Autoja rikkovat montut piinaavat kuljettajia – kymmenien miljoonien lisärahoitus tuo helpotusta lukuisille pikkuteille

Näyttävätkö nämä kuopat tutuilta? Lumeton ja märkä talvi saa tiet pahaan kuntoon 3:33
Lumeton ja märkä talvi saa tiet pahaan kuntoon.

Tavanomaista pidempään jatkuneet leudot kelit ovat aiheuttaneet ongelmia Uudellamaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä niin päällystetyllä tieverkolla kuin sorateilläkin. Sulavan ja jäätyvän veden sekä liikenteen yhteisvaikutuksesta reikiintyneiden päällysteiden uusimiseen on luvassa kymmenien miljoonien eurojen lisärahoitus tälle vuodelle. Aihetta käsitellään keskiviikkona myös television puolella Seitsemän uutisissa.

Uudenmaan ELY-keskuksen mukaan päällysteiden uusimisväli on päässyt viime vuosina venähtämään rahoituksen puutteellisuudesta johtuen, mistä johtuen yhä useampi tienpätkä on jäänyt ilman tarpeellisia korjauksia. Vähäliikenteisemmillä asfalttiteillä vauriot ovat olleet tuttu näky jo pitkään.

Pahimmillaan samoja vaurioita on jouduttu paikkaamaan jopa päivittäin. Suomen vilkasliikenteisimmällä tiellä, Kehä I:llä, on kaivettu jopa asfaltinlevittimet ja jyrät talviteloilta.

Lisää rahaa luvassa

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kunnossapitoyksikön päällikkö Tuomas Vasama kertoo MTV Uutisille, että tänä vuonna päällysterahoitukseen on luvassa peräti 80 miljoonan euron lisäraha. Tavanomaisesti päällysteitä on uusittu noin 100 miljoonalla eurolla vuodessa, joten kyseessä on merkittävä korotus käytettävissä olevaan budjettiin.

Vasaman mukaan Suomen tiet on jaettu liikenteellisen merkittävyytensä perusteella kolmeen ylläpitoluokkaan. Vilkkautensa vuoksi kaikkein korkeimman prioriteetin tieosuudet haukkaavat rahoituksesta joka vuosi niin suuren osan, että niiden ulkopuolelle jäävillä kevyemmin liikennöidyillä teillä rapistuminen voi päästä hyvinkin vakavaksi.  

– Hankalimmilla kohteilla on laajoja rakenteellisia vaurioita, joiden korjaaminen on kallista ja vaatii erillissuunnittelua, Vasama huomauttaa perjantaisessa blogikirjoituksessaan.

Yksi esimerkki tällaisesta perusteellisempaa erillissuunnittelua vaativasta pätkästä on Vasaman mukaan Sipoon Söderkullan ja Nikkilän välinen maantie, jonka vauriot ovat paikoitellen niin pahat, että jopa nopeusrajoitusta on jouduttu laskemaan. 

– Tämän kohteen suunnitelmat laaditaan tänä vuonna, jotta töihin päästään lähivuosina. Sillä välin joudutaan edelleen turvautumaan täsmäkorjauksiin, Vasama kirjoittaa.

Tänä vuonna saatavan lisärahoituksen turvin päällysteitä voidaankin nyt uusia myös vähäliikenteisimmillä teillä. Vaikka 80 miljoonan euron lisärahoituksella ei vielä taikatemppuja tehdäkään, iloitsee Vasama siitä, että tilanteen huonontuminen pystytään pysäyttämään monella tienpätkällä.

Ensimmäiset kohteet kilpailutuksessa

ELY-keskuksen mukaan tulevan kesän ensimmäiset päällystyskohteet ovat parhaillaan kilpailutuksessa, ja määrärahan kasvu tuleekin näkymään tienkäyttäjille erityisesti kasvavina päällystysmäärinä.

Keväästä syksyyn kestävän päällystyskauden aikana tullaan tekemään myös pienempiä täsmäkorjauksia pääasiassa alemmalla tieverkolla sekä kevyen liikenteen väylillä.

Eteläisessä Suomessa alemman tieverkon päällystysohjelmassa ovat muun muassa seuraavat tiet:

  • Kreiviläntie / Forssa
  • Kellosalmentie / Padasjoki
  • Evitskogintie-Lappersintie / Kirkkonummi-Lohja
  • Karstuntie / Lohja
  • Pornaistentie / Mäntsälä-Pornainen
  • Tähteläntie / Inkoo
  • Kuonomäentie / Nurmijärvi
  • Pulkkilantie / Asikkala

Vilkkaimman tieverkon osalta päätöksiä päällystyskohteista tehdään vasta myöhemmin, kun kuntoarvomittaukset valmistuvat touko–kesäkuun vaihteessa.

Täräytitkö monttuun? Toimi näin!

Asfaltissa olevan vaurion ei tarvitse olla suuren suuri, kun siihen ajaminen voi aiheuttaa pahaakin vahinkoa autolle.

Päällysteiden kuntoa koskevat huomiot, kuten kuopat, reiät, tiellä oleva vesi, tielle kaatunut puu tai liukkaus, on hyvä ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle numeroon 0200 2100 (24 h/vrk). Tieliikennekeskus välittää ilmoitukset alueurakoitsijalle, joka päättää toimenpiteistä tielle asetettujen laatuvaatimusten perusteella.

Toinen helppo tapa vaurioista ilmoittamiseen on ladata kännykkään 112 Suomi -sovellus, jonka päivystysnumeroiden joukosta Tienkäyttäjän linjan numero myös löytyy. Sovelluksella soitetusta puhelusta vastaanottaja näkee heti soittajan sijainnin.

Mikäli auto tai muu kulkuväline vahingoittuu huonokuntoisen tien vuoksi, voi sähköisen vahingonkorvauslomakkeen täyttää ELY-keskuksen nettisivuilla.

Artikkelia muokattu 13.2. klo 10.10: Korjattu listauksessa ollut Evitskogintie Evitskogintie-Lappersintieksi.

Lue myös:

    Uusimmat