Asuntolainojen koroissa käänne – Nordean pääekonomisti paljastaa, minkä viitekoron hän itse nyt valitsisi

Euriborit laskivat – onko asuntovelallisten korkokurimus helpottumassa? 7:33
Euriborit laskivat – onko asuntovelallisten korkokurimus helpottumassa?

Suomalaisten suosima asuntolainakorko notkahti viime maanantaina poikkeuksellisesti. Korkeiden korkojen rasittamat asuntovelalliset voinevat huokaista helpotuksesta, sillä Nordean pääekonomisti Jan von Gerichin mukaan korkohuippu on nyt takana päin. 

Keskuspankkeja huolestuttanut hintojen nousuvauhti on nyt helpottamassa, kertoo Nordean pääekonomisti Jan von Gerich

Hän sanoo Viiden Jälkeen -ohjelmassa, että Euroopan keskuspankki tavoittelee kahden prosentin inflaatiotahtia tekemällä korkoon leikkauksia ensi vuonna, mahdollisesti jo vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. 

Suomalaiset suosivat asuntolainojensa viitekorkona etenkin 12 kuukauden euriboria. Viime maanantaina euribor-korko notkahti 3,794 prosenttiin, missä on 0,1 prosenttiyksikön erotus edeltävään perjantaihin. 

Gerichin mukaan se, mihin korkoon laina tällä hetkellä kannattaa sitoa, riippuu siitä, onko valmis kestämään korkojen heiluntaa vai haluaako korkokustannuksista paremman varmuuden.

– Viime vuodet ovat opettaneet sen, että kun talouteen tulee erilaisia yllättäviä shokkeja, myös näkymät menevät uusiksi. Mitä pidemmälle tulevaisuuteen katsotaan, sen enemmän tulee epävarmuutta. 

Hänen mukaansa viitekoron valintaa tärkeämpää on valita, ottaako esimerkiksi kiinteän koron pidemmäksi aikaa vai korkosuojan korkokaton kautta.

– Se, että ottaako kolmen, kuuden vai kahdentoista kuukauden euriborin ei loppupeleissä dramaattisesti vaikuta korkokustannuksiin, Gerich sanoo.

Mihin itse sitoisit tällä hetkellä lainan?

– Kyllä minä henkilökohtaisesti ajattelisin, että kestänkö korkojen nousua. Seuraan korkoja työkseni, joten pystyn vähän ehkä arvioimaan sitä, että miten korot tulevat liikkumaan jatkossa.

– Kyllä itse katsoisin historiaa, ja ottaisin sieltä sen lyhimmän viitekoron. 

Samalla Gerich kuitenkin sanoo ymmärtävänsä heitä, jotka ovat herkkiä menettämään yöunensa korkojen liikkeiden perusteella, ja suosittelee siinä tapauksessa miettimään myös muita korkovaihtoehtoja.

Minkälaisia koronpudotuksia ensi vuodelle on odotettavissa? Katso yllä olevalta videolta koko haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat