BBC:n Gazassa siepattu toimittaja esiintyi videolla

Britannian ulkoministeriö on paheksunut videon näyttämistä. Sen mielestä näyttäminen vain lisää toimittajan omaisten tuskaa.

Yleisradioyhtiö BBC:n toimittajan sieppaajat julkistivat tänään videon, jossa toimittaja sanoi voivansa hyvin. Kyseessä oli ensimmäinen viesti Alan Johnstonilta sen jälkeen, kun hänet maaliskuussa oli otettu vangiksi Gazassa.

Toimittajan sieppaajaksi ilmoittautui Islamin armeija -niminen ryhmä, joka vaati Britanniaa vapauttamaan muslimivankeja. Erityisesti vapaaksi vaadittiin islamilaista uskonoppinutta Abu Qatadaa, jolla uskotaan olevan läheisetsuhteet al-Qaidaan.

Britannian ulkoministeriö paheksui videon näyttämistä, koska se ministeriön mielestä vain lisää Johnstonin omaisten tuskaa. Etelä-Afrikassa vieraileva pääministeri Tony Blair sanoi hallituksensa tekevän kaikkensa Johnstonin vapauttamiseksi.

Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin neuvonantaja Saeb Erekat arvosteli sieppaajia ja kehotti Hamasin johtamaa hallitusta toimimaan.

- Kuka heille maksaa? He tekevät hallaa palestiinalaisten asialle, Erekat sanoi.

Myös pääministeri Ismail Hania vaati Johnstonin vapauttamista heti.

- Tämä ei hyödytä palestiinalaisten asiaa eikä niiden, jotka hänet sieppasivat, Hania sanoi.

Johnston kertoi islamistiryhmän videonauhalla sieppaajien kohdelleen häntä hyvin. Hän puhui myös palestiinalaisten kärsimyksestä, jota hän oli ollut todistamassa toimiessaan toimittajana palestiinalaisalueilla.

- Viestini on, että kärsimys jatkuu eikä sitä saa hyväksyä, sanoi hitaasti ja selkeästi puhunut Johnston. Hän arvosteli Israelia ja Britannian politiikkaa islamilaista maailmaa kohtaan.

Aseistautuneet miehet sieppasivat toimittajan lähes kolme kuukautta sitten, kun hän oli palaamassa kotiinsa BBC:n toimitiloista Gazan kaupungissa. Hän on pisimpään vankina ollut länsimaalainen Gazan alueella. Ketään siepattuna ollutta ulkomaalaista ei ole vahingoitettu.

Johnston on ainoa länsimainen lehtimies, joka työskentelee kokopäivätoimisesti Gazan kaistalla. Vuoden kestänyt taloussaarto ja taistelut eri ryhmien välillä ovat heikentäneet 1,4 miljoonan palestiinalaisväestön elinoloja.

(STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat