Positiiviset rokoteuutiset ilahduttavat suomalaista asiantuntijaa – toivo normaalista kesästä elää: "Rokotustahti tulee kiihtymään"

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja pitää perjantaina saatuja rokoteuutisia erittäin hyvinä.

Euroopan lääkevirasto suosittaa ehdollisen myyntiluvan myöntämistä brittiläis-ruotsalaisen lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokotteelle.

Suomen rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet kuvailee päätöstä perustelluksi ja odotetuksi.

– Erittäin hieno uutinen. Rokotteen suojateho ainakin työikäisillä on ihan kiistaton. Puhutaan tämmöisestä 70 prosentin suojatehosta oireista koronatautia vastaan, mikä on erittäin hyvä.

EU:n ja lääkeyhtiö AstraZenecan välillä on ollut kiistaa, koska yhtiöllä on ollut tuotanto-ongelmia, eikä viestintä ole toiminut toivotusti. Yhtiön on myös katsottu rikkovan toimitussopimuksensa ehtoja.

Rämetin käsityksen mukaan ongelman perimmäinen syy on tuotantovaikeus.

Hämmennystä on aiheuttanut myös rokotteen tutkimustiedon vähyys yli 65-vuotiailla.

– Tätä ei pidä tulkita siten, että rokote toimisi huonosti iäkkäillä, mutta tiedon määrä voisi olla suurempikin.

Hyvien uutisten päivä

Euroopan lääkeviraston päätöksen lisäksi rokoterintamalta on saatu myös muita hyviä uutisia. Yhdysvaltalainen biotekniikkayritys Novavax kertoi, että sen kehittämä koronavirusrokote on saavuttanut keskimäärin 89,3 prosentin tehokkuuden laajoissa kolmannen vaiheen potilaskokeissa.

– Sen lisäksi, että rokote antaa loistavan suojatehon perinteistä koronaviruksen muotoa kohtaan niin suojatehoa saatiin hyvin tähän brittiläiseen, tarttuvampaan muunnokseen ja sangen hyvä suojateho myöskin Etelä-Afrikan muunnokseen.

Myös Yhdysvaltalaisen Johnson & Johnsonin koronavirusrokote on todettu tehokkuudeltaan 66-prosenttiseksi. Rokotetta on testattu lähes 44  000 ihmisellä useissa maissa.

– Erityisen hyvä puoli on se, että tukimukseen osallistui lähes 44 000 tutkittavaa ja sairaustapauksia oli lähes 500. Suojateho oireista tautia vastaan oli 66 prosenttinen. Suojateho sairaalahoitoa tai vakavaa tautimuotoa vastaan oli 85 prosenttinen ja sairaalahoitoa tai kuolemaan johtavaa tautia vastaan oli 100 prosenttinen. Eli ihan todella upeita uutisia on tullut tänään useita.

Rokotustahti kiihtyy

Rämet pitää perjantaina saatuja uutisia myönteisinä.

– Saatavuuden kannalta tämä on hyvin merkittävää. Yksi keskeinen etu tässä AstraZenecan rokotteessa, kuten myös Novavaxin ja Johnson & Johnsonin rokotteissa on tämä parempi säilyvyys. Monta etua ja nyt kun on kolme rokotetta kahden sijaan, niin luonnollisesti rokotustahti tulee kiihtymään.

Uudet rokotteet tuovat lisää toivoa myös tulevaan.

– En suostu luopumaan siitä etteikö juhannuksen jälkeen päästäisi normaaliin elämään.

Lue myös:

    Uusimmat