Asuntomarkkinat vetävät riskeistä huolimatta

Asuntokauppaa käydään edelleenkin vilkkaasti. Asuntorahoitukseen keskittyneiden Suomen Hypoteekkiyhdistyksen ja Suomen AsuntoHypoPankin mukaan pitkittyvän taloustaantuman ja sodan uhkan lisäämät riskit eivät ole vaikuttaneet asuntokauppaan. Asuntoluottolaitokset ovat tänään julkistaneet tammi-maaliskuun analyysinsä kasvukeskusten asunto-markkinoista.

Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inha sanoo katsauksessa, että markkinat alkoivat tasaantua ja hintojen nousu pysähtyä viime vuoden lopussa. Sama kehitys on jatkunut alkuvuonnakin, vaikka asuntomarkkinat ovat edelleen vilkkaat.

Asuntokaupan hyvää virettä pitävät yllä alhainen korkotaso, muuttoliike kasvukeskuksiin ja yhä useamman kiinnostus hankkia oma asunto vuokra- tai asumisoikeusasunnon sijaan.

Rakennemuutos omistusasuntojen suuntaan näkyy selvästi myös kovan rahan vuokra-asuntojen markkinoilla. Vuokra-asuntoja on nyt poikkeuksellisen hyvin tarjolla ja myös vuokrataso on laskenut.

Inhan mukaan järkevyys asuntokaupassa kannattaa jatkossa, koska taloustaantuman ja mahdollisen sodan pitkittyminen ovat selkeästi lisänneet riskejä asuntomarkkinoilla. Talouden ongelmien pitkittyessä myös kuluttajien tulevaisuudenusko uhkaa heikentyä, mikä heijastuisi nopeasti asuntomarkkinoille. Niin ikään vaalien jälkeisen hallituksen hallitusohjelmalla on tärkeä sija asuntokaupassa. Asuntolainojen korkovähennysoikeuden säilyttäminen, toimet kasvukeskusten kaavoitus- ja tonttiongelmien parantamiseksi sekä tukien kohdentaminen enemmän suoraan asukkaille ovat tärkeitä, Hypoteekkiyhdistys painottaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja