AstraZeneca on aloittanut koronarokotetuotantonsa jo kesällä, enää puuttuu myyntilupa – THL:n ylilääkäri: "Oikein hyvä rokote tulossa"

Näille kolmelle ryhmälle koronarokote annetaan ensimmäisenä – THL:n ylilääkäri: Rokotetta on luultavasti koko Suomen väestön tarpeisiin 2:07
Video: Näille kolmelle ryhmälle koronarokote annetaan ensimmäisenä – THL:n ylilääkäri: Rokotetta on luultavasti koko Suomen väestön tarpeisiin

Maanantain rokoteuutiset AstraZenecalta vahvistavat odotuksia siitä, että koronavirusta päästään lähiaikoina torjumaan tehokkailla ja turvallisilla rokotteilla.

Alustavien tulosten mukaan Oxfordin yliopiston ja AstraZenecan kehittämä koronarokote estää keskimäärin noin 70 prosenttia sairastumisista. Yhdellä noin 2 700 hengen tutkimusryhmällä teho nousi 90 prosenttiin ja toisella noin 9 000 hengen ryhmällä 62 prosenttiin.

Rokotteen teho näyttäisi näin olevan jonkin verran heikompi kuin kilpailevien kehittäjien, Modernan ja Pfizerin rokotteiden, mutta teho on yhtä kaikki varsin korkea esimerkiksi influenssarokotteeseen nähden, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

– Sinänsä näyttää oikein hyvältä. Kyllä tämä viittaa siihen, että meillä on oikein hyvä rokote tulossa näiden RNA-rokotteiden rinnalle, mitä eri tulotason maat voivat käyttää, hän sanoo.

"Erityisesti alemman tulotason maille hyvä uutinen"

Suomella on EU:n rokoteneuvottelujen kautta ennakko-ostosopimus AstraZenecan kanssa.

AstraZenecan rokotteen erityinen etu on siinä, että sitä voi säilyttää pitkiäkin aikoja normaalissa jääkaappilämpötilassa. Pfizerin ja BionTechin rokote vaatii jopa 70 pakkasasteen pitkäaikaisen säilytyksen.

– Helpottaa logistiikkaa, kun ei tarvitse erityisiä kylmäketjujärjestelmiä tämän takia rakentaa. Erityisesti alemman tulotason maille tämä on hyvä uutinen, mutta toki meillekin, Nohynek sanoo.

Rokotteen toimitusaikataulu riippuu siitä, koska AstraZeneca saa myyntiluvan Euroopan lääkevirastolta. Astra on luovuttanut viranomaisille rokotteen niin sanottuja pre-kliinisiä eli eläimillä tehdyistä tutkimuksista saatuja tietoja, mutta ei vielä kliinisiä, ihmisiltä kerättyjä tietoja.

Jos myyntilupa rokotteelle tulisi vuoden lopussa, toimitukset voitaisiin aloittaa heti.

– AstraZeneca on aloittanut tuotannon jo kesällä, eli annoksia pitäisi olla saatavilla, Nohynek muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat