Autoilija, nyt tarkkana tien päällä! Tyhmä virhe voi aiheuttaa moottorivaurion, jota vakuutuskaan ei korvaa

Liukastellen kohti talvisempaa säätä ja hiihtolomia – tässä on tuorein sääennuste 3:26
Katso videolta, minne sateet tulevat lumena tai räntänä ja minne vetenä.

Autoilijoiden on syytä välttää syviin lätäköihin ajamista, sillä vakuutus ei välttämättä korvaa vedestä johtuvaa moottorivauriota.

Helsingin poliisi julkaisi aiemmin tänään varoituksen lainehtivista olosuhteista useilla Helsingistä ulos johtavilla teillä.

Lisäksi Ilmatieteen laitos varoitti huonosta tai jopa erittäin huonosta ajokelistä lähes koko maassa lumi- tai räntäsateen ja sohjoisten teiden vuoksi.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos puolestaan varoitti jo eilen, että torstaina kannattaa pysytellä kotosalla, jos se suinkin on mahdollista.

Pelastuslaitokselta arvioitiin, että tilanne tulee olemaan monin paikoin erittäin haastava, koska teiden varsilla on jo ennestään kinoksia ja teillä lätäköitä.

– Täten lumitilanne katujen varsilla ja pihateillä voi olla erittäin hankala. Nyt voisi olla hyvä aika jäädä kotiin, jos se vain suinkin on mahdollista, pelastuslaitos twiittasi.

Varo syvää vettä – matalampaakin, jos muu liikenne synnyttää aaltoja

Autoliitto muistutti viime kesän lopulla tiedotteessaan, että vesipassiin ajaminen voi käydä kalliiksi. Koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen mukaan millään ajoneuvolla ei pidä ajaa niin syvään veteen, että vettä pääsee moottoritilaan, jossa on paljon herkkiä tunnistimia, laturi ja sähköjärjestelmän liittimiä.

– Vesi voi kulkeutua imuilman mukana sisälle moottoriin ja aiheuttaa kalliin moottorivaurion. Myös nopea lämpötilan vaihtelu, kuuman moottorin joutuessa kosketuksiin kylmän veden kanssa, saattaa aiheuttaa vaurioita, Vesalainen varoitteli tiedotteessa.

Vaikka paikallaan seisova vesi ei auton moottoritilaan ylettyisikään, saattaa vastaan tai edellä ajava auto aiheuttaa aallon, joka voi pahimmassa tapauksessa yltää moottoritilaan asti.

Vakuutusyhtiö voi nostaa kädet pystyyn

Vakuutusyhtiöiden korvauskäytönnöt vaihtelevat, mutta Autoliitto huomautti tiedotteessaan, että veteen ajamisesta seurannut tekninen vika ei pääsääntöisesti kuulu vakuutusten piiriin.

Esimerkiksi vuonna 2012 vakuutuslautakunta antoi ratkaisunsa tapauksessa, jossa autoilija oli ajanut Mercedes-Benzillään Helsingin keskustassa niin syvään vesilammikkoon, että muun liikenteen nostattama aalto oli päässyt auton moottoritilaan ja aiheuttanut välittömän moottorivaurion.

Auton omistaja haki korvausta kaskovakuutuksesta, mutta hakemus hylättiin vakuutusehtoihin vedoten, ja ainoastaan hinauskulut korvattiin.

Jos vahinko on aiheutunut vedestä kuljetettaessa ajoneuvoa veden peittämällä tiellä, vahinkoa ei vakuutusyhtiön mukaan voida korvata vakuutuksesta. Vakuutetun huolimattomuudella tai vahingon äkillisyydellä ja ennalta arvaamattomuudella ei ole ehdon soveltamisen kannalta merkitystä.

– Vakuutuslautakunta pitää selvitettynä, että tie vahinkopaikalla on ollut kauttaaltaan veden peitossa. Tällaisessa tilanteessa vakuutusyhtiö voi tehokkaasti vedota rajoitukseen, joka koskee ajoneuvon kuljettamista veden peittämällä tiellä, vaikka autoa vahingoittava vesimassa olisikin viime vaiheessa muun liikenteen nostattama. Vahinko rajautuu vakuutuksen korvauspiirin ulkopuolelle, vakuutuslautakunta totesi tuolloisessa ratkaisussaan.

Lähteet: Helsingin poliisi, Ilmatieteen laitos, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, Autoliitto, FINE

Lue myös:

    Uusimmat