Asuntomessuilla toteutetaan asumisen unelmia: Suomalaiset eivät haikaile isojen neliöiden perään

Mitkä ovat Suomen asumisihanteet? Asiantuntija vastaa 9:03
Asuntomessujen kehitysjohtaja Anne Pallaste kertoo suomalaisten asumisihanteista. Viiden jälkeen vieraili myös messualueelle rakentuvassa yli 200 neliön omakotitalossa: Norrbyn perhe päätti toteuttaa oman unelmansa asuntomessualueelle Lohjalle.

Korona-aika sai monet kaipaamaan lisää tilaa ja omaa pihaa, ja se on näkynyt myös asuntokaupassa.

Omakotitalot viedään osassa Suomea lähes käsistä. Oma tupa ja perunamaa on kuitenkin liitetty suomalaisten asumisen haaveisiin aina.

Asuntomessut tutki suomalaisten asumisen ihanteita ja myös tässä kyselyssä omakotitalo nousi monen vastaajan haaveena. Tutkijat vierailivat noin 40 kodissa haastatellen ja pohtien ihanteellista asumista. 

Norrbyn perhe päätti toteuttaa oman unelmansa ensi kesän asuntomessualueelle Lohjalle. Yllä olevalla videolla Viiden jälkeen vierailee messualueelle rakentuvassa yli 200 neliön omakotitalossa.

Videolla haastattelussa myös Asuntomessujen kehitysjohtaja Anne Pallaste.

– Omakotitalossa on paljon niitä asioita, jotka vastaavat sitä, mitä ihmiset asumisessa arvostaa. Siinä on yksityisyyttä ja rauhaa. Siinä on mahdollisuutta tehdä kodista sellainen, joka on minulle hyvä. Tämä yksilöllisyys on tänä päivänä tosi tärkeä. Ihmiset toivovat, etteivät häiritse muita. Kotona myös ladataan akkuja. Hyvinvointi liittyy kotiin vahvasti, listaa Asuntomessujen kehitysjohtaja Anne Pallaste tutkimuksessa nousseita asumisen haaveita. 

"Moni hakee vaivattomuutta"

Suuria neliöitä suomalaiset eivät asuntoonsa haikaile, vaan Pallasteen mukaan vain noin 10 prosenttia vastaajista halusi asua yli 150 neliön asunnossa.

– Näyttää siltä, että ylettömästi tilaa tai huoneita toisen perään -haaveita on vain harvalla. Koti kertoo ylipäätään siitä, millaista elämää ihminen haluaa elää. Moni hakee vaivattomuutta. Tämä näkyy myös pihojen koossa, Pallaste kertoo. 

"On ihana työpäivän päätteeksi istahtaa siihen terassille..."

Asuntomessut heijastelee usein asumisen haaveita ja trendejä. Messut tuovat myös uusia näkökulmia asumiseen. Ensi kesänä asuntomessut järjestetään Lohjalla, järven rannalla. Tämän vuoden messukohteissa tullaan näkemään paljon luonnonmateriaaleja, monessa eri muodossa. Myös puu on pinnalla. 

– Tuusulassa viime vuonna oli jo valkoisia saunoja. Nyt Lohjalla nähdään hyvin monella tavalla käsiteltyjä puupintoja. Paljuja ja monenlaisia ulkoaltaita on paljon ja tämäkin liittyy siihen hyvinvoinnin trendiin: on ihana työpäivän päätteeksi istahtaa siihen terassille, käydä kylpemässä ja ladata ne akut seuraavaan päivään, Pallaste sanoo. 

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat