Mainos

Belgian oikeusviranomaiset tiesivät Dutroux'n puuhista

Belgian joukkoviestimet ryöpyttivät ankarasti maan viranomaisia ja paljastivat samalla, että nimetön ilmiantaja oli kertonut Liegen kaupungin syyttäjäviranomaisille Marc Dutroux'n oudoista puuhista jo vuoden 1993 puolivälissä.

Lehtien mukaan ilmiantaja oli kertonut toistuvasti viranomaisille, että työtön sähkömies Dutroux sieppasi lapsia maksusta ja toimitti heidät eteenpäin pedofiilien käyttöön. Ilmiantaja kertoi myös Dutroux'n rakentavan talojensa - hän omisti niitä kuusi eri puolilla Belgiaa - kellareihin vankityrmiä, joissa lapsia voitaisiin säilyttää ennen heidän siirtämistään ulkomaille.

Ilmiantajan väitteistä oli lehtien mukaan kerrottu selonteossa, joka oli lähetetty Grace-Hollognen kaupungin poliisille. Grace-Hollogne oli kellarityrmässä nälkään nääntyneiden 8-vuotiaiden pikkutyttöjen, Melissa Russon ja Julie Lejeunen, kotipaikka. Kaupungin poliisi ei kuitenkaan ottanut väitteitä vakavasti.

Äiti halusi pitää poikansa vankilassa

Tutkijat olivat myös käyneet kahdessa Dutroux'n omistamassa talossa selvittäessään erästä varkautta, mutta eivät löytäneet mitään epäilyttävää. Kellarien muutostöitä Dutroux oli selitellyt sillä, että taloissa oli meneillään remontti. Kaksi Dutroux'n sieppaamaa tyttöä - 14- ja 12-vuotiaat - pelastettiin viime perjantaina betonityrmästä Dutroux'n omistamasta talosta Charleroista.

Pelastusoperaatiosta vastanneita Neufchateaun oikeusviranomaisia kiitettiin tiedotusvälineissä ripeästä toiminnasta, mutta muuten viranomaisille ei herunut kiitosta. Hollanninkielinen De Standard -lehti syytti oikeusjärjestelmää jähmeäksi ja tunteettomaksi. Tutkintaan ei ollut suhtauduttu vakavasti: Russon ja Lejeunen vanhempia oli kehotettu hyväksymään lastensa kuolema kun tytöt olivat vielä elossa.

Useiden lasten raiskauksista tuomitun Dutroux'n puuhia ei ollut seurattu sen jälkeen, kun hänet oli päästetty vapaaksi vankilasta. Dutroux joutui kärsimään vain kolme vuotta 13 vuoden tuomiostaan. Hän pääsi vankilasta vuonna 1992, vaikka niin syyttäjä kuin miehen oma äiti olivat varoittaneet vapauttamasta häntä.

Perheen musta lammas

Marc Dutroux, 39, on viisilapsisen perheen esikoinen. Häntä pidettiin jo varhain perheen mustana lampaana. Dutroux'n perhe muutti Belgian Kongoon pian Marcin syntymän jälkeen vuonna 1956, mutta palasi takaisin vuonna 1960. Pian sen jälkeen opettajavanhemmat erosivat.

Marcia pidettiin vaikeana lapsena, ja hän joutui vaihtamaan koulua neljästi. Hän lähti kotoa 23 vuotta sitten ja katkaisi kaikki suhteet perheeseensä. Hänen nuorempi veljensä teki itsemurhan muutama vuosi sitten. Perhe halusi pitää Marc Dutroux'n telkien takana, kun tämä oli paljastunut lasten raiskaajaksi ja hyväksikäyttäjäksi vuonna 1989. Hänet kuitenkin vapautettiin jo kolmen vuoden vankilassaolon jälkeen.
-Oli yleisesti tiedossa, että hän oli hyvin sairas mies, hänen sisarensa Valerie Dutroux sanoi televisiohaastattelussa.

Marc Dutroux'lla on kolme lasta: 12-vuotias Frederic ensimmäisestä avioliitosta sekä liki kolmevuotias Andy ja yhdeksänkuukautinen Celine liitosta Michelle Martinin kanssa. Pari oli muuttanut erilleen jo ennen Dutroux'n pidätystä, mutta Martinia syytetään avunannosta lasten sieppauksiin.

Kauhujen talon tutkija avuksi

Englannin ns. kauhujen talo -sarjamurhia tutkinut etsivä avustaa Belgian poliisia pedofiilijutun tutkimuksissa. Komisario John Bennett matkusti Belgiaan belgialaisviranomaisten pyynnöstä.

Fred ja Rosemary West tekivät uhreilleen seksuaalista väkivaltaa ja murhasivat lapsia ja nuoria naisia talossaan Gloucesterissa.

Kahden Dutroux'n sieppaaman tytön - 19-vuotiaan Eefje Lambrecksin ja 17-vuotiaan An Marchalin - etsintöjä on laajennettu naapurimaihin. Tytöt siepattiin vuosi sitten, ja heidät on mahdollisesti myyty seksiorjiksi Tshekkiin. Pedofiilien kynsissä kuolleet Melissa Russo ja Julie Lejeune haudataan huomenna, ja hautajaisten jälkeen kymmenientuhansien ihmisten odotetaan osallistuvan Liegessä järjestettävään suureen muistotilaisuuteen.
(STT-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.