikki mitä he tarvitsevat, kuten terveydenhoitoa ja ruokaa, pääministeri jatkoi.

Yli 17 000 italialaista on jäänyt kodittomaksi maanjäristyksen vuoksi. Osa kodittomista nukkuu autoissaan, mutta suurin osa on majoittunut L'Aquilan liepeillä sijaitseviin telttakyliin.

"Emme tarvitse apua"

Keski-Italian järistysalueella vieraillut pääministeri Berlusconi on torjunut kansainvälisen avun tuhoalueelle.

- Kiitän muita maita solidaarisuudesta, mutta pyydämme, etteivät ne lähettäisi apua. Selviämme omillamme. Olemme ylpeää kansaa, Berlusconi selitti.

Berlusconi on joutunut myös vastaamaan kritiikkiin, jonka mukaan viranomaiset sivuuttivat varoitukset maanjäristyksestä. Tiedemies Gioacchino Giuliani varoitti uhkaavasta maanjäristyksestä. Tosin hänen ennusteensa mukaan järistys olisi tapahtunut useita päiviä aikaisemmin ja paikkakin olisi ollut 50 kilometriä L'Aquilasta etelään.

Berlusconin mukaan järistyksestä varoittaminen on mahdotonta.

- Mitä meidän pitäisi tehdä? Pitäisikö meidän kertoa 300 000 ihmiselle, että heidän pitää pysytellä ulkona kodeistaan määrittelemättömän ajan. Ei se onnistu, Berlusconi kommentoi televisiokanava RAI:lle.

Pelastajat käyvät adrenaliinilla

Berlusconin mukaan alueella jatketaan etsintöjä vielä kahden vuorokauden ajan.

Uutistoimisto ANSA on kertonut, että pelastajat vetivät nuoren tytön hengissä raunioista L'Aquilassa peräti 42 tuntia tuhoisan maanjäristyksen jälkeen.

- Me olemme vähän väsyneitä. Mutta suoraan sanottuna, väsymys ei ole meidän pääasiallinen huolemme. Me käymme adrenaliinilla ja edessä on vielä pitkä tie, kertoo pelastustöitä koordinoivan viraston johtaja Fabrizio Curcio.

Palomiesten toimintaa johtava Gennaro Tornatore arvioi, että ainakin 100 ihmistä on pelastettu pelastajien tehokkaan toiminnan ansiosta.

Eloonjääneiden pelastamisen ja ruumiiden noutamisen lisäksi viranomaisilla on tärkeä tehtävä alueen turvallisuuden takaamisessa. On pelätty, että raunioalueella alkaa ryöstely. Kaikki pystyssä olevat rakennukset täytyy myös tarkastaa mahdollisten vaurioiden varalta.

Katso Rita Strömmerin raportti Rietistä (Seitsemän uutiset 8.4.2009)

(MTV3-AFP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.