Mainos

Australian sotilaat nousivat pakolaislaivalle

Australian puolustusvoimien joukot ottivat haltuunsa pakolaisia kuljettavan norjalaislaivan tänäaamuna sen ylitettyä Australian aluevesirajan. Laivan kapteeni ylitti aluerajan harkitusti, kertoi Australian puolustusvoimien edustaja.

Norjalainen rahtialus Tampa on tällä hetkellä ankkurissa Joulusaaren lähellä kyydissään 438 afgaanipakolaista, jotka se poimi sunnuntaina Indonesian aluevesiltä.

Australian pääministeri John Howard kertoi radiolle antamassaan haastattelussa, että lääkeapua kuljettava helikopteri voisi laskeutua Tampalle puoliltapäivin tai aikaisin iltapäivällä paikallista aikaa. Howard ei kuitenkaan edelleenkään näyttänyt vihreää valoa laivan pääsemiseksi johonkin Australian satamaan.

-Lupaamme ruokaa, lääketarvikkeita, raikasta vettä ja kaikkea tarvittavaa apua ihmisten auttamiseksi siihen asti, kunnes tilanne on selvitetty, Howard lupasi.

Olosuhteet kurjistumassa

Tampa-aluksen sijainti on noin 350 kilometriä Indonesian eteläpuolella ja 1500 kilometriä Australian rannikosta. Toistaiseksi sekä Australia että Indonesia ovat evänneet laivan pääsyn maansa satamiin.

Olosuhteet Tampalla ovat käyneet ankeiksi. Laiva on tarkoitettu 40 hengen käyttöön, kun nyt kyydissä on yli 450 henkeä. Osan afgaaneista kerrotaan olevan tiedottomassa tilassa ja osan kärsivän punataudista, rasituksesta tai nestehukasta. Kaikkien miespuolisten turvapaikanhakijoiden kerrotaan myös olevan nälkälakossa.

Norjan ulkoministeriö kertoi jo eilen australialaislääkäreiden saapuneen alukselle, mutta myöhemmin tieto osoittautui vääräksi.

Miehistö pelkää väkivaltaisuuksia


Tilanteen kiristyttyä rahtialus Tampan miehistö alkaa olla peloissaan väkivaltaisuuksien syttymisestä laivalla. Tampan miehistön jäsen kertoi The Times -lehdelle, että miehistö pelkää yhteenottoja, jos pakolaiset käännytetään Australiasta. Monet pakolaiset ovat uhanneet hypätä yli laidan, jos Tampa kääntyy takaisin Indonesiaan.

-Yhä useammat käyvät huonovointisiksi. Ruokaa, vettä ja lääkkeitä ei ole tarpeeksi, emmekä tiedä mitä meidän pitäisi tehdä näille ihmisille. Olemme huolissamme siitä, mitä he meille tekevät, eräs miehistön jäsen kommentoi.

Kapteeni Arne Rinnan pelkää, että levottomuuksia saattaa puhjeta laivalla hyvinkin pian, koska afganistanilaisten maahanpyrkijöiden hermot ovat kireällä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.