Mainos

Aura: Kulunvalvonnan nopeuttamiseen poliittista tahtoa

Liikenneministeri Matti Auran mukaan saadaan jo tällä viikolla selville, voidaanko automaattisen kulunvalvonnan rakentamista rataverkkoon nopeuttaa. Aura uskoo myös, että mahdolliseen lisärahoitukseen löytyy poliittista tahtoa.

Automaattiseen kulunvalvontaan liittyviä kysymyksiä selvittävät parhaillaan niin liikenneministeriö kuin Ratahallintokeskuskin. -Jos joudumme keskustelemaan rahasta, täytyy yhteyttä ottaa myös valtionvarainministeriöön. Uskon, että asiaan löytyy poliittista tahtoa. Päätöksiä asiasta tuskin kuitenkaan vielä tällä viikolla tehdään, arvelee Aura.

Junien automaattinen kulunvalvonta nousi jälleen keskustelun aiheeksi Jyväskylän junaturman jälkeen. Asiantuntija-arvioiden mukaan onnettomuus olisi estetty, jos kulunvalvonta olisi ollut käytettävissä. Nykyisten suunnitelmien mukaan automaattinen kulunvalvonta saadaan päärataverkolle vuonna 2002. Nyt kulunvalvontaa on 700 ratakilometrillä. Auran mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että kulunvalvonnan rakentamista voitaisiin nopeuttaa vuodella.

Ratahallintokeskuksen apulaisjohtaja Yrjö Poutiainen ei tässä vaiheessa halua arvioida, millaisia kustannuksia rakentamisen nopeuttaminen aiheuttaisi. -Meillä on käytettävissä vuodessa yli kaksi miljardia markkaa. Kyse on myös siitä, mitä jätetään tekemättä, jos tätä summaa käytetään kulunvalvonnan rakentamisen nopeuttamiseen, kuvaa Poutiainen.

Myös veturimiehet vaativat nopeuttamista

Jokelan junaturman jälkeen tutkintalautakunta vaati, että automaattisen kulunvalvonnan rakentamista on kaikin mahdollisin keinoin nopeutettava. Tuolloin Ratahallintokeskus päätti rakentaa kulunvalvonnan Seinäjoki-Oulu -osuudelle kahta vuotta suunniteltua aiemmin. Nopeuttamisesta huolimatta rakentaminen ei etene veturimiesten toivomalla tavalla. Liitto on vakuuttunut, että teknisiä ratkaisuja nopeuttamiseksi on löydettävissä.

-Kulunvalvonnan rakentaminen on kytketty liiaksi ratojen perusparannukseen sekä opastin- ja turvalaitejärjestelmien uudistamiseen. Nykytekniikalla pystytään kulunvalvonta rakentamaan kuitenkin jo olemassaoleviin järjestelmiin, sanoo Veturimiesten liiton puheenjohtaja Markku Hannola. -Vanhoihin järjestelmiin rakentamalla voidaan kulunvalvonnan tuloa nopeuttaa, uskoo Hannola. Veturimiesten liitto on vaatinut aktiivisesti automaattisen kulunvalvonnan rakentamista jo yli kymmenen vuotta. -Ohjelma, jolla automaattista kulunvalvontaa nyt tehdään, ei tietenkään voi olla meitä tyydyttävä, sanoo Hannola. Hannolan mukaan pitää lähteä siitä, että kulunvalvonta ulotetaan laajasti koko maahan koskemaan erityisesti risteyspaikkoja. -Kulunvalvonta olisi saatava pääratojen lisäksi vähäliikenteisten ratojen risteyspaikoille, jotka myös ovat vaaraksi junaturvallisuudelle, vaatii Hannola.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.