AstraZenecan koronarokotteen teho jäi 70 prosenttiin – ei todettuja vakavia sivuvaikutuksia: "Sillä tulee olemaan välitön vaikutus tässä terveydellisessä hätätilassa"

Näille kolmelle ryhmälle koronarokote annetaan ensimmäisenä – THL:n ylilääkäri: Rokotetta on luultavasti koko Suomen väestön tarpeisiin 2:07
Näille kolmelle ryhmälle koronarokote annetaan ensimmäisenä – THL:n ylilääkäri: Rokotetta on luultavasti koko Suomen väestön tarpeisiin

Brittiläisen lääkejätti AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä koronarokote on testeissä ollut tehokkuudeltaan noin 70 prosenttia, AstraZeneca kertoo.

Teho vaihteli 62–90 prosentin välillä riippuen annostuksen suuruudesta.

Ensimmäisessä koeryhmässä rokotettavat saivat ensin puolikkaan annoksen rokotetta ja kuukauden kuluttua toisen, kokonaisen annoksen. Tämä toi 90-prosenttisen suojan.

Toisessa ryhmässä rokotetut saivat kaksi kokonaista annosta rokotetta noin kuukauden välein. Tällöin suoja jäi 62 prosenttiin.

Kahdesta rokotteesta yli 90-prosenttinen teho

AstraZenecan rokote ei vaikuttaisi olevan yhtä tehokas kuin sen kilpailijoiden Pfizer/Biontechin ja Modernan, joiden rokotteet ovat testeissä tehonneet yli 90-prosenttisesti. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan selvää, ovatko testausmenetelmät täysin vertailukelpoisia.

AstraZeneca kertoi toimittavansa kaikki testitiedot välittömästi viranomaisille, jotta rokote voitaisiin hyväksyä käyttöön.

– Rokotteen tehokkuus ja turvallisuus ovat vakuuttaneet meidät siitä, että se on hyvin tehokas covid-19-tautia vastaan, ja sillä tulee olemaan välitön vaikutus tässä terveydellisessä hätätilassa, sanoi AstraZenecan johtaja Pascal Soriot lausunnossaan.

Rokotteella ei ole todettu vakavia sivuvaikutuksia.

AstraZenecan rokotteen merkittävä etu on se, että se säilyy normaalissa jääkaappilämpötilassa puoli vuotta. Yhtiön mukaan se pystyy ensi vuoden aikana valmistamaan rokotetta jopa kolme miljardia annosta.

Lue myös:

    Uusimmat