Tätä EU:n ja Modernan sopimus koronarokotteesta tarkoittaa – THL:n Nohynek: "Oikein hyvä uutinen"

0:51
Näin THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kommentoi sopimusuutista MTV Uutiset Livelle.

EU on uutistoimisto Reutersin mukaan tehnyt ostosopimuksen lääkeyhtiö Modernan kanssa yhtiön Covid-19-rokotteista.

– Tämä tarkoittaa sitä, että nyt meillä on yksi tuote lisää EU:n koronarokotteiden portfoliossa, mikä on hyviä uutisia, kommentoi THL:n rokoteasiantuntija Hanna Nohynek. 

Modernan rokote nousee Pfizerin ja BionTechin kehittämän mRNA-rokotteen rinnalle, jotka ovat ensimmäisten joukossa jättämässä tutkimustietoja Euroopan lääkeviranomaiselle myyntiluvan saamista varten.

– Kolmas RNA-rokote, CureVacin-rokote, on jonkin verran takamatkalta tulossa. Se ei ole vielä tehotutkimusvaiheessa.

Moderna julkaisi viime viikolla alustavia tehotutkimustuloksiaan. Tulokset olivat hyvät. Lääkeyhtiö kertoi, että rokote tarjoaa 94,5-prosenttisen suojan koronavirusta vastaan. 

– Äärimmäisen hyviä alustavia tuloksia. Oikein hyvä uutinen, että ollaan päästy sopimukseen, koska seuraamukset ovat, että EU on jonossa saamaan niitä annoksia nopeammin, Nohynek kommentoi. 

– Nyt odotetaan sitä, miten lääkeviranomainen suhtautuu niihin tietoihin, mitä heille on annettu. Milloin saadaan myyntiluvat, siitähän se kello lähtee tikittämään, koska me voimme niitä rokotteita Suomeen saada.

EU:n sopimus Modernan kanssa oli odotettavissa, mutta sopimuksen valmistuminen on ilouutinen. 

Modernan rokotteen hyviä puolia ovat Nohynekin mukaan sen teho, myös ikäihmisillä sekä sen säilyvyys. Modernan rokotetta ei tarvitse säilyttää yhtä pitkiä aikoja todella kylmissä olosuhteissa, toisin kuin Pfizerin ja BioNTechin rokotetta.

– Se on käyttäjien kannalta helpompi valita. Sen kylmäketjuvaatimukset ovat helpommin toteutettavissa olemassa olevan rokotelogistiikan ratkaisuin, Nohynek summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja