Mainos

Bakteerikurkkujen kuolonuhrien määrä kasvaa

Saksan terveysviranomaisten mukaan jo kymmenen ihmisen epäillään menehtyneen Espanjasta tuotujen kurkkujen takia. Toistaiseksi kahden kuolemantapauksen on vahvistettu johtuneen kurkuista löydetystä vaarallisesta EHEC-kolibakteerista.

EHEC-kolibakteerin aggressiivinen muoto voi aiheuttaa munuaishäiriöitä ja vaikuttaa keskushermostoon.

Lisäksi myrkytysoireita on saanut noin 300 ihmistä useissa eri maissa viime viikkojen aikana. Tapauksista liki 280 on ollut Saksassa, 25 Ruotsissa, seitsemän Tanskassa ja kolme Britanniassa. Lisäksi yksittäisiä sairastumisia on ollut Alankomaissa, Itävallassa ja Sveitsissä.

Kaikki sairastuneet ovat olleet matkoilla Saksassa äskettäin. Myrkytykset ovat iskeneet ennen kaikkea aikuisiin (87 prosenttia sairaustapauksista) ja etenkin naisiin.

EU:n viranomaisten mukaan parhaillaan tutkitaan, onko bakteeri päässyt kurkkuihin jo kasvuvaiheessa Espanjassa vai vasta jakeluketjun kautta muualla Euroopassa. Suurimmat epäilyt kohdistuvat tällä hetkellä kahteen espanjalaisyrityksen kurkkuihin, jotka on asetettu vientikieltoihin. Yritysten tuote-eriä testataan bakteerin varalta, ja tulosten pitäisi valmistua huomenna.

Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehotti toissapäivänä, ettei espanjalaisia kurkkuja käytettäisi toistaiseksi. Todennäköisesti kyseisten espanjalaisyritysten kurkkuja ei kuitenkaan ole tuotu Suomeen.

Valtaosa Suomessa tässä kuussa myynnissä olleista kurkuista on ollut kotimaisia.

(MTV3 - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.