Tietoa entistäkin tehokkaammasta koronarokotteesta, suojaa virukselta yli 94-prosenttisesti – on myös helpompi säilyttää: "Iso merkitys ilman muuta"

Jälleen hyviä uutisia koronarokotteesta: jopa lähes 95-prosenttinen suoja – tämä Modernan rokotetestistä tiedetään 1:10
Katso myös video: Tämä Modernan rokotetestistä tiedetään.

Yhdysvaltalaisen biotekniikkayhtiö Modernan rokote on osoittautunut 94,5-prosenttisen tehokkaaksi koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan, yhtiö kertoo. Luku perustuu varhaisiin tuloksiin 30 000 osallistujan kliinisistä kokeista.

Modernan toimitusjohtajan Stephane Bancelin mukaan yhtiö on saanut kolmannen vaiheen testeistä ensimmäiset kliiniset todisteet siitä, että rokote voi estää koronaviruksen aiheuttaman taudin, mukaan lukien vakavan tautimuodon.

Kyseessä on jo toinen merkittävä edistysaskel rokoterintamalla lyhyessä ajassa. Viime viikolla lääkeyhtiöt Pfizer ja Biontech kertoivat rokotteensa estäneen 90-prosenttisesti koronaviruksen aiheuttaman taudin testauksissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek pitää kahta peräkkäistä rokoteuutista "erittäin merkittävänä" siksi, että ne vahvistavat käsitystä rna-rokotteiden toimivuudesta uutta koronavirusta vastaan.

– Moderna toi omissa löydöksissään esille, että heillä oli koeryhmässä mukana myös vakavia koronatauteja ja lähes viidennes sairastuneista oli yli 65-vuotiaita. Toivomme tämän vuoksi tietoa, kuinka hyvin rokote suojaa vakavalta koronataudilta, ja miten hyvin se suojaa ikäihmisiä, Nohynek sanoo.

Ei välttämättä suojaa tartunnoilta

Sekä Modernan että Pfizerin ja Biontechin rokotteet estävät oireita, mutta eivät välttämättä vähennä tartuntoja, sanoo ulkoministeriön terveyden ja hyvinvoinnin suurlähettiläs Päivi Sillanaukee.

Tämä johtuu siitä, että nämä rokotteet keskittyvät vaikuttamaan alahengitysteihin, mutta eivät neutraloi virusta ylähengitysteistä.

Sen sijaan nenäsumuterokote, jota Suomessakin tutkitaan, kohdistuisi ylähengitysteihin ja voisi siten estää myös tartuntoja, Sillanaukee sanoo.

Nenäsumuterokotteen tutkimus ei kuitenkaan ole vielä yhtä pitkällä kuin esimerkiksi Modernan sekä Pfizerin ja Biontechin.

Säilyy jääkaapissa kuukauden

Modernan koronarokotteella on puolellaan iso käytännön etu, mitä tulee sen säilyttämiseen.

Siinä missä Pfizerin ja Biontechin rokote vaatii säilyäkseen noin 75 pakkasastetta ja säilyy jääkaapissa vain viisi päivää, Modernan rokote säilyy 20 pakkasasteessa puoli vuotta ja jääkaappilämpötilassa kuukauden, kertoo BBC.

– Se helpottaa todella paljon säilytystä ja kuljetusta, ettei tarvita niin massiivisia jäähdytysmekanismeja. Sillä on iso merkitys ilman muuta, Sillanaukee sanoo.

THL:n Nohynek tukee Sillanaukeen näkemystä. Helpottuneet kuljetus- ja säilytysratkaisut ovat hänen mukaansa ystävällisempi ratkaisu maihin, joissa on pitkät etäisyydet tai infrastruktuuri ei ole pitkälle kehittynyttä.

– Erilaisia rokotteita ja ruokatarvikkeita kuljetetaan paljon –20 asteessa. Sellaista logistiikkatarpeistoa on siis valmiiksi saatavilla, Nohynek sanoo.

Koronarokotteen kehittämisessä pitkällä ovat lisäksi ainakin lääkeyhtiöt AstraZeneca ja Johnson & Johnson.

WHO: Pelkkä rokote ei lopeta koronaviruspandemiaa

Pelkkä koronavirusrokote itsessään ei riitä lopettamaan pandemiaa, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Rokote ei ole muiden keinojen korvike vaan täydennys, Ghebreyesus sanoi maanantaina. Hän muistutti, että rokotetta jaetaan alkuun rajoitetusti, ja etusijalla ovat terveydenhuollon työntekijät, vanhemmat ikäluokat ja muut riskiryhmät.

Virukselle jää edelleen paljon tilaa liikkua, ja testaamista, eristämistä ja jäljittämistä tulee jatkaa, Ghebreyesus varoitti.

Juttua täydennetty kauttaaltaan 16.11.2020 17.23.

Lue myös:

    Uusimmat